S och SD kan stoppa bostadsplaner i Mölnlycke

Det avgående majoritetsstyret i Härryda kommun har beslutat att arbetet med etableringen av 2 000 nya bostäder i Mölnlycke ska fortsätta. Men valresultatet har kastat om den politiska spelplanen och beslutet hotas att rivas upp. Nu kritiserar oppositionen styret för resursslöseri.

ANNONS
|

Bråta 2:9 är namnet på det 100 hektar stora område på gränsen till Partille kommun där tusentals nya bostäder med ett eget centrum och sportanläggningar kan komma att byggas. Men att bygga i området är omstritt. Bråta är rikt på naturvärden och det finns flertalet rödlistade arter som lever i området. Det avgående styret med Moderaterna i spetsen beslöt i kommunstyrelsen i slutet av oktober att fortsätta med planerna. Men Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet invände mot planerna.

– Detta är en av de gröna kilarna som regionen pekat ut som extra viktiga för den biologiska mångfalden. Dessutom är det ett rekreationsområde för boende i kommunen. Om man bygger här riskerar det djuren och växternas liv, säger socialdemokratiske oppositionsrådet Patrik Linde som får medhåll från bland annat Miljöpartiet.

ANNONS

Arvidsson: ”Resursslöseri”

Peter Arvidsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, menar att styrelsen borde vänta med att ta beslut i frågan och istället skicka ärendet till fullmäktige för diskussion, med tanke på det nya parlamentariska läget.

– På basis av den information som finns nu är det inte lämpligt att driva genom den här planen. Det är ingen idé att ge förvaltningen uppdrag om något det sen inte finns politisk majoritet för i fullmäktige att driva igenom. Det är bortkastad tid och resurser.

Peter Arvidsson får medhåll från Patrik Linde (S).

– Jag förhandlar i princip inte med SD, men om de resonerar i fullmäktige som i kommunstyrelsen verkar det ju som att det finns en majoritet som vill stoppa detta. Vilket gör att man slösat bort resurser och tid för förvaltningen, man kan redan nu förutse att det kommer plockas bort.

Vorberg ger svar på tal

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) tar kritiken med ro.

– Det är ju kommunstyrelsen som är ansvarig för den här typen av frågor och ja, vi sitter kvar hela 2022 och vi ska genomföra det som är sagt.

S och SD menar ju att detta är resursslöseri, vad tänker du om den kritiken?

– Då kan vi ju säga så här: då väntar vi till nästa val för då kanske vi har majoritet igen. Vi jobbar på utifrån förutsättningarna som finns och när det är nya parlamentariska förutsättningar ja, då får man jobba utifrån dem. Vill de riva upp ett beslut så får de väl göra det. Jag tycker det är viktigt att fråga sig vad Socialdemokraterna vill istället, de har ju som mål att Mölnlycke ska växa med 1,5 procent, vart ska vi bygga om de säger nej till allt?

ANNONS

LÄS MER:Liseberg svarar på kritiken om intygen

LÄS MER:Konsten att inte ta sig vatten över huvudet

LÄS MER:Så hyllas papporna i Härryda på Fars dag

ANNONS