Anhöriga kritiska till Nytida och Hjortens gruppbostad

Härryda kommun har under sommaren gjort en enkätundersökning riktad till företrädare för de boende på Hjortens gruppbostad. Svaren avslöjar tydlig kritik gällande Nytidas drift. Flera anhöriga ifrågasätter både kompetens och vårdkvalitet.

ANNONS

I slutet av juli skickade Härryda kommun en nöjdhetsenkät till företrädare för de sex personer som bor på Hjortens gruppbostad i Mölnlycke. Enkäten är en del av kommunens samlade bedömning inför beslutet om kommunen ska förlänga avtalet med Nytida eller inte.

Härryda-Posten har granskat de inkomna svaren. Majoriteten av respondenterna är kritiska mot Nytida och företagets drift av Hjorten. Sammanlagt är det fyra företrädare som besvarat enkäten och deras svar lyfter fram olika aspekter.

Respondenterna ifrågasätter bland annat Nytidas behandling av synpunkter, personalens kompetens och flera av de svarande uppger att de inte fått en möjlighet att påverka sina närståendes genomförandeplan under det senaste året. Dessutom indikerar svaren att flera av respondenterna vid olika tillfällen känt oro för brukarnas säkerhet och vård på boendet – detta med anledning av upplevd brist på tillräcklig bemanning.

ANNONS

Ifrågasätter Nytidas personalstyrka

Tre enkätdeltagare anser att Nytida inte har agerat tillräckligt på de klagomål och synpunkter som framförts.

En person skriver i sitt svar att det “inte hänt så mycket efter klagomål/synpunkter.” Likaså anser tre av respondenterna att en stor del av Nytidas personalstyrka brister i kompetens och att personalkontinuiteten inte motsvarar brukarnas behov.

I ett annat svar går det att läsa hur en person anser att flera ur personalen är kompetenta, men att många saknar både kompetens och erfarenhet nog för att kunna arbeta på Hjorten. Samtidigt vittnar tre av svaren om att de tillfrågade upplever att omsorg, vård och säkerhet för deras anhöriga inte ständigt har kunnat garanteras. En person skriver:

“Eftersom många i personalgruppen inte har kompetens och erfarenhet av målgruppen bör det aldrig vara underbemannat.”

Tre deltagare i enkäten påstår att de inte har erbjudits möjligheten att vara med och forma sina närståendes genomförandeplaner under det senaste året, medan åsikterna kring verksamhetschefens närvaro är varierande. Två av de svarande, det vill säga hälften, anser att verksamhetschefen är närvarande på ett adekvat sätt medan en person påpekar att en enhetschef bör vara närvarande oftare och skriver att det ibland har varit “kaos på boendet”, och att närvaron av enhetschefen kanske skulle kunna hjälpa till att lösa problemen.

ANNONS

Anhörig ger stöd till Härryda-Postens avslöjanden

Som avslutning på enkäten undrar Härryda kommun om det finns något specifikt respondenterna skulle vilja dela med kommunen med tanke på övervägandet att förlänga avtalet med Nytida.

En individ påpekar att Härryda-Posten har publicerat flera beskrivningar om verksamheten på Hjorten. En annan person lyfter att problem som bristfällig ledning, personalens kompetens och hög personalomsättning är känt för Härryda kommun sedan tidigare. Personen refererar till ett antal uppföljningsmöten som ägde rum 2020 där bland annat tidigare personal, företrädare för brukare och Härryda kommun närvarat.

Malin Johansson, sektorchef för socialtjänst Härryda kommun, förklarar i ett e-postmeddelande till Härryda-Posten att de inskickade svaren kommer ingå i en helhetsbedömning som kommer ligga till grund för ett beslut om eventuell förlängning. I övrigt vill hon inte kommentera enkäten:

“Vi kommer att gå igenom enkätsvaren inom kort och jag vill därför inte kommentera innehållet innan det arbetet är gjort.”

Nytidas sektorchef Jonny Schelin vill inte heller kommentera enkäten, trots att han delgetts svar från Härryda-Posten, med anledning av att han ännu inte fått den skickad till sig.

LÄS MER:Nytida ska bemöta kritik – inför kommunstyrelsen och socialnämnden i Härryda

LÄS MER:Alliansen reagerar på misstänkta missförhållanden på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste ha tilltro till Ivo”

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Starka reaktioner från oppositionspartierna i Härryda om Nytidas gruppbostad Hjorten

ANNONS