Attendo fortsätter bedriva LSS-verksamhet i Härryda kommun

Det omskrivna vårdbolaget har bedrivit LSS-verksamhet på serviceboendet Stenbrottet i Mölnlycke sedan 2017. Nu har ett nytt beslut fattats om deras fortsatta närvaro i kommunen.

ANNONS
|

Serviceboendet Stenbrottet i Mölnlycke har åtta platser för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd.

Det nuvarande avtalet med kommunen löper ut den 30 april nästa år. Därför har kommunstyrelsen beslutat att behålla verksamheten efter att en ny upphandling gjorts.

Varken kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M), andre vice ordförande Patrik Linde (S) eller Malin Johansson, sektorschef för socialtjänsten har fått till sig att det skulle ha uppstått problem med verksamheten – vilket har rapporterats om Attendos äldreboende på Säteriet. I det ärendet har kommunstyrelsen gett förvaltningen i uppdrag att avsluta det specifika avtalet med vårdbolaget.

Med bakgrund av det skapar beslutet att fortsatt låta Attendo bedriva LSS-verksamheten olika reaktioner.

ANNONS

Per Vorberg välkomnar beslutet.

– De har skött det jättebra. Attendo är en stor koncern och även om vi har haft problem med dem på äldreomsorgssidan är det här en annan del av koncernen, säger han.

Linde vill helst inte se privata aktörer inom välfärden i kommunen.

– Jag har ett väldigt lågt förtroende för Attendo naturligtvis, efter det som hänt på Säteriet. Sedan är det här en verksamhet som jag inte har fått några rapporter om att det har fungerat dåligt. Men det klart att jag hellre hade sett att det var en annan utförare än Attendo, jag gillar ju när det är kommunen som är det, säger han.

Per Vorberg betonar att det handlar om olika typer av verksamheter inom samma bolag. Vad tänker du om det?

– Jag delar inte den bilden riktigt. Jag tänker att Attendo alltid är Attendo. Missköter man sig på en plats kan man missköta sig på en ny plats, säger Patrik Linde.

Härryda-Posten har även sökt Peter Arvidsson, Sverigedemokraternas gruppledare, för en kommentar men utan framgång.

Attendo: ”Glada för förtroendet”

Bolaget kommenterar det fortsatta samarbetet över mejl.

”Vi är glada för förtroendet att driva och utveckla Stenbrottet vidare genom god samverkan med Härryda kommun. Sedan mars 2022 driver Attendo ytterligare en LSS-verksamhet på uppdrag av Härryda kommun – Östra Backa gruppbostad i Landvetter.”

ANNONS

Enligt sektorchefen Malin Johansson, som har återkommit via mejl, är anledningen till att det blev en ny upphandling och inte ett förnyande att:

”Det ursprungliga avtalet innehöll en målgruppsbeskrivning av individer som i många fall inte beviljas insatsen bostad med särskild service efter en praxisförändring gällande beslut om bostad med särskild service enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.”

Det nya avtalet sträcker sig till och med den 30 april 2031.

LÄS MER:Avgifter för hemtjänst i Härryda väntas höjas 2023

LÄS MER:Rusning hos däckverkstaden i Landvetter efter första snöfallet

LÄS MER:Clara Henry debuterar som teaterskådespelare med Peter Pan går åt helvete

ANNONS