Snart blir det dyrare att duscha för Härrydaborna. Bild: Arkivbild
Snart blir det dyrare att duscha för Härrydaborna. Bild: Arkivbild

Kraftig höjning av VA-taxan i Härryda

Efter årsskiftet höjs VA-taxan, den kommunala avgiften för vatten och avlopp, betydligt för Härrydaborna. För enbostadshus blir höjningen av den årliga avgiften 9 procent medan taxan för hyreshus och lägenheter blir 14 procent högre. Också den rörliga avgiften för vattenanvändning höjs betydligt.

ANNONS
|

Kommunen har beslutat om en kraftig höjning av avgiften för vatten och avlopp, den så kallade VA-taxan, från och med årsskiftet. Höjningen grundar sig i att Härryda vatten och avfall (HVAAB) prognostiserar en kostnadsökning på totalt 19 miljoner kronor för 2023 jämfört med 2022.

Enligt HVAAB beror ökningen till största del på räntekostnader.

– Det har ju med omvärlden att göra som med allt annat. Vi har också lån som vi måste få kostnadstäckning för. Och kostnaderna för el, drivmedel, löner och så vidare stiger ju även för oss, säger Anders Lorentzon, planeringschef för VA på HVAAB.

ANNONS

En annan anledning till de ökande kostnaderna är att HVAAB har stora pågående och planerade projekt de kommande åren.

Bland annat pågår och planeras arbeten med nya överföringsledningar för vatten i kommunen, och även befintliga ledningar ska rustas upp och kompletteras med nya pumpstationer.

Dessutom har 154 miljoner kronor investerats i det vattenverk som planeras stå klart i Hindås i slutet av 2023.

– Naturligtvis är det så att bygger man ett vattenverk för ganska mycket pengar måste man också finansiera det. Härrydas nya och kommande detaljplaner tillsammans med de ökande driftkostnaderna innebär kraftiga ökningar av våra kostnader. Det enda sättet som vi har möjlighet att få kostnadstäckning är genom att höja taxan. Det är våra kunder som bekostar vår verksamhet, säger Lorentzon.

Kraftig höjning av VA-taxan för Härrydaborna

Därmed väntas kommunfullmäktige att höja anläggningsavgiften, en engångsavgift som man betalar när man ansluter sig till vatten och avlopp, med 10 procent för enbostadshus och med 20 procent för flerbostadshus. Brukningsavgiften, den årliga avgiften, höjs i sin tur med 9 respektive 14 procent.

Det här menas med typhus

Typhus A och typhus B har tagits fram av branschorganisationen Svenskt Vatten som jämförelseobjekt mellan kommuners VA-taxor.

Typhus A är ett enbostadshus, anslutet till dricksvatten, spillvatten, dagvatten och tomtyta på ca 800 m2 samt en vattenförbrukning på 150 m3/år.

Typhus B är ett flerbostadshus med 15 lägenheter, anslutet till dricksvatten, spillvatten, dagvatten och tomtyta på ca 800 m2 samt vattenförbrukning på ca 2000 m3/år.

Källa: Härryda vatten och avfall (HVAAB)

I HVAAB:s tjänsteskrivelse som ligger till grund för kommunens beslut används två olika typhus: typhus A och typhus B. Typhus A kan beskrivas synonymt med en villa, och i räkneexemplet höjs brukningsavgiften från 732 kronor till 798 kronor per månad.

ANNONS

För typhus B, som i sin tur kan beskrivas synonymt med en lägenhet, höjs brukningsavgiften från 512 till 584 kronor. Det innebär en höjning med runt 800 kronor per år för båda typhusen.

– Men ju fler lägenheter det är i lägenhetshuset, desto lägre avgift blir per lägenhet, säger Lorentzon.

Anledningen till att höjningen procentuellt sett är högre för hyreshus och lägenheter förklarar Anders Lorentzon beror på att taxan från början är klart högre för enbostadshus.

– Vår bedömning är att nyttan av att ha vatten och avlopp är ganska lika om du bor i en lägenhet som att du bor i en villa. Och då är det lite konstigt om årskostnaden för en lägenhet ska vara väldigt mycket lägre. Vi försöker helt enkelt få det att bli lite rättvisare utifrån ett VA-perspektiv, säger han.

Den rörliga avgiften, som beror på hur mycket vatten som förbrukas, höjs med 12,54 procent från 29,90 kronor (per kubikmeter vatten) till 33,65 kronor. Något som direkt påverkar villaägare och hyresvärdar.

Har VA-taxan i Härryda tidigare ökat så här mycket från ett år till ett annat?

– Det vet jag inte. Men jag känner inte till att det höjts så mycket i Härryda tidigare, det gör jag inte. Men det är inte så att vi höjer för mycket. Vi får inte gå med vinst, utan vi ska gå mer eller mindre jämt ut varje år, säger han.

ANNONS

LÄS MER:S och SD kan stoppa bostadsplaner i Mölnlycke

LÄS MER:Stora delar av Härskogen blir naturreservat

LÄS MER:När Sven-Bertil Taube kom till Hindås

ANNONS