Pixbospelaren Lucas Dahlström spelar för Polen i VM

Pixbospelaren Lucas Dahlström tillbringar helgen på VM i Schweiz. På söndag spelar Polens landslag sin första match mot Filippinerna.
– Det är hög nivå på de gubbarna så det kan bli en väldigt svår match.

ANNONS
|

Centerspelaren Lucas Dahlström från Pixbo Wallenstam tar klivet upp på världsarenan när han i helgen tar på sig den polska landslagströjan. Med i laget har han även brorsan Alexander Dahlström, till vardags i Mölndal IBF, som lyckats komma i form efter en skadeperiod.

Innebandyspelaren som är fostrad i Mölndal och utvecklad i Pixbo Akademi har dubbelt medborgarskap ”på farsans sida”.

Härryda-Posten når honom över telefon på plats i schweiziska Zürick där VM i innebandy går av stapeln under lördagen. Men det är först på söndag som Polen spelar sin allra första match.

Pixbo har utvecklat Lucas Dahlström

Dahlström menar att han har Pixbo Wallenstam att tacka för mycket av sin utveckling, som i sin tur gjort honom redo att axla det polska ansvaret.

ANNONS

– Det är hög nivå i Pixbo och jag har utvecklats extremt mycket i klubben. Det stod lite still när jag spelade i division 1 så jag behövde komma upp lite. Och så fick jag chansen av Pixbo att gå upp SSL-laget och det har varit mycket lärorikt. Allt går mycket snabbare. Redan innan man får bollen måste man veta vad man ska göra av den.

Den polska truppen, som leds av Jan Holovka, består till nästan hälften av spelare som är födda 2000 eller senare. Hur påverkar då den unga truppen Polens möjlighet att ta sig vidare ur gruppspelet?

– Av det jag hittills har sett är alla jätteduktiga. Många kommer vara nervösa. Det är stora matcher som spelas. Det är det som kommer vara vår utmaning att hantera.

Lucas Dahlström menar att det finns uppenbara skillnader mellan hur svenska och polska innebandyspelare fostras, samtidigt som han uppskattar båda spelsätten.

– I Sverige så är det mycket att alla kan det mesta. Här blir man skolad i många olika positioner, men i Polen är det inte riktigt så. Då är det mer ”in och lira och göra vårt bästa”.

”Vill våga ta för mig mer”

Polen har hamnat i D-gruppen med Danmark, Australien och Filippinerna där det senare laget blir Polens första motståndarlag.

ANNONS

– Vad jag vet så har Filippinierna många svenskar med i sitt lag. Jag tror det kommer bli en bra match imorgon. Det är hög nivå på de gubbarna så det kan bli en väldigt svår match. Gör vi inte det vi ska, så tror jag att det kommer bli tufft.

För Lucas Dahlström är VM-äventyret en chans att bidra med ny erfarenhet till sitt svenska klubblag. Själv säger han att han hoppas att han kommer att våga ta för sig lite mer när han väl kommer tillbaka till Pixbo Wallenstam Arena.

– Här måste jag ta en större roll än vad jag gör i Pixbo. Förhoppningsvis vågar jag mer i Pixbo när jag kommer tillbaka. Det känns så i alla fall.

Även Pixbospelarna Jacob Heins och Jon Hedlund spelar i VM i helgen, för Tyskland och Sverige. De möts i en drabbning under lördagen.

LÄS MER:Innebandytalangen Jakob Heins drömde om Pixbo Wallenstam – fick med sig familjen till Sverige

LÄS MER:Nu erbjuder Pixbo Wallenstam spelare gratis mensskydd

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS