Helena Neem, eventansvarig, tycker mensskydd borde vara standard på alla toaletter.
Helena Neem, eventansvarig, tycker mensskydd borde vara standard på alla toaletter. Bild: Julia Kero

Nu erbjuder Pixbo Wallenstam spelare gratis mensskydd

Innebandyklubben Pixbo Wallenstam i Mölnlycke har börjat erbjuda gratis mensskydd till både sina egna spelare och gästande lag. Helena Neem, eventansvarig inom föreningen, menar att det i grund och botten är en jämställdhetsfråga.
– Vi har redan fått många positiva reaktioner.

ANNONS
|

Nyligen placerades korgar fyllda med tamponger och bindor i omklädningsrummen på Wallenstam arena. Fröet till initiativet såddes redan förra året via ett tips av en förälder.

– Personen hade läst om en annan förening som erbjöd gratis mensskydd och då kände vi att det här ju var en bra grej, även hos oss, säger Helena Neem, affärsutvecklare för event vid Pixbo Wallenstam.

Efter att frågan lyfts inom klubben beslutades det slutligen att medlemmar och gästspelare ska erbjudas gratis mensskydd under en testperiod. Hittills har klubben köpt in olika typer av mensskydd för runt 2 000 kronor, men förhoppningen är också att få in bidrag från allmänheten.

ANNONS

– Vi har lagt ut en kampanj i sociala medier. Vi är ju en ideell förening och vi, som många andra föreningar, har en ansträngd ekonomi efter pandemin. Men vi hoppas ju på att det här projektet ska bli långsiktigt.

Numera kan man hitta korgar fyllda med tamponger och bindor i omklädningsrummen på Wallenstam arena.
Numera kan man hitta korgar fyllda med tamponger och bindor i omklädningsrummen på Wallenstam arena. Bild: Julia Kero

”Hoppas att initiativet sprider sig”

Sedan klubben delat med sig av händelsen har Helena Neem noterat att omgivningen reagerat med både ”tummar upp” och peppande kommentarer.

– Vi är inte först, men vi hoppas att vi kan bidra till att initiativet sprider sig. Det handlar om hygien, att mens kan komma plötsligt, men också att det kan vara en kostnadsfråga för unga tjejer. Samhället är inte jämställt, säger Helena Neem och fortsätter:

– Det är också ett värdegrundsarbete. Jag hoppas att vi kommer att se detta på alla toaletter i framtiden. Lika självklart som det finns toalettpapper och tvål.

ANNONS