Avgifter för hemtjänst i Härryda väntas höjas 2023

Den som behöver hemtjänst och eller liknande tjänster kan vänta sig en höjning av högkostnadsskyddet från och med den första april nästa år.

ANNONS
|

På välfärdsnämndens sammanträde på onsdag föreslås det fattas beslut om en höjning av avgifter för hemtjänst, kommunal hälso- och sjukvård samt andra tjänster.

Exempel på höjning är att den som har upp till och med sex stycken omvårdnadsinsatser i sitt eget hem per vecka får en höjning på 159 kronor i månaden. Den som har hemtjänst samt kommunal hälso- och sjukvård i särskilt boende får betala 189 kronor mer och måltider på särskilt boende blir 100 kronor dyrare.

Det totala högkostnadsskyddet för 2023 läggs på 2 359 kronor, vilket innebär en höjning på 189 kronor jämfört med i år.

Att höjningen görs är inget konstigt, enligt välfärdsnämndens ordförande Maria Kornevik-Jakobsson (C).

ANNONS

– Det är uppräkningar som man måste göra med jämna mellanrum. Vi ligger inte högt på något vis och följer indexreglering. Det är inga stora summor som det handlar om, säger hon och tillägger:

– Men det klart att det aldrig är kul med höjda avgifter oavsett.

Pensionärsrådet, som är ett av kommunens rådgivande organ, har konsulterats och hade inga synpunkter på höjningarna av tjänsterna.

Reducering av avgift medges endast vid frånvaro på grund av sjukhusvistelse, vilket styrks genom inskrivningsmeddelande, och vid vistelse på korttidsboende. Det sistnämnda styrks med kommunalt biståndsbeslut.

LÄS MER:Plötsligt kom Tyke hem igen – efter nära 7 månader på vift

LÄS MER:Mölnlyckebon Thomas Ravelli besökte Härryda-Posten på torget

LÄS MER:Möt Pixbo Wallenstams innebandystjärna Eliska Krupnova

ANNONS