Plötsligt kom Tyke hem igen – efter nära 7 månader på vift

Katten Tyke i Mölnlycke, som är en blandning mellan norsk skogskatt och bondkatt, tycker om att ta långa promenader. Men en dag var han, trots gps-halsband, spårlöst försvunnen. Och månaderna gick.
– Det är klart att man kände sig ledsen. Till slut tänkte tänkte vi ,”nej, han kommer inte komma tillbaka”, säger Jan Hultin, Tykes husse.

ANNONS
|

När Härryda-Posten besöker Tykes familj i Mölnlycke ligger treåriga Tyke och vilar i källaren. Jan Hultin går och hämtar honom.

– Du ser väldigt moloken ut, säger matte Laila Möglebust, och viftar med en kattleksak för att Tyke ska piggna till.

Tyke är, till skillnad från sin svartvit-fläckiga kattkompis Juni, som också bor i hushållet, en kisse som verkligen tycker om livet utomhus.

Tyke var extra kelig efter att ha varit borta över ett halvår.
Tyke var extra kelig efter att ha varit borta över ett halvår. Bild: Julia Kero

Han är en ”vandrarkatt”, säger matte Laila och kikar på konversationerna i mobilen, för att dra sig till minnes de tillfällen de fått bege sig ut och leta efter honom. Under förra året försvann Tyke under några dagar på vårkanten. Sedan drog han iväg på rymmarstråt i tre veckor runt midsommartid.

ANNONS

– Efter en vecka anlitade vi en id-hund som är tränad på att spåra katter och hundar. Och den hunden spårade Tyke bort till Hönekulla. Hunden följde ett spår genom centrum till villaområdet, sedan kunde den inte spåra mer. Så vi satte upp lappar och letade där, men vi visste inte om han var kvar i området, berättar Jan.

I slutet av förra sommaren fick Tyke för sig att försvinna spårlöst i uppåt 9 veckor. Laila och Jan var åter ute, letade och lappade och gjorde efterlysningar på nätet utan framgång. Vips var Tyke tillbaka igen.

– Då köpte vi en gps-spårare och satte på honom. Det var riktigt roligt och intressant att följa honom, 6-7 kilometer kunde han gå på bara några timmar på natten.

”Batteriet på gps:en tog slut efter några dygn”

Men så i våras, i april, försvann Tyke. Igen. Och den här gången flöt månaderna förbi. Vår blev sommar. Sommar blev höst. Vart han tog vägen vet inte Laila och Jan.

Det var en stor sorg när Tyke försvann i april.
Det var en stor sorg när Tyke försvann i april. Bild: Julia Kero

– Batteriet på gps:en tog slut efter några dygn. Vi visste bara sista positionen, vid Bråta industriområde, i närheten av riksväg 40. Så vi var där och letade på kvällarna. Och gjorde efterlysningar. Det var ingen som hörde av sig om att de sett honom.

ANNONS

Hoppet att de skulle få återse sin långhåriga kisse försvann till slut. Men i slutet av oktober när Jan öppnade ytterdörren på den smått kyliga kvällskvisten fick han en stor överraskning. In kilade Tyke som om bara några dagar hade passerat, keligare än någonsin.

– Han var lite avmagrad, men gps-halsbandet var kvar. Man blev helt, ”Va!”. Det är inte klokt! Man är lite nyfiken på var han kan ha varit. Jag har hört och läst att det inte är helt ovanligt att katter försvinner under kortare och längre tider. En granne hade en bror vars katt var borta i två år. Men det är lite märkligt.

Med en GPS-tracker försöker familjen hålla koll på katten Tyke.
Med en GPS-tracker försöker familjen hålla koll på katten Tyke. Bild: Julia Kero

Tror ni att han kan ha varit hos en annan familj?

– Nä, då borde ju någon ha hört av sig. Han hade ju halsbandet kvar. Han är inte så intresserad av andra än oss, det är nog därför ingen sett honom.

Ni vill inte ha Tyke som innekatt istället efter allt ert letande?

– Nä, det hade inte känts bra.

Laila berättar om när hon släppte nyheten i familjechatten.

– Min ena syrra skrev ”Fantastiskt” och den andra skrev ”Nu får han bli innekatt”, och den tredje skrev ”Bygg en gigantiskt bur”.

ANNONS

– Då svarade jag ”Då får vi nog täcka halva kommunen”. Han är ju kastrerad, och id-märkt, men han är en sån här ”vandrarkatt”. Det heter tydligen så, och det finns det vissa katter som är.

Bär du på en historia som berör ditt husdjur? Eller kanske något helt annat? Hör av dig till oss på redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Mölnlyckebon Thomas Ravelli besökte Härryda-Posten på torget

LÄS MER:Pixbos Hanna Ferm är bland Sveriges mest lyssnade artister

LÄS MER:Två män misstänkta för penningtvättsbrott

ANNONS