Tonårspojkar på fri fot efter stenkastning i Landvetter

De två minderåriga ungdomar som suttit anhållna misstänkta för att ha skadat en minderårig pojke i Landvetter, genom stenkastning, har nu släppts på fri fot.

ANNONS
|

Under onsdagseftermiddagen släpptes de två minderåriga pojkarna, som sedan i måndags suttit anhållna misstänkta för grov misshandel. Pojkarna anhölls efter att en tonårspojke skadats med en sten i huvudet, i samband med ett bråk i Landvetter under måndagseftermiddagen.

– Misstankarna har inte försvagats. Men för att begära personer under 18 år häktade krävs synnerliga skäl. Vi har vidtagit de utredningsåtgärder som vi ansåg var av vikt att genomföra då de satt anhållna, säger Kristina Åberg, åklagare och förundersökningsledare i fallet.

”Hållit flera förhör”

Inledningsvis gjordes bedömningen att pojkarna på fri fot kunde försvåra utredningen, men den risken har nu försvagats, enligt Åberg.

– Exempelvis har vi hållit flera förhör medan de satt anhållna. Men förundersökningen fortsätter alltjämt.

ANNONS

En förundersökning där det rör sig om unga inblandade ska enligt lag bedrivas skyndsamt med hänsyn till de minderårigas ålder.

– Men det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta i nuläget. Vi arbetar intensivt med ärendet.

Hur mår den drabbade pojken?

– Det kan jag inte gå in på. Men målsäganden är hörd.

Har ni fått någon klarhet runt motivet?

– Det är inget jag vill kommentera med hänsyn till sekretessen. Vi har indikationer på att de inte är helt obekanta för varandra och att gärningen alltjämt är rubricerad som grov misshandel. Det är det jag kan säga just nu.

Nekar till brott

Advokat Rickard Axelsson, som är den ena misstänkta pojkens offentliga försvarare, säger att hans klient, som nu är på fri fot, efter omständigheterna mår bra. Pojken nekar fortfarande till brottet och ska, enligt försvararen, inte heller känna till hur den drabbade kan ha skadats.

– Vi har kontakt och han står fast vid att han nekar till misstankarna fortfarande. Kan inte kommentera mer på grund av förundersökningssekretessen.

När det gäller den den andra misstänktas pojkens försvarare menar denna att hans klient handlat i nödvärn och därmed är oskyldig till det brott han misstänks för.

ANNONS

– Vi ifrågasätter kraftigt varför min klient är den som är misstänkt i ärendet. Min klient har blivit angripen med kniv och är förvånad över att han är misstänkt. Han har använt våld efter att han blivit angripen och våldet har varit försvarligt, säger advokaten Abraham Zeito, som är offentlig försvarare.

Har ni gjort en egen anmälan?

– Ja, vi gjorde en motanmälan igår. Han har varit vaken nog att filma händelsen och där syns att anmälaren går iväg med en kniv. Vi får se hur åklagaren ser på det här. Hade min klient anmält först hade det varit ombytta roller. Det är givetvis olyckligt att anmälaren har skador, men min klient blir attackerad och försvarar sig, det är inte krångligare än så.

Hur mår din klient nu?

– Som alla ungdomar som är inlåsta är det en påfrestande situation och han har varit i behov av vård, säger Zeito som även säger att hans klient har skärskador.

Förundersökningssekretess råder

Förundersökningsledaren Kristina Åberg känner inte till att det har upprättats en motanmälan under gårdagen.

– Däremot har jag varit kontakt med försvaren gällande att det ska upprättas. Försvararen har informerat mig om att det ska upprättas, det går via polisen. Om det upprättas en polisanmälan så kommer det att utredas.

ANNONS

Känner du till att den ena misstänkta ska ha blivit knivskuren?

– Det kan jag inte uttala mig om på grund av förundersökningssekretessen.

Vad säger du om anklagelsen om att exempelvis målsäganden skulle burit kniv?

– Det har gjorts beslag i ärendet, vad det har gjorts för fynd kommenterar jag inte. Om det framkommer uppgifter om brott som faller under allmänt åtal, kan polisen göra en anmälan. Om det gjorts har inte kommit mig till kännedom.

LÄS MER:Försvarsadvokaten: ”Han har inte med det här att göra överhuvudtaget”

LÄS MER:Pojke skadad efter bråk i Landvetter – två anhållna

LÄS MER:Volvos nya gröna satsning på Landvetter milstolpe för flyget

ANNONS