Över 600 Härrydabor har mer än 100 miljoner kronor i skulder.
Över 600 Härrydabor har mer än 100 miljoner kronor i skulder. Bild: Riksbanken

Så skuldsatta är Härrydaborna

Andelen skuldsatta har minskat, men skulderna har ökat. Drygt 600 Härrydabor har tillsammans ett skuldbelopp på över 145 miljoner kronor, enligt den senaste statistiken från Kronofogden.

ANNONS
|

Trots att det är hundratals invånare i Härryda kommun som har hamnat hos Kronofogden finns det inga längre väntetider hos kommunens enda skuld- och budgetrådgivare. Inom ett par veckor kan man få en tid om man hör av sig, menar servicechefen Lars Jönsson.

– Vi har inte direkt kö. Vi ser gärna att fler vänder sig hit, gärna innan man hamnar för djupt ner i tråkigheten, men vi kan inte tvinga folk.

År 2021 var det 638 personer i Härryda kommun som totalt sett hade skulder på 145 804 163 kronor hos Kronofogden. Det vill säga nästan 145 miljoner kronor.

ANNONS

Sedan året innan pandemin, år 2019, fram tills ifjol, har antalet skuldsatta inom kommunen minskat något samtidigt som den gemensamma skuldbördan har ökat med ungefär 26 miljoner kronor. Majoriteten av de skuldsatta är män.

Människor i skuld backar ibland från hjälp till skuldsanering

I de hushåll där minst en förälder har skulder, eller har en pågående skuldsanering, berörs 355 barn, enligt siffror från årets första halvår.

I de fall där det behövs samarbetar socialtjänsten och budget- och skuldrådgivaren. Och kommunen kan även hjälpa till att informera och ansöka om skuldsanering.

– Det händer ofta att folk backar ur när de förstår att det krävs något av dem för att kunna få hjälp. Det behövs papper på hur deras ekonomi ser ut, utgifter och skulder, för att man ska kunna få rätt hjälp, berättar servicechefen Lars Jönsson.

Den som är kommunens enda skuld- och budgetrådgivare, är just idag när Härryda-Posten hör av sig, ledig för dagen. Det är därför rådgivarens chef, servicechefen Lars Jönsson, som svarar på Härryda-Postens frågor. Han berättar att kommunen inom ett år kan komma att samarbeta med Partille och Mölndal i syfte att skapa en mer robust organisation.

– Då har vi plötsligt fyra budget- och skuldrådgivare istället för en, det är bra utifall någon exempelvis blir sjuk. Eller är ledig. Det finns fördelar för mindre enheter att samarbeta.

ANNONS

Skickar brev till alla som blir myndiga

Tidigare var Lars Jönsson även chef för en konsumentrådgivare, men när denna gick i pension för snart två år sedan valde kommunen att inte fortsätta med konsumentvägledningen.

– Konsumentvägledaren hade funnits i många herrans år. Sedan gjordes en bedömning att det finns ”Hallå konsument”, som är statlig, som kan vägleda på samma sätt, så kan man frigöra pengarna till något annat. Min bild är att det handlar mycket om mobiltvister, att man inte är nöjd med en vara, även om det indirekt kan ha kopplingar.

Kunde inte en till budget- och skuldrådgivare anställts för pengarna?

– Det finns inte tillräcklig arbetsbelastning för det. De hamnade i kommunens stora kassa istället.

Kan det delvis bero på att det inte är tillräckligt många som känner till att ni finns?

– Det finns säkert en och annan som inte vet om det, men det hade känts fel att göra riktade insatser. Det skulle bli konstigt om vi vände oss förebyggande, ”Hej vi ser att du har en skuld, vill du prata med oss?”. Vi skickar redan brev till alla 18-åringar, ”tänk på att vi finns”.

Vad tror du att det beror på att inte fler söker sig till er?

ANNONS

– Jag tror mer att det handlar om att det är stigmatiserande. Bara att erkänna för sig själv, att nu måste jag gå till en skuld- och budgetrådgivare, tror jag kan vara ganska jobbigt.

LÄS MER:Efter Härryda-Postens granskning: Förvaltningen ska bli mer transparent

LÄS MER:Viktoria från Hindås nya singel hyllas

LÄS MER:Kraftig höjning av VA-taxan i Härryda

ANNONS