Attendos personal om kritiken mot säteriet: ”Det räcker nu”

Boende och personal på äldreboendet Attendo säteriet har tröttnat på den negativa rapporteringen kring deras hem respektive arbetsplats. Nu ger de sin version av hur det är på boendet.
– Det räcker nu, vi har faktiskt boende som bor här och trivs. De har valt det och de anhöriga är nöjda. Nu måste vi gå vidare, säger undersköterskan Jessica Karlberg.

ANNONS
|

Verksamheten vid Attendo säteriet startade i februari. Efter det följde en senvår och sommar med rapporter om missförhållanden. Bland annat sköttes inte medicineringen på rätt sätt, planer för brukare med sondmatning och specialkost följdes inte och brukare fick inte gå på toaletten vid behov. Efter det följde medial bevakning, bland annat av Härryda-Posten. Sedan dess har en verksamhetschefen bytts ut mot en annan och en handfull boende flyttat.

I slutet av september beslutade kommunstyrelsen att ge förvaltningen i uppdrag att, med extern juridisk hjälp, avsluta avtalet med företaget. Parallellt pågår en annan process där Attendo har skickat in en ansökan till kommunen om att i stället fortsätta att driva boendet genom Lagen om valfrihetssystem.

ANNONS

Härryda-Posten bjöds häromdagen in för sitta ner och prata med personalen, den nuvarande verksamhetschefen och en av de boende som gärna vill berätta sin version.

Undersköterskorna Jessica Karlberg, Rebecca Telning och Py Eliasson har alla varit med sedan start. De är medvetna om att det har uppstått incidenter som inte borde hänt, men de vill lyfta det som är bra.

– Vi har byggt upp en verksamhet från grunden och det har varit en lång resa. Det är klart att det har hänt saker på vägen men vi går uppåt hela tiden. Vi har anhöriga som är så nöjda. Vi gör framsteg och har en fantastisk personalgrupp och underbara anhöriga, säger Jessica Karlberg.

”Attendo har blivit det svarta fåret”

Kollegan Rebecca Teling svarar så här på frågan om vad hon tänker om att arbeta för Attendo som av olika skäl varit i medias blickfång, även på andra platser i landet.

– Om man granskar vilket äldreboende som helst är det sak samma, tror jag. Attendo är lite det svarta fåret och så är det ju inte riktigt.

Problemen som uppstod på boendet på säteriet kan enligt dem delvis förklaras med att personalgruppen var helt ny, alla hade egna vanor med sig sedan tidigare arbetsplatser och att det helt enkelt inte fanns rutiner på plats.

ANNONS

– I början var det ett problem att det blev glapp och att man jobbade ensam. Det var saker vi flaggade för redan i februari. Ledningen lyssnade inte och de som var här då är inte kvar, säger Jessica Karlberg.

Med tiden har det blivit mycket bättre. Det är bland annat alltid minst två personal på varje avdelning. Enligt Py Eliasson finns det även en välbehövlig lagkänsla.

– Vi jobbar väldigt mycket med sammanhållning inom personalen. Det främjar även samarbetet ute på golvet. Nu har vi en otroligt fin sammanhållning där kommunikationen fungerar jättebra.

Personalen arbetar utefter en så kallad slinga i mobilen. Det är ett slags schema med punkter som respektive personal har ansvar att göra under arbetspasset. Och det är alltid något på gång för de boende. Rebecca Teling har arbetat inom äldreomsorgen i många år.

– Jag har aldrig varit med om att det är så mycket aktiviteter. Vi har spa, bingo, chokladprovning, chipsprovning, pyssel och promenader, säger hon.

Ett tjugotal arbetar på boendet och alla tillsvidareanställda är utbildade undersköterskor. De har fått kompetensutveckling i form av en rad utbildningar, bland annat i lyftteknik och nutrition.

– Vi ska böra med BPSD, det handlar om teknik om hur man bemöter dementa, säger Py Eliasson.

ANNONS

Boende står inte bakom kritiken

Hon lägger till att det rådande inflyttningsstoppet på boendet har bidragit till att personalen har fått mer tid till att fokusera på sina egna rutiner och att ta hand om de som bor där nu. En del av dem har tagit illa vid sig av rapporteringen, betonar hon.

– Med alla artiklar har det varit lite traumatiskt för våra kunder som bor här. De delar inte synen som vinklats i tidningen och de känner inte att de har fått göra sig hörda. Man har fått stötta sina kunder som läst det hemska som stått. Det har varit svajigt och vi har varit mycket tacksamma för hjälpen som vi fått, säger hon.

Vad skulle det innebära för er om Attendo säteriet inte får fortsätta bedriva sin verksamhet?

– Det blir många arbetslösa. Men framför allt är det här folks hem. De är gamla. För mig är det otänkbart att man flyttar människor som är i behov av hjälp och stöd. Alla har inte anhöriga och nätverk runt sig som kan hjälpa till. Gällande den biten hade det varit katastrof, säger Jessica Karlberg.

Den nuvarande verksamhetschefen Lotta Lövberg tillträde i september och var därför inte med under vad hon beskriver som den ”utmanande första tiden”. Innan dess hade hon samma tjänst på ett Attendo-boende i Borås.

ANNONS

Beskriv din insats sedan du kom hit.

– Jag har lyssnat på mina medarbetare och att vi har fortsatt med strukturerade morgonmöten. Där har planeringsledaren gjort en jätteinsats. Vi har tillsatt lite ombudsroller och vi har bra samarbete med sjuksköterskan och följer upp alla avvikelser. Vi har gått igenom all dokumentation. Det är bland annat det vi har hunnit på tre månader.

Hon tycker det är synd att det inte får flytta in någon just nu.

– Där ett så fint boende och nu är vi redo att ta emot.

”Personalen tar hand om oss”

En av de 25 boendena är Bodil Caspersson, 82 år. Hon har bott på boendet sedan i maj.

– Jag har det bra. Jag är väldigt positivt lagd. Jag tycker om alla som bor här. Vi pratar vid måltiderna för jag orkar inte mer, säger hon.

Hennes dagar fylls med att läsa, prata med sina vänner och pyssla.

– Jag har en konstnärlig ådra som har väckts här nu. Det blir mycket färg och form när jag pysslar.

Hon har god kontakt med sina två barn som bor i Göteborg. Därför står hon i kö för att kunna flytta dit i stället – men bara om det är tillräckligt bra.

ANNONS

– Men det får vara något som väger upp mot det här. Det kanske inte blir så lätt, det är bra här. Det finns inte så mycket att klaga på.

Vad tänker du om kritiken som har riktats mot Attendo säteriet?

– Jag ställer inte upp på skriverierna. Personalen gör sitt bästa och tar hand om oss på ett bra sätt.

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson råkade på Frankrikes president Macron: ”Plötsligt stod han bara där”

LÄS MER:Aynaz Bassiri har byggt pepparkakshus inspirerat av verkliga katedraler

LÄS MER:Bageriet i Landvetter: ”Hoppas det blir ett pristak på el”

ANNONS