”Det är nu en anmälan och motanmälan”, säger Kristina Isaksson, vid polisen.
”Det är nu en anmälan och motanmälan”, säger Kristina Isaksson, vid polisen. Bild: Sebastian Nilsson

Polisen bekräftar: En motanmälan har inkommit

Efter att två pojkar blivit misstänkta för grov misshandel, i samband med en stenkastning i Landvetter förra veckan, hävdade försvaret att den ena pojken ska ha agerat i nödvärn och gjorde en motanmälan.
– Vi har tagit upp en sådan. Det finns fall där parter åtalats som målsägare och misstänkta mot varandra. Men det är för tidigt att säga om vi kommer att stå där med en eller två målsägande om åtal väcks, säger Kristina Isaksson, polisens utredare.

ANNONS
|

De båda minderåriga pojkarna anhölls samma dag som stenkastningen ska ha skett i Landvetter. När de senare under förra veckan släpptes på fri fot igen uppgav åklagaren till Härryda-Posten att misstankegraden mot pojkarna, som båda nekar till brottet, inte hade försvagats.

Men den offentliga försvararen till en av de misstänkta pojkarna hävdar att hans klient agerat i nödvärn. Bevisningen ska bland annat finnas upptagen i en film, som de nu har skickat in till polisen tillsammans med en motanmälan, vilket polisen bekräftar.

– Det är nu en anmälan och motanmälan. Flera parter kommer alltså betraktas som målsägande och gärningsman. Förhoppningsvis kommer vi kunna reda ut om någon handlat i nödvärn. Vi bedriver förundersökningen objektivt, det gör man alltid, och tar hänsyn till den bevisning som finns. När samtliga utredningsåtgärder är klara kommer åklagaren ta ställning till om åtal ska väckas och i sådana fall mot vem, säger Kristina Isaksson, polisens utredare inom lokalpolisområde Syd.

ANNONS

Kan den som hittills varit målsägare komma att få en offentligt försvarare?

– Det kommer tas ställning till i förundersökningens gång.

"Vi har en del filmmaterial som vi ska gå igenom”

Den åklagare som är förundersökningsledare för stenkastningen, kommer i dagsläget även att få utreda motanmälan från försvaret.

– Det är samma åklagare, det är en händelse. Det är samma parter som är involverade men har olika sätt att se på det som hänt. Så det blir dumt om man utreder det i två olika spår. Det är ju tre involverade parter kan man säga och så har det funnits gott om vittnen. Vi har ändå en god bild av det som hänt, så vi ska försöka få till ett bra underlag för åklagaren framöver att ta beslut kring, säger Isaksson.

Hur länge kan det dröja?

– Det är svårt att säga, det har att göra med beslag och teknisk bevisning som ska analyseras. Vi har en del filmmaterial som vi ska gå igenom. Men en förundersökning ska bedrivas skyndsamt, när det handlar om minderåriga.

LÄS MER:Tonårspojkar på fri fot efter stenkastning i Landvetter

LÄS MER:Försvarsadvokaten: ”Han har inte med det här att göra överhuvudtaget”

LÄS MER:Pojke skadad efter bråk i Landvetter – två anhållna

ANNONS