Nytida ifrågasätter Härryda-Postens granskning: ”Bygger på anonyma vittnesmål”

Nytida har valt att bemöta Härryda-Postens granskning gällande Hjortens gruppbostad med ett e-postmeddelande. Sektorchefen Jonny Schelin vill reda ut ”eventuella missförstånd” och planerar att samarbeta med Härryda kommun som tidigare:
”Jag tycker att det finns en bra dialog med kommunen.”

ANNONS
|

Härryda-Posten har de senaste dagarna granskat Hjortens gruppbostad och när tidningen söker Nytida på nationell nivå för att få deras syn på avslöjandena om bolagets verksamhet i Mölnlycke, går presskommunikationen inledningsvis genom moderbolaget Ambea.

Bolagets pressansvarige Urban Rybrink säger till tidningen att han mycket väl känner till granskningen. Inledningsvis ställer han sig frågande till varför Nytida ens ska bemöta uppgifterna i artiklarna – eftersom han anser att de “bygger på anonyma vittnesmål.”

Därmed avfärdar han det faktum att Härryda-Posten, utöver dokumenterade vittnesmål av personal och tidigare anställda, även avslöjat att Nytida anställt personer som dömts för narkotikarelaterad brottslighet. Tidningen har också granskat hundratals dokument som till en omfattande del vilar som grund för granskningen. Det rör bland annat avvikelserapporter som visar försummelse, oro och klagomål från anhöriga, men också att Härryda kommun misstänker brister på Hjorten.

ANNONS

Tidningen får dock till slut svar på våra frågor av Jonny Schelin som är sektorchef på Nytida. Han väljer dock att endast svara i ett e-postmeddelande. Han tillkännager heller inte sitt telefonnummer för följdfrågor, och begär han att hans svar ska publiceras i sin helhet.

Jonny Schelin skriver att han tycker att “det är svårt att bemöta anonyma påståenden i media utan att gå in på enskilda omsorgstagare.”

Härryda-Posten har i en tidigare artikel avslöjat att flera anställda dömts för narkotikabrott. En dom föll så sent som år 2020 och gäller en fast anställd person som kört bil drogpåverkad, och innehaft både cannabis och narkosmedlet ketamin. På Hjortens gruppboende förekommer hantering av narkotikaklassad medicin.

Motstridiga uppgifter kring process vid anställningar

Jonny Schelin förklarar hur Nytida hanterar bakgrundskontroller under rekryteringsprocesser.

“Vid nyanställning begär vi utdrag ur belastningsregistret och finns det anmärkningar där gör vi en individuell bedömning av lämplighet. Om redan anställd personal blir dömd för brott så är det inget som per automatik når en arbetsgivare, och det gäller oss också. Om vi får information om att en anställd har blivit dömd gör vi en individuell bedömning.”

Flera av de personer som Härryda-Posten har intervjuat hävdar dock att de inte blivit tillfrågade om belastningsregistret. Personal har också vittnat till tidningen, och lämnat uppgifter till IVO, om att det förekommer drogmissbruk på arbetsplatsen. Enligt uppgifter till tidningen har även narkotikaklassad medicin försvunnit.

ANNONS

I sitt e-postmeddelande skriver Nytidas Jonny Schelin:

“När det gäller narkotikaklassade läkemedel finns det rutiner om hur de får handhas. Stölder av t ex narkotikaklassade läkemedel polisanmäls givetvis.”

Nytida vill reda ut eventuella missförstånd

Jonny Schelin hävdar i sitt e-postmeddelande att det finns händelser som tidningen rapporterat om som Nytida känner igen, men påstår att de är tagna ur sitt sammanhang. Vilka händelser det gäller kommenterar han inte.

Vad tänker ni göra nu – finner ni några skäl att vidta åtgärder eller kontroll av Hjortens gruppbostad?

“Det är viktigt att vi får klargöra för både närstående och kommunen hur vi arbetar och reda ut eventuella missförstånd.”

Han beskriver även hur Nytida – som så sent som i mars detta år nekades av IVO att öppna ett nytt LSS-boende för barn – kommer fortsätta med sin kontroll och kvalitetssäkring enligt rutiner.

Som exempelvis är “ett kvalitetsindex som innehåller åtta utvalda kvalitets- och HR-parametrar som ger en överblick av kvaliteten i verksamheten.”

Han beskriver också hur den månatliga personalenkäten om arbetsmiljön ger ett bra resultat på Hjorten. Personal tidningen pratat med hävdar att det beror på att “folk vågar ej svara sanning.”

Vidare skriver Jonny Schelin också att Nytida självklart samarbetar med kommunen och IVO vid eventuella granskningar och tillsyn.

ANNONS

Finns det någon orosfaktor kring att kommunen kan välja att avsluta er verksamhet?

“Vi ser fram mot uppföljningar från kommunen och kommer givetvis att samarbeta på samma sätt som vi gjort tidigare. Jag tycker att det finns en bra dialog med kommunen.”

Artikeln är uppdaterad.

Härryda-Postens granskning visar bland annat:

Det har rapporterats drygt 300 avvikelserapporter mellan 2020 och 2022. Rapporterna visar bland annat missad medicinering och försvunnen medicin, våld, brister i städning och hygien, en boende som sovit i en trasig säng i över en månad, mobbning och konflikter bland personal och att en brukare blivit bestulen på pengar vid två tillfällen.

Boendet har anmälts till IVO vid flera tillfällen – en gång år 2020, tre gånger i mars 2023 och en gång i april 2023 (fyra tips inom under april månad.).

Redan 2020 hölls flera uppföljningsmöten mellan kommun, personal och anhöriga – där oro kring undermålig kompetens, sämre mående brukare och underbemanning dryftades.

Oro-brev har inkommit till kommunen från anhörig som påpekar att ledningen är dålig och att Hjorten är underbemannat.

Kommunen misstänker avtalsbrott från Nytida på flera punkter och finner stöd till att vårdtagarna glöms bort i sina lägenheter, samt att de saknar den tillsyn och sociala kontakt som de behöver, och att boende har fått sova på plastmadrasser och saknat sängkläder. Men de har inte gått till djupet med om uppgifterna stämmer eller inte.

Olika svar från Nytida till kommunen och tidningen om mobbningsfrågan bland anställda. Nytida hävdar att mobbning inte förekommer på arbetsplatsen till Härryda-Posten samtidigt som verksamhetschefen erkänner problematiken till kommunen.

En vecka efter Härryda-Postens intervju med kommunen genomförde kommunen ett oanmält besök på Hjortens gruppbostad och intervjuade tre ur personalen som Nytida valt ut.

En fast anställd har dömts för rattfylleri och narkotikabrott (2020)

En regelbunden vikarie har dömts för ringa narkotikabrott två gånger (2015 och 2016), samt för ringa vapenbrott (2015).

Personal har vittnat till tidningen bland annat om:

Att brukare har legat i sitt eget bajs och intorkat mensblod.

Personal är hotfull mot brukare, har skrikit på dem och dragit dem hårt i armen.

Personal stoppar inte självskadebeteende.

Ökat självskadebeteende och aggression hos brukarna.

Många intriger och personalkonflikter där brukarna påverkades.

Regelbunden underbemanning.

Mörkläggning för föräldrar.

Nedgradering av avvikelserapporter.

Ensamarbete vid våldsamma situationer.

Ruttna matrester i kylskåp och att det ofta saknas tillräckligt med mat.

Utfrysning av personal.

LÄS MER:Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke föremål för larm om missförhållanden

LÄS MER:Vittnesmål till tidningen: Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppboende Hjorten

LÄS MER:Nya IVO-anmälningar och dömd personal på Nytidas gruppbostad Hjorten

ANNONS