Möt Pixbo Wallenstams innebandystjärna Eliska Krupnova

För två år sedan blev hon utsedd till världens bästa innebandyspelare. Men 29-årige Eliska Krupnova lever långt ifrån något proffsliv. Den tjeckiska Pixbostjärnan har nyligen börjat en tjänst som projektledare på Astra Zeneca, och mötena får hon ibland ta i omklädningsrummet, för att inte missa när träningen drar igång.

ANNONS
|

Klockan är halv tre, det är onsdag och Eliska Krupnova sitter i möte på Espresso House i Mölnlycke. Förmiddagen har hon spenderat på Astra Zenecas kontor i Mölndal, men för att hinna till Pixbo Wallenstams träning vid femtiden blev hon nödd att utnyttja lunchrasten för transport till Mölnlycke.

Samma sak var det igår. Samma sak blir det i morgon. Det är verkligheten för en av världens absolut bästa innebandyspelare.

– Det är så innebandy är. Vi är inga proffs. Jag åker till Mölnlycke under eftermiddagen och sitter här eller i hallen. Ibland får jag ta ett möte i omklädningsrummet innan träningen börjar. Det är lite planering, säger hon och skrattar.

ANNONS

Det låter stressigt?

– Det är det. Nu har jag precis fått ett större ansvar på jobbet också, så det har blivit mycket. Förutom träningarna med laget behöver jag träna individuellt för att vara så bra som möjligt på plan, och det är kanske inte helt optimalt med ett så tajt schema. Varje timme räknas, säger hon.

Utbildad kemist och ny tjänst på läkemedelsjätten

När hon värvades till Pixbo 2015 kompletterade hon sin universitetsutbildning från Tjeckien med en masterutbildning i kemi på Göteborgs universitet. Därefter tog det fyra månader innan hon fick jobb på läkemedelsjätten Astra Zeneca, där hon sedan dess blivit kvar i olika roller.

För några månader sedan började hon en ny tjänst som projektledare och mer specifikt ”Sourcing Project Manager”.

– Det betyder att jag jobbar mycket med utveckling i företaget och med leverantörer inför våra kliniska prövningar.

Hur mycket nytta har du av din master i kemi i det jobbet?

– Inte jättemycket. Jag ville inte fortsätta labba och såg inte att bli forskare som min karriär. Men man behöver ju såklart kunskap inom läkemedel och kemi.

Världens bästa innebandyspelare 2020

Redan det första året i den rödvita dressen gjorde Eliska Krupnova succé och tog Pixbo Wallenstam till det första SM-guldet på damsidan någonsin. Det andra året till Champions Cup-guld. Och 2020 utsågs hon till världens bästa spelare av Innebandymagazinet.

ANNONS

Förstår dina arbetskollegor vem de har att göra med?

– De vet och de tycker att det är kul. Men jag gör inte någon grej av det. Jag går inte runt och skriker: ”kolla här, här är jag”, säger hon och skrattar igen.

Du är nu inne på din åttonde säsong i Pixbo. Vad är det som håller dig kvar?

– Allt egentligen. Det är inte bara innebandyn. Jag har en sambo här, ett bra jobb och jag trivs jättebra i stan. Det är viktigt med grejer utanför innebandyn, och det har jag hittat.

– Och Pixbo är precis som jag – har ambitioner och siktar högst, säger hon.

Tidig seriefinal mot Team Thorengruppen under söndagseftermiddagen

Under söndagen väntar säsongens första riktiga värdemätare, som kanske kan ge en indikation på om Pixbo också ska nå högst och hela vägen till SM-guld den här säsongen.

Regerande mästarna Team Thorengruppen, som toppar tabellen en poäng före Pixbo, väntar på bortaplan. Men även om Krupnova förstås vill vinna matchen har hon redan siktet inställt längre fram och till Avicii arena i slutet av april, där det inte är en högoddsare att lagen för tredje året i rad ställs mot varandra i slaget om SM-guldet.

– Jag tycker egentligen inte det spelar någon större roll om vi slutar etta eller tvåa i serien, även om det ger någon typ av självförtroende och respekt. Framför allt är det en toppmatch. Och det är dem roligaste matcherna att spela, säger hon.

ANNONS

Och oavsett om det blir ett SM-guld eller inte i år är det inte osannolikt att det också blir en nionde säsong i Pixbotröjan för 29-åringen. Även om svenskarna är hysteriska konsumenter av Melodifestivalen.

– Alla kollar på Melodifestivalen, och så är alla bra på att sjunga, svarar hon på frågan vad som är det konstigaste med kulturen i Sverige.

Kollar du själv på Melodifestivalen?

Hon skakar på huvudet.

– Jag har blivit mer svensk. Men Melodifestivalen... Där är jag inte än, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Pixbospelaren Lucas Dahlström spelar för Polen i VM

LÄS MER:Härryda-Posten lanserar Pixbosvepet – för att ge läsarna en unik inblick i lagen

LÄS MER:Toppmöte mellan Pixbo och Thorengruppen i helgen – här är veckans Pixbosvep

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS