Flygplan fick vända om – efter röklukt i kabinen

Ett flygplan som lyfte från Landvetter fick vända om – på grund av röklukt i kabinen. Planet landade utan problem på flygplatsen.
– Enligt pilotens checklista så vände man runt och landade, säger Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral.

ANNONS
|

Det var vid klockan 16.40 på onsdagen som Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral fick in ett larm om röklukt i kabinen på ett flygplan. 16 personer var ombord på planet.

– Det var ett flyg som startade på Landvetter. Man upptäckte röklukt i kabinen och vände tillbaka till Landvetter för att landa. Det var sex minuter kvar till landning när vi fick in larmet. Man kom ned till Lindome innan man vände om och landade normalt, säger Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral.

Så ingen konstaterad brand utan bara röklukt?

– Precis, och enligt pilotens checklista så vände man runt och landade.

ANNONS

Det är oklart vad röklukten berodde på.

– Flygplatsräddningstjänsten och SOS är inkopplade, enligt deras checklista så skickas brandbil och ambulans dit i väntan på landning.

Planet var på väg till Cambridge

Planet ska vara av modellen Dornier 328 – en flygplanstyp som används för kort- och medeldistansrutter – och tillhöra ett danskt flygbolag – Sun Air, enligt flygräddningscentralen. Destinationen ska, enligt flygräddningscentralen, ha varit Cambridge i England.

ANNONS