När Sven-Bertil Taube kom till Hindås

Den folkkäre skådespelaren och artisten Sven Bertil Taube har avlidit 87 år gammal, det skriver TT. En som sörjer hans bortgång är Anna Kuuse, en av eldsjälarna bakom kulturhållplats Hindås.

ANNONS
LocationHindås|
|

– Det kändes wow, får vi hit den här stora artisten till oss! Vi var så stolta att få honom till Hindås. Han var en sån storhet och konstnärlig ut i fingerspetsarna, säger Anna Kuuse, som jobbade som artistbokare för Kulturhållplats Hindås.

Det var en lycklig slump, via tidigare artistbokningar som Anna Kuuse fick nys om att Sven-Bertil Taube 2011 gjorde en turné med en föreställning om sin mamma. Hon skickade en förfrågan om han ville komma till Hindås station och svaret blev till hennes stora glädje ja. Hindåsborna var minst lika glada och biljetterna sålde så bra att en föreställning blev till två. Anna Kuuse minns mötet med artisten hon själv lyssnat och beundrat sen tidig ålder.

ANNONS

– Han var så trevlig, värdig och ödmjuk, inte en diva på något sätt, han hade allt, vilken förebild!

”En extraordinär upplevelse.”

Anna Kuuse menar att Hindås stations unika rum var som gjort för Sven-Bertil. Närheten till publiken och hans vilja att berätta med sång och musik gjorde att publik och artist nästan var som i samtal med varann.

– Redan då hade han ju problem med synen och blev ledd in på scenen men när han väl sjöng var han som en ung man. Jag tror alla som var där hade en extraordinär upplevelse, folk var helt lyriska.

Vad kände du när du hörde att han gått bort?

– Han berörde så många människor och han hade ett fantastiskt liv. Det är sorgligt att den här tiden är slut. Jag leder själv en kör och jag brukar ta Sven-Bertil som en god förebild. Jag kan inte komma på någon annan som via sång och musik kan berätta något för publiken.

LÄS MER:Sven-Bertil Taube är död

LÄS MER:Rullstolsburna Max riskerar att inte komma in på Liseberg

LÄS MER:Rusande priser för Rådanäs Bryggeri i Mölnlycke

ANNONS