Alliansen reagerar på misstänkta missförhållanden på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste ha tilltro till Ivo”

Oppositionen i Härryda riktade under onsdagen skarp kritik mot Nytidas skötsel av Hjorten. Sedan tidigare har Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i socialnämnden, lyft frågan om gruppbostäder är lämpliga boenden för de boende. Idag redovisar tidningen hur övriga alliansstyret reagerat på tidningens uppgifter om misstänkta missförhållanden på Hjorten.

ANNONS
|

Socialnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) benämnde uppgifterna som Härryda-Posten rapporterat, om diverse misstänkta missförhållanden på Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke, för ”oacceptabla”. Kornevik Jakobsson och Centerpartiet är en del av alliansstyret i Härryda kommun.

Från oppositionen kom starka reaktioner under onsdagen, där bland annat Sverigedemokraternas Peter Arvidsson kallade uppgifterna för ”déjà vu” då han drog en röd tråd från problemen hos Attendo Säteriet förra sommaren till Nytidas Hjorten idag.

Hos övriga alliansstyret i Härryda är reaktionerna delade. Liberalernas gruppledare Anders Halldén säger till Härryda-Posten att han ser tecken på avtalsbrott, medan Kristdemokraternas Håkan Eriksson anser att om tidningens uppgifter kan ledas i bevis finns det skäl för förvaltningen att hävda kontraktsbrott från Nytidas sida. Från Kommunpartiets och Sportpartiets håll är kommentarerna mildare.

ANNONS

Per Vorberg: ”Vi måste ha tilltro till Ivos bedömningar”

Alliansstyrets ledare tillika kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) menar att det finns anledning att ha tillit till Ivo, som hänvisade tre anmälningar som gjordes under mars månad till Härryda kommun. Ytterligare fyra anmälningar har ännu inte nått kommunen.

– Om Ivo har gjort kontroller och säger att de inte går vidare med anmälningar, då har ju Ivo som myndighet sagt att situationen är okej. Det är ju Ivo som ger Nytida tillstånd att bedriva verksamheten.

Per Vorberg menar att det hittills gått till precis som det ska gå till gällande Ivo och kommunens tillsyn.

– Vi måste ha tilltro till Ivos bedömningar. Och vår förvaltning jobbar med frågan just nu. Sen är kommunen ansvarig i egenskap av att man är huvudman och beställare av tjänsten.

En av uppgifterna som förekom i Ivo-anmälningarna och i anonyma vittnesmål till tidningen handlar om låg bemanning på Hjorten, men Per Vorberg menar att det måste sättas i relation till vad det är som kommunen har upphandlat. Vorberg betonar att det aldrig varit tanken att Hjorten ska ha dygnet runt-bemanning för varje person på boendet.

– Det står ju mycket tydligt i avtalet. Det står dessutom att man ska hålla personalgruppen så liten som möjligt, just eftersom en stor personalgrupp oroar en del av dem som bor på det här boendet.

ANNONS

”Positivt att det anmäls”

Per Vorberg säger att det fanns en anledning till att Härryda kommun ville upphandla verksamheten av en privat aktör till att börja med.

– Vi klarade inte själva av som kommun att hålla igång en sådan liten verksamhet, i förhållande till att det är en väldigt specialiserad verksamhet. Det krävs väldigt hög kompetens på de som jobbar med de här människorna utifrån det omsorgsbehov som finns.

Per Vorberg menar också att det är viktigt att de boende har möjlighet till självständighet.

Gällande det stora antalet avvikelserapporteringar efter Nytidas övertagande menar Per Vorberg att det tyder på att verksamheten fungerar och att de anställda tar sin uppgift på allvar.

– Jag tänkte så här: ”men gud vad bra att det är så mycket avvikelserapporteringar”. Det visar ju att avvikelserapporteringen fungerar. För där är det ju så att det är jätteviktigt att man rapporterar avvikelser. ”Är det någonting som är fel?” Det är därför man använder avvikelserapportering, för att hela tiden kunna följa upp detta. Och åtgärda och säkerställa att det inte händer igen. Så det är ju positivt på det sättet att det anmäls.

Per Vorberg säger till Härryda-Posten att det hade varit ett större bekymmer om missförhållanden funnits eller incidenter skett och det inte gjorts avvikelserapporter.

ANNONS
Gruppbosten Hjorten i Mölnlycke drivs av Nytida
Gruppbosten Hjorten i Mölnlycke drivs av Nytida Bild: Enes Mehmedagic

Har du förtroende för Nytida?

– Jag vet vilka problem vi hade när kommunen själv driftade Hjorten. Och vi fixade ju inte det. Så jag förstår den stora utmaningen med det omsorgsbehovet som finns. Och sen tycker jag inte att man ska döma ut ett helt bolag för olika händelser på det sättet.

Per Vorberg menar att alla verksamheter måste följa de regler som finns.

– Däremot är jag väldigt tydlig med, och det har jag varit tydlig med även mot Nytida, att i vår kommun så är det hög kvalitet om man ska leva upp till det avtalet som gäller. Och det handlar om våra medborgare. Sköter man inte det, då ska man inte vara i vår kommun, säger han och fortsätter:

– För mig är det superviktigt att Nytida visar att de tar det här på allvar. Att de gör de åtgärder som de ska och att man har en bra dialog med förvaltningen i kommunen.

Vid ett oannonserat besök fick Nytida själva välja vilka personal som skulle få svara på kommunens frågor. Vad tycker du om det?

– Det viktiga är att alla människor är ärliga, tänker jag. Oavsett om man blir utvald att svara eller inte.

ANNONS

Hur ser du på det framtida samarbetet med Nytida? Påverkar uppgifterna i Härryda-Postens granskning på något sätt processen med huruvida avtalet ska förlängas med Nytida eller ej?

– Allting som kommer fram, alla utvärderingar och uppföljningar som görs, är alltid det man tar hänsyn till när man tittar på om man ska förlänga eller inte. Sen måste man också titta på vad man gör om man inte förlänger. Klarar vi av att själva driva verksamheten bättre? Allting finns med i potten. Allting som finns, ska man ta hänsyn till.

Till de anhöriga på Hjorten har Per Vorberg följande budskap:

– Är det så att man inte upplever att kvaliteten är som den har kommunicerats och sagts att den ska vara, och man upplever att man inte skulle få ett gehör från entreprenören och de som jobbar där, då måste man vända sig till kommunen. Det är superviktigt att säga till om något är fel, eller om någonting inte funkar, eller om man är orolig.

Anders Halldén, gruppledare Liberalerna Härryda.
Anders Halldén, gruppledare Liberalerna Härryda. Bild: Malte Just

Liberalerna: Tecken på avtalsbrott

Liberalernas gruppledare Anders Halldén tycker att problemen på Attendo Säteriet bidragit till en viktig lärdom för Härryda kommun. Det var förra året som kommunen sade upp avtalet med Attendo gällande äldreboendet Sätila i Mölnlycke.

ANNONS

– Det var ett lärande för kommunen, och visade på vikten att följa upp, och säga upp, avtal när det är nödvändigt. Det är den kunskapen man har med sig in nu, säger han.

Anders Halldén uttrycker förtroende för att förvaltningen genomför en grundlig utredning, särskilt med tanke på vikten av att säkerställa en smidig juridisk lösning vid eventuell uppsägning av avtalet med Nytida.

– Vårdtagarna får inte komma emellan. Det är också det mest upprörande i det här, att det finns vårdtagare som far illa som en konsekvens av att man inte sköter en verksamhet enligt överenskommelsen.

Andes Halldén tycker att det finns tecken på avtalsbrott utifrån Härryda-Postens uppgifter. Han förklarar att han känner sig besviken och ledsen över att människor utsätts “på det här sättet.”

– Det finns inget värde i att ha en leverantör som inte följer avtalet med Härryda kommun. Det viktigaste här är de vårdtagare som bor på de här boendena. Det är deras liv vi pratar om, och vi betalar mycket pengar för att de ska få en fungerande tillvaro, säger han och tillägger:

– Om de behandlas så som det finns tecken för i era artiklar, då är det mest förskräckliga att värnlösa människor kränks av personal som är anställda för att hjälpa dem.

ANNONS
Håkan Eriksson (KD), gruppledare i kommunfullmäktige.
Håkan Eriksson (KD), gruppledare i kommunfullmäktige. Bild: Malte Just

Håkan Eriksson (KD): ”Det jag hör är inte bra”

Kristdemokraternas gruppledare i fullmäktige Håkan Eriksson vill se ”fakta på bordet” kring de uppgifter som framkommer i tidningens rapportering.

– Det är ju massor av påståenden, anklagelser och anonyma vittnesmål. Och vad vi behöver är fakta på bordet. Likt Per Vorberg menar han dock att kommunen måste lita på Ivo.

– Det jag läser mig till är ju att Ivo har fått tre anmälningar. Myndigheten har hört av sig till Nytida och de har tydligen blivit nöjda med de svar de har fått. Sedan har det kommit in fyra anmälningar till, men varken Nytida eller kommunen har fått ta del av dem än. Om Ivo vill öppna ett tillsynsärende så gör de det.

Dock, säger Håkan Eriksson, att om tidningens uppgifter kan styrkas, ”är det ju ett rätt graverande sätt att sköta en verksamhet på”.

– Men där är vi inte än.

Anser du fortfarande att det var rätt av kommunen och alliansen att lägga Hjortens verksamhet på entreprenad?

– Jag måste ju stå bakom de politiska beslut som har tagits. Och de togs ju i ljuset av hur situationen såg ut då. Sen har det hänt saker på vägen som vi måste reda ut. För mig handlar det inte om privata eller kommunala lösningar, utan det handlar om att få den bästa lösningen.

ANNONS

Har du förtroende för Nytida?

– Det jag hör är ju inte bra, naturligtvis. Men jag måste ändå stå bakom fattade beslut, säger han och fortsätter:

– Om alla de här uppgifterna kan ledas i bevis är jag helt övertygad om att förvaltningen kan hävda ett kontraktsbrott.

Har du något budskap till eventuella oroliga anhöriga till boende på Hjorten?

– Är man orolig så kan man göra en orosanmälan. Det kan man göra till kommunen eller IVO. Är man generellt orolig så ska man sätta sig i kontakt med vår socialtjänst.

Jan Gustavsson (KP), Kommunpartiet i Härryda. I förgrunden Per Vorberg (M).
Jan Gustavsson (KP), Kommunpartiet i Härryda. I förgrunden Per Vorberg (M). Bild: Malte Just

Kommunpartiets ledare Jan Gustavsson skriver i ett e-postmeddelande till Härryda-Posten att han “känner oro” över tidningens uppgifter, men samtidigt känner sig trygg med kommunens hantering:

“Jag har ingen kunskap i ärendet utöver det som står i era artiklar. Det är svårt att värdera anonyma anmälningar. Efter att Ivo och Härryda kommun har varit på plats känner jag mig trygg. Härryda kommun kommer att ha koll och ta ansvar. Så de boende och anhöriga kan och ska känna sig trygga.”

Martin Tengfjord från Sportpartiet uttrycker sitt förtroende – i ett sms-meddelande till Härryda-Posten – för att kommunens ansvariga tjänstemän tar situationen med Hjortens gruppbostad på allvar.

ANNONS

LÄS MER:Starka reaktioner från oppositionspartierna i Härryda om Nytidas gruppbostad Hjorten

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Nytida ifrågasätter Härryda-Postens granskning: ”Bygger på anonyma vittnesmål”

LÄS MER:Vittnesmål till tidningen: Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppboende Hjorten

ANNONS