Två män misstänkta för penningtvättsbrott

Planen var att resa till Turkiet. Men mannen stoppades i säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats – med flera hundra tusen i kontanter i både handbagage och kläder. Nu är två män misstänkta för penningtvättsbrott.
– Penningtvättsbrott är en företeelse vi sett öka den senaste tiden, säger Fredrik Boström, vid polisens bedrägerisektion.

ANNONS
|

Det var i söndags som en man i 35-årsåldern gick igenom säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats med förhoppningen att resa till Turkiet. Men planerna ändrades och mannen blev stoppad.

– Han hade väldigt mycket pengar på sig, både i handbagaget och i kläderna. De första uppgifterna han lämnade lät konstigt och verkade inte stämma, säger Bengt-Olof Berggren, förundersökningsledare vid Göteborgs åklagarkammare.

Det rörde sig om flera hundra tusen i kontanter, där majoriteten var av svensk valuta. Misstankarna riktades mot ytterligare en man i 35-årsåldern, men på vilket sätt han är inblandad är under fredagen oklart.

I dagsläget finns det ingen tydlig beloppsgräns på hur mycket kontanter man får lov att resa med, säger Bengt-Olof Berggren, förundersökningsledare vid Göteborgs åklagarkammare.
I dagsläget finns det ingen tydlig beloppsgräns på hur mycket kontanter man får lov att resa med, säger Bengt-Olof Berggren, förundersökningsledare vid Göteborgs åklagarkammare. Bild: Leonore Nordin

Männen anhölls initialt men är nu på fri fot, berättar Bengt-Olof Berggren.

ANNONS

– Efter att vi gjort vissa kontroller tyckte vi inte att det fanns anledning nog för att häkta dem. Men de är fortfarande misstänkta för penningtvättsbrott, säger han.

Hur mycket kontanter får man resa med?

– Fram till för drygt 20 år sedan fick man ha 6 000 kronor. Men nu finns det ingen tydlig beloppsgräns, utan man gör en samlad bild utifrån hur pengarna är paketerade, vilka invändningar man har och framförallt pengarnas ursprung.

Olika typer av straff

Männens version av det inträffade är ingenting Bengt-Olof Berggren kan kommentera under fredagen. Men han berättar att straffet för den här typen av penningtvättsbrott varierar beroende på hur stora summor det rör sig om.

– Är det mer än en miljon kronor så är det fängelse som gäller. Är det under en miljon kronor blir det i allmänhet villkorlig dom och böter eller villkorlig dom och samhällstjänst, säger han.

Vad händer med de stora summor pengar som anträffas?

– I allmänhet blir det förverkande, vilket innebär att pengarna hamnar hos staten.

Penningtvättsbrott ökar

Fredrik Boström, tillförordnad sektionschef på polisens bedrägerisektion i region väst, kan inte kommentera ärendet på detaljnivå. Men han säger att den här typen av brott ökar.

– Penningtvättsbrott är en företeelse vi sett öka den senaste tiden, där man flyttar stora summor pengar av både svensk och utländsk valuta, säger han.

ANNONS

Utredningen beräknas vara klar i slutet av året, enligt Bengt-Olof Berggren.

LÄS MER:Polisen bekräftar: En motanmälan har inkommit

LÄS MER:Härryda fortsätter hemligstämpla helt vanliga dokument

LÄS MER:Flygplan fick vända om – efter röklukt i kabinen

ANNONS