Attendo fortsätter driva Säteriet i nytt avtal med Härryda kommun

Härryda kommun har enats med Attendo att avsluta kontraktet gällande äldreboendet Säteriet. Trots det får vårdbolaget fortsätta driva vidare verksamheten i ett nytt avtal.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande som skickades ut under måndagslunchen meddelar Härryda kommun att vårdbolaget Attendo fortsatt kan driva äldreboendet Säteriet i Mölnlycke. Kommunen har sedan flera månader tillbaka försökt avsluta kontraktet i förtid, vilket nu har lyckats. Nuvarande kontrakt avbryts ”i samförstånd”.

Trots detta kan Attendo driva vidare äldreboendet genom Lagen om valfrihet och med ett nytt avtal.

– Vi har idag godkänt Attendos ansökan om att driva Attendo Säteriet vidare i kommunens valfrihetssystem. Det känns bra på flera sätt, framför allt tänker jag på brukarna på boendet som nu vet att de kan bo kvar, säger Malin Johansson, sektorschef för socialtjänsten i Härryda kommun i pressmeddelandet.

ANNONS

I pressmeddelandet menar kommunen att ”Boendet bedöms ha de förutsättningar som krävs för att uppfylla kraven.”

Härryda-Posten har tidigare rapporterat om de politiska turerna kring Säteriet. I förra veckan besökte tidningen även äldreboendet.

Attendo Säteriet kan nu ta emot nya boende

På Attendo Säteriet i Mölnlycke är minerna glada efter måndagens besked från Härryda kommun. Bland annat hävs också det etableringsförbud som kommunen tidigare infört på äldreboendet.

– Jag och medarbetare är så klart otroligt glada över det nya avtalet som innebär att vi kan fortsätta driva boendet och erbjuda de boende fortsatt god omsorg. Vi gläder oss också åt att kunna välkomna nya boende till oss, säger verksamhetschefen Lotta Lövberg i ett skriftligt uttalande.

Hur reagerade personalen och de boende på dagens besked?

– Vi är alla jätteglada att få fortsätta med vår vardag i huset tillsammans med de boende.

Lotta Lövberg säger till tidningen att vårdbolaget arbetar för att tidigare missförhållanden inte ska upprepas.

– Vi har ett kontinuerligt kvalitetsarbete i verksamheten och en sammansvetsad engagerad medarbetargrupp.

Per Vorberg: ”Förvånad om Attendo inte lever upp till det”

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) säger till Härryda-Posten att det är skönt att kommunen och Attendo nu kan gå vidare.

– Det är bra att man har kommit till ett avslut med alla turer som har varit. Förvaltningen har löst detta utifrån det uppdrag man fick från oss i kommunstyrelsen.

ANNONS

Är du övertygad om att Attendo är lämpliga att fortsätta driva vidare äldreboendet Säteriet?

– Ja, om förvaltningen har gjort bedömningen att Attendo klarar av att leva upp till de kvalitetskriterier som vi har i Lov-systemet så utgår jag från det. Jag skulle vara väldigt förvånad om man inte skulle sköta det.

Per Vorberg menar också att kommunen kan dra en ”massa lärdom” av hur införandet av det första privata utföraren av ett äldreboende i Härryda kommun har hanterats. Samtidigt menar han att kommunen har varit kraftfull i sin hantering.

– Vi kan ta en massa lärdom. Vi skulle ha varit mycket mer på tårna redan vid införandet med täta uppföljningar. Vi hade ingen uppföljningsplan. Det kan bero på att det var det första utförandet med annan utförare i kommunen, i alla fall inom äldreomsorgen. Kommunen har varit väldigt tydlig med att det här inte har varit okej. Levererar man till Härryda kommun ska man hålla vad man lovar, säger Per Vorberg och fortsätter:

– Jag tycker att vi har varit kraftfulla. Vi har inte bara sökt konflikt utan försökt rätta till det.

Kommundirektören är nöjd

Peter Lönn, kommundirektör i Härryda kommun, menar att det är bra för de boende att Attendo kan fortsätta driva verksamheten.

ANNONS

– Att vi efter noggrann bedömning kan godkänna Attendo som LOV-utförare är bra ur flera aspekter, inte minst för de brukare som önskar bo kvar. Det har också varit viktigt för kommunen att agera kraftfullt på de brister som varit utifrån det tidigare avtalet som nu avslutas. Alla anbudsgivare i en upphandling hos Härryda kommun ska kunna lita på att vinnande anbud hålls ansvariga för vad de lovat.

LÄS MER:Härryda vill säga upp avtalet – Attendo kan bli kvar

LÄS MER:Attendo fortsätter bedriva LSS-verksamhet i Härryda kommun

LÄS MER:Attendos personal om kritiken mot Säteriet: ”Det räcker nu”

LÄS MER:Historien om Attendo är berättelsen om vår samtid

ANNONS