Stora delar av Härskogen blir naturreservat

När Härskogen blir naturreservat stärks skyddet för det populära friluftsområdet. Men undantag har gjorts för ett planerat vägbygge.

ANNONS
|

Härryda delar skog och sjöar med Lerums kommun. Som friluftsdestination är Härskogen lika välkänt som välbesökt. Det är nästan lika vanligt att stöta på orienterare som det är att se en fågel. Med sin sjöskatt är det också vanligt med bad och kanot på vår, sommar och höst och skridskor på vintern. Vandringslederna är vältrampade, precis som grillplatserna har sett många generationer komma och gå.

I veckan meddelade Länsstyrelsen Västra Götaland att delar av Härskogen med sitt mestadels tall- och granbestånd nu blir naturreservat. En del av träden är mer än 100 år gamla, enligt länsstyrelsen. Mer bestämt handlar det om delarna mellan Stora och Lilla Härsjön, som ägs av Naturvårdsverket och förvaltaren Västkuststiftelsen.

ANNONS

– Det är ett väldigt stort område i Härskogen som är skyddat med den äldre formen landskapsbildsskydd. Och det ligger ju kvar i de områden som inte blir naturreservat, säger Jennifer Hood på länsstyrelsen Västra Götalandsregionen.

Rent konkret, berättar Hood för Härryda-Posten, innebär det att området kommer omfattas av strängare föreskrifter i reservatet än i landskapsbildsskyddet.

– I landskapsbildsskydd får man göra vissa åtgärder med tillstånd från länsstyrelsen, medan det nu blir vissa åtgärder som är förbjudna. Det är ett starkare skydd helt enkelt.

Trafikverket planerar för vägbygge genom naturreservatet

Initiativet till reservatet kommer från Västkuststiftelsen som äger stora delar av det aktuella området, en stiftelse vars huvudmän är Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund.

– De var i kontakt med oss för ett par år sedan, och framförde att det vore lämpligt att skydda det här som naturreservat. De vill ju gärna att skogen ska stå och bli gammal och få naturvärden. Och då görs det bäst genom att det blir naturreservat, förklarar Jennifer Hood.

Att området nu blir naturreservat innebär inte att det inte kommer ske några förändringar av området. Tvärtom finns det både ett undantag för väg 523 samt planer på nya satsningar i friluftslivet.

– Det är redan ett välbesökt område och det finns gott om anläggningar. Det har ju varit så i många decennier, och det kommer ju fortsätta vara det. Vi föreslår några ytterligare vindsskydd och eldstäder och sådär, så lite mer för besökarna blir det. Men det är nog inte så att folk kommer märka någon skillnad.

ANNONS

Vad gäller väg 523, mer känd som Härskogsvägen, har Trafikverket planer på att göra en ombyggnation med nysträckning av delarna i norra delen av reservatet mellan Stora Härsjön och Kollsjön. Syftet är att förbättra trafiksäkerheten på sträckan som Trafikverket på sin hemsida menar har snäva kurvor och dålig sikt. Myndigheten konstaterar också att ”vägens olycksstatistik är sämre än vad som kan förväntas av en väg med motsvarande trafikmängder.”

I samband med vägbygget, vars dragning går rakt genom naturreservatet, kan det bli aktuellt med nya vandringsleder. Planerad byggstart är 2024 med färdigställande 2027.

Natursreservatet vinner laga kraft om cirka tre veckor.

LÄS MER:När Sven-Bertil Taube kom till Hindås

LÄS MER:Härryda fortsätter att vinna – har nu sju raka segrar

LÄS MER:Här hittar du julmarknader i Härryda

ANNONS