Konsten att inte ta sig vatten över huvudet

Stressa inte fram en ny simhall i Härryda, skriver arkitekten och debattören Ola Torrång efter Härryda-Postens rapportering om politikernas inställning till en ny kommunal simhall.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

I början av 2000-talet fanns ett konkret förslag på simhall/äventyrsbad/storhotell vid med namn Mölnlycke Lake Resort. Läget och det unika konceptet ansågs av finansiärerna så attraktivt att de ville satsa på projektet som då beräknades ha en prislapp på cirka 700 miljoner kronor.

2004 röstade kommunstyrelsen i Härryda kommun, med knapp majoritet, bort förutsättningarna och projektet fick läggas ned.

Men för några år sedan flöt simhallsfrågan upp igen som ett politiskt initiativ. Alliansen och Socialdemokraterna enades om en lokalisering vid stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra.

Simhallen ska först byggas när hela området är färdigbyggt om 20 till 30 år. Politikerna kan därmed inte beskyllas för att inte vilja ha en simhall.

ANNONS

I Härryda-Posten (29/10) delgav ledande lokala politiker aktuella tankar om en simhall.

Verkligheten lägger dock hinder i vägen. Byggkostnaden är i princip desamma oavsett var simhallen byggs. Vad som däremot skiljer är intäkterna som beror på antalet besökare, det vill säga attraktionskraften.

En 50 meter lång bassäng, bastu och jacuzzi räcker inte långt i de sammanhangen. Skillnaden mellan kostnad och intäkt avgör möjligheten att bygga och vem som skall finansiera. Privatfinansiering kräver intäktsöverskott medan en verksamhet som leder till kostnadsöverskott riskerar bli skattefinansierat.

Lättillgänglighet är en annan faktor, men underordnad vad simhallen kan erbjuda i form av innehåll och omgivning. Därför reser cirka 300 000 svenskar årligen till Thailand trots att det finns badstränder i Sverige.

Kan inte konkurrera med Liseberg eller andra äventyrsbad

En simhall i Härryda kommun kan inte konkurrera med äventyrsbad i Mölndal, Lerum och Lisebergs nya vattenpark Oceana för den som önskar mer än att bara simma och bada bastu. Simhallen måste således skattefinansieras med årliga underskott.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) har i detta fall rätt. Kommunen har inte råd.

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) menar att kommunen inom 4 år kan bygga (en enkel) låne- och skattefinansierad simhall.

Sverigedemokraternas gruppledare Peter Arvidsson anser att simhallen bör privatfinansieras. Det är en god tanke men kräver en attraktiv lokalisering och ett innehåll som genererar intäktsöverskott. Det gör inte en simhall i Landvetter Södra, inte heller en simhall intill nya ishallen vid Härrydaskolan. Att simhallen då skulle ligga centralt i kommunen kan kännas rättvist, men attraherar inte tillräckligt många besökare.

ANNONS

En simhall i kommunen kräver att kommunen tänker ”utanför boxen” både vad gäller läget och innehåll. Undertecknad presenterade 2007 en idéskiss som uppfyller kraven.

Nu är det upp till politikerna: Enkel skattefinansierad simhall långt bort från befintligt centrum eller en attraktiv privatfinansierad simhall, med låga energikostnader, som även attraherar utsocknes besökare.

Som alltid gäller: Bättre med bra slutresultat än att det går för fort.

Ola Torrång

Arkitekt SAR/MSA, civ.ekon

Håller du inte med? Skriv en replik och skicka till redaktionen@harrydaposten.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS