Försvarsadvokaten: ”Han har inte med det här att göra överhuvudtaget”

Händelsen med stenkastning och en skadad ungdom i Landvetter under måndagen utreds som grov misshandel. Under onsdagen tas beslut om de misstänkta minderåriga ska släppas på fri fot. Minst en av de misstänka förnekar brott.

ANNONS
|

En minderårig pojke skadades i huvudet under måndagen i Landvetter efter vad som polisen beskrivit som stenkastning. Det misstänkta brottet som Härryda-Posten rapporterade om under måndagen rubriceras som grov misshandel. På grund av det har Åklagarmyndigheten tagit över förundersökningen från polisen.

Åklagaren Kristina Åberg fattade under tisdagseftermiddagen beslutet att fortsatt hålla de misstänkta anhålla.

– Det finns en risk att de på fri fot förstör utredningen, säger hon.

Hon betonar att undersökningen bedrivs så skyndsamt som möjligt.

– Jag behöver ta ställning senast den 10 november om jag kommer begära dem häktade eller inte men anhållandet omprövas dagligen.

ANNONS

En person under 18 år får begäras häktad om det finns synnerliga skäl, enligt Åberg.

Hur misshandeln har gått till vill hon inte gå in på med hänvisning till förundersökningssekretessen.

En av de misstänka förnekar brott

Enligt polisen kan de misstänkta och offret ha någon typ av relation.

– Det finns väl indikationer på det ja, säger Kristina Isaksson, förundersökningsledare vid polisen i region Syd.

Att den skadade pojken och de pojkar som misstänkts för brott ska ha någon form av relation är inget som den ena pojkens försvarare vill bekräfta.

– Det jag kan säga just nu är att min klient förnekar brott. Han har inte med det här att göra överhuvudtaget. Det är hans inställning. Han förnekar alla misstankar som har framställts av polisen, säger Rickard Axelsson, försvarsadvokat.

Hur den andra misstänkta pojken ställer sig till brottet är ännu oklart. Härryda-Posten söker den minderårigas försvarsadvokat. Hittills är det två minderåriga personer som anhållits, men utredningen kan komma att växa.

– Det kan finnas gärningsmän som begår brottet direkt på plats och det kan finnas gärningsmän som finns med i bakgrunden av andra anledningar. Därför vet vi inte i nuläget hur många gärningsmän det finns, säger Kristina Isaksson, förundersökningsledare.

ANNONS

Söker polisen efter fler?

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Vi är intresserade av iakttagelser från vittnen som kan hjälpa oss vidare i utredningen. Så här tidigt i en utredning vill man inte mållåsa åt något håll för att göra en korrekt bedömning och inte gå åt fel håll.

Är socialförvaltningen inkopplad givet de misstänktas ålder?

– Ja, så är det alltid när du har gärningsmän under 18 år. Det har med Lagen om unga lagöverträdare att göra. Polisen är skyldig att informera socialtjänsten så vi har ett nära samarbete med socialtjänsten i Härryda angående det här ärendet.

Kan du säga något mer om det?

– Nej.

Enligt Kristina Isaksson fördes den skadade till sjukhus under måndagen. Det är dock inget som kommunikationsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset bekräftar.

”Det kan jag inte svara på. Det kan vara så”, skriver presskommunikatören Ingrid Fredriksson i ett mejl till Härryda-Posten.

LÄS MER:Prästgård renoveras – för att gynna ungdomarna

LÄS MER:Veterinär i Göteborg frias efter anmälan av Härrydabo

LÄS MER:Härryda vill säga upp avtalet – Attendo kan bli kvar

ANNONS