Clara Henry debuterar som teaterskådespelare med Peter Pan går åt helvete

Clara Henry från i Tahult ska debutera som scenskådis. Nästa vecka börjar en stjärnspäckad ensemble repa inför ”Peter Pan går åt helvete”, som har premiär i slutet av januari.

ANNONS
|

Även om hon la grunden till en framgångsrik höjdhoppskarriär på Landevi IP:s rödstybb under ungdomsåren, var det när hon i ett Youtubeklipp hemma i Tahult skulle reda ut uttalet av Apotekarnes julmust, som hon slog igenom offentligt.

Resten är, som det heter, historia.

När Härryda-Posten når Clara Henry sitter hon lite tjorvigt till. Om en liten stund ska hon in på ett möte för att få hjälp med att styra upp en föreläsning hon skriver på. Parallellt pluggar hon inför en tenta nästa vecka.

– Jag började plugga socialantropologi på Stockholms universitet i augusti. Jag ville verkligen göra någonting annat. Sen tycker jag om att känna att jag blir smartare, och det kändes också väldigt lockande att göra någonting där fokus inte låg på mig som person.

ANNONS

– Det har liksom allt i mitt yrkesliv gjort. Och jag är egentligen ganska tråkig. Det verkar vara någonting som vissa har svårt att förstå. Jag är inte så intressant, säger hon.

Är det tänkt att plugget ska leda vidare till något mer?

– Det får vi se. Jag har en ambition om att någon gång i livet bo utomlands, och jag tänker att ju tidigare det kommer desto bättre. Och då vill jag ha möjlighet att kunna jobba med någonting som jag är intresserad av och som jag har en examen i, säger hon.

Clara Henry debuterar som scenskådis

Men innan en eventuell utlandsflytt ska hon först debutera som teaterskådespelare. Hon är en del av en stjärnspäckad ensemble där hon ska spela mot bland andra David Batra, Pernilla Wahlgren och Per Andersson i en svensk version av brittiska succén ”Peter Pan Goes Wrong”.

Men det är ingen av de stora stjärnorna Clara Henry mest ser fram emot att spela mot, utan Anton Lundqvist, känd från bland annat ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”En underbar jävla jul”.

– Vilket jag förstår kanske är ett otippat svar. Men det är en person som jag har sett upp till väldigt länge, och sen känner jag honom inte alls. Många av de andra har jag ju träffat i olika sammanhang.

ANNONS

– Och jag tror han är lite som mig. När vi hade pressfotografering och typ Pernilla Wahlgren, Per Andersson och Ola Forssmed drog punchline efter punchhline, stod jag, Anton Lundqvist och Hampus Nessvold med varann i ett eget litet hörn och bara: ”jaha, hur mår du då?”.

Peter Pan går åt helvete har premiär den 19 januari

Peter Pan går åt helvete, som den svenska versionen av farsen heter, har premiär på Cirkus i Stockholm den 19 januari. Och om en dryg vecka är det dags att börja repa. Något som blir en stimulerande, men också utmanande uppgift.

– Scenskådespel är så himla mycket mer uttrycksfullt, explosivt och fysiskt. Du måste visa med hela kroppen att du är glad, förvånad eller rädd. Med filmskådespeleri som jag är ganska van vid kan man bara ta en närbild och med väldigt små medel visa vilka känslor man bär på. Så det kommer bli den största utmaningen tror jag, säger 28-åringen från Tahult.

Den 12 och 13 maj kommer föreställningen till Scandinavium och Göteborg.

LÄS MER:19-årige Jonathan Berntsson från Hindås driver eget företag

LÄS MER:Monikas gran ska pryda Gustaf Adolfs torg i Göteborg: ”Så roligt!”

LÄS MER:Så skuldsatta är Härrydaborna

ANNONS