Härryda vill säga upp avtalet – Attendo kan bli kvar

En månad efter att Härryda kommun sagt sig vilja säga upp vårdbolaget Attendos verksamhet på äldreboendet fortsätter förhandlingarna mellan parterna. Attendo kan dock komma att fortsätta sin verksamhet genom en ny ansökning.

ANNONS
|

I början av veckan publicerade Härryda kommun en informationsartikel på kommunens hemsida om den pågående förhandlingen med vårdbolaget Attendo. Kommunen vill avsluta vårdbolagets uppdrag i förtid efter vad kommunen anser är brister i verksamheten.

I kommunens uppdatering går bland annat följande att läsa:

”Förhandlingar mellan Härryda kommun och Attendo pågår och det är i nuläget oklart hur lång tid det kommer att ta för att komma till ett avslut. Parterna är dock överens om att det är önskvärt med en skyndsam process.”

Men vad förhandlingarna går ut på vill kommunen inte avslöja. Dock kvarstår placeringsstoppet tillsvidare, vilket betyder att nya brukare inte kan flytta in på äldreboendet.

ANNONS

– Bristerna är av sådan karaktär att de utgör avtalsbrott. Främst handlar det om patientsäkerheten och det är det som är kärnan i själva uppdraget, säger Malin Johansson som är sektorchef vid socialtjänsten.

Härryda kommun tecknade avtalet med vårdbolaget under våren 2018. Efter att bolaget köpt mark av kommunen och uppfört byggnaden kom verksamheten i gång under januari i år. Tre månader senare började rapporter om allvarliga brister på Härrydas första privata äldreboende komma från flera håll.

Frätskador av avföring

Enligt underlaget, som bland annat ligger till grund för kommunstyrelsens beslut den 29 september att förvaltningen ska avsluta avtalet, har en rad missförhållanden upptäckts. Bland annat pekas det på att medicineringen inte skötts på rätt sätt, planer för brukare med sondmatning och specialkost har inte följts och brukare har inte har fått gå på toaletten vid behov. Till följd av det har brukare fått frätskador efter att de legat i avföring.

Kommunen krävde att Attendo säteriet, som vårdbolaget själva beskriver som ”ett "livstilssboende med sport- och spaprofil", skulle ta fram en åtgärdsplan – vilken inkom i augusti och som kommunen har underkänt.

– Vi har granskat den och vår bedömning är att de föreslagna åtgärderna inte räcker för att åtgärda bristerna på boendet. Det är allvarliga brister som rör kärnan i avtalet, säger Malin Johansson.

ANNONS

Beslutet att avsluta avtalet innebär att kommunen vill nå en överenskommelse med Attendo. Den förhandlingen pågår. Att avtalet ska avslutas är dock helt klubbat från kommunens sida.

Vad finns det att förhandla om när kommunen så tydligt vill avsluta avtalet?

– Jag kan inte gå in på vad förhandlingen handlar om tyvärr. Det är sekretess kring den förhandlingen, men vår förhoppning är att vi ska komma fram till en gemensam överenskommelse gällande ett avslutsavtal. All information om den processen lägger vi ut på hemsidan så fort vi kan, säger hon.

Vad händer med de boende när avtalet har avslutats?

– Vår högsta prioritet är att se till att alla brukare får en trygg vård och omsorg. Hur alla individuella lösningar kommer se ut kan jag inte svara på, men det finns en god beredskap i kommunen för att ta hand om alla brukare, säger hon.

Olika syn om bristerna på Attendo säteriet

Enligt kommunjuristen Thomas Byström väljer kommunen att avsluta avtalet på grund av olika skäl.

– En stor del i det är att om man har en avtalsrelation med någon har man ingått att man har förpliktelser åt båda håll och vi har väl olika syn kan man säga om de brister som varit, säger Byström.

ANNONS

En annan del handlar om kostnaden.

– Med en ensidig uppsägning följer ofta en ganska omfattande och kostsam process. En sådan tvist kan dessutom löpa på under ganska lång tid.

Avtalets löptid var tio år med möjlighet till förlängning till totalt 15 år.

– Hade vi kört på hade vi under den här 15-årsperioden köpt tjänster till ett högt värde. Det påverkar givetvis omfattningen av förpliktelserna, komplexiteten och därmed också riskerna med en process, säger han.

Attendo menar att verksamheten har förbättrats

Attendos regionchef Karolina Eriksson skriver i ett mejl till Härryda-Posten att de är ödmjuka inför att det funnits utmaningar på boendet och att bristerna i huvudsak varit kopplade till uppstarten.

På frågan om varför Attendo anser att bolaget ska fortsätta bedriva sin verksamhet svarar Karolina Eriksson att det under sommaren har lagts stort fokus på att säkerställa rutiner och arbetssätt, utbilda medarbetare och förstärka det lokala ledarskapet. Hon betonar att Attendo bedriver en trygg och säker omsorg på boendet, att de boende trivs och att närstående dagligen visar uppskattning.

Gällande hur Attendo ser på typerna och omfattningen av bristerna svarar hon bland annat att det främst har varit svårt att rekrytera medarbetare. Verksamheten har även haft omfattande sjukskrivningar till följd av omikronsmitta. Eriksson skriver också att det alltid uppstår avvikelser på vård- och omsorgsboenden.

ANNONS

”Under en period hade vi för många avvikelser, även om det nästan uteslutande var mindre allvarliga händelser. En händelse har utretts enligt Lex Maria, och den har vi nu skickat till IVO”.

Attendo kan bli kvar i Härryda

Parallellt med processen att avsluta avtalet hanteras även en annan, ny ansökan från Attendo då vårdbolaget i stället vill fortsätta bedriva sin verksamhet genom Lagen om valfrihetssystem.

Attendo motiverar sin ansökan med att vårdbolaget har gjort en mycket långsiktig investering för att vara med och utveckla en god äldreomsorg i Härryda.

Sektorchefen för socialtjänsten i Härryda kommun kan inte svara på detaljer kring processen.

– Vi har tolv veckor på oss att hantera en LOV-ansökan ansökan oavsett vem som skickar in den, säger Malin Johansson.

LÄS MER:Härrydabo nekas bistånd – Lisebergsbesök fick betalas ur egen ficka

LÄS MER:Mölndal tar över Härrydas hantering av dödsbon

LÄS MER:Västra Götalandsregionen vill sänka värmen på sjukhusen

ANNONS