Volvos nya gröna satsning på Landvetter milstolpe för flyget

Volvokoncernen startar ny flyglinje med sina medarbetare mellan Sverige och Frankrike. Planen som trafikeras från Landvetter flygplats blir den första kommersiella linjen i världen som till hälften flygs fossilfritt.

ANNONS

Det görs internationell flyghistoria i höst då Landvetter flygplats i Härryda kommun blir en av två flygplatser som Volvokoncernen använder sig av då flygbolaget Bra, Braathens Regional Airlines, ska börja flyga bolagets personal mellan Sverige och franska Lyon.

Den nya linjen kommer att vara först i världen där flyget tankas med 50 procent biobränsle. Därmed reduceras koldioxidutsläppet med minst 40 procent från den första flygningen, enligt Bra.

– Vi har tillsammans med Volvokoncernen beslutat att flyga med 50 procent inblandning av bioflygbränsle, vilket är den högsta möjliga inblandning av biobränsle som idag är tillåtet för kommersiellt flyg, säger flygbolagets kommersiella chef Martin Erkenborn i ett pressmeddelande.

ANNONS

Volvo vill inspirera andra bolag att flyga mer hållbart

För Volvokoncernen handlar den allt mer gröna arbetspendlingen med två avgångar i veckan även om att inspirera andra företag.

– Vi hoppas kunna inspirera andra företag att göra samma sak och att flyga med maximal användning av biobränsle. Vi behöver säkerställa att våra anställda inom Volvokoncernen kan arbeta effektivt och träffas och då är det oundvikligt att flyga, säger Andrea Fuder som är inköpschef på Volvokoncernen i samma pressmeddelande.

Tidigare i år genomförde Bra och flygplanstillverkaren ATR en annan historisk flygning då bolaget i juni testflög från Malmö Sturup Airport till Bromma med 100 procent biobränsle. Det beskrevs som världens första biobränsleflygning. Då sades målet för ATR att ha en certifiering för full biobränsletankning i hamn år 2025.

Statliga flygplatsägaren Swedavia har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt år 2025.

LÄS MER:Landvetter kan bli en framtidsflygplats

LÄS MER:Upprepade bilinbrott hos Florim på Rådanäs bilförsäljning

LÄS MER:Dokument som är hemliga i Härryda är öppna i Mölndal

ANNONS