Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

Härryda-Postens granskning av Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke väcker reaktioner i Härrydas politiska ledning. Först ut är socialnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) som nu väcker frågan om den typ av gruppbostäder som Hjorten är, är den bästa formen för brukarna.

ANNONS
|

Tidningens avslöjande om misstänkta missförhållanden i arbets- och boendemiljön för både anställda och boende på gruppbostaden i Hjorten väcker politiska reaktioner. Först ut i en uppföljning med kommunens gruppledare är Maria Kornevik Jakobsson (C) som är ordförande för socialnämnden i Härryda.

Maria Kornevik Jakobsson kallar uppgifterna som framkommit i Härryda-Postens granskning för ”helt oacceptabelt”. Bland annat handlar det om att personal uppmuntrats av bostadens ledning att undanhålla uppgifter om våldsamma incidenter för anhöriga samt om personal som påstås ha arbetat under påverkan av narkotika.

– Det finns ju ingen som kan försvara det, säger hon till tidningen.

Kornevik Jakobosson betonar att hon vid intervjutillfället inte har kännedom om att kommunen skulle ha mottagit nya IVO-anmälningar och därmed inte närmare kan kommentera de senaste uppgifterna i anmälningen och tipsen. Däremot känner hon till och har tagit del av IVO-anmälningarna från tidigare i år.

ANNONS

– Då var det inte så lätt att se någonting där och då. Det som är tråkigt, tycker jag, är att alla anmälningarna är anonyma. Och det får de ju vara, men det är besvärligt för det är ju då svårt att veta egentligen vad det handlar om.

Kornevik Jakobsson beklagar också att ingen har hört av sig till henne i egenskap av ordförande i socialnämnden. Hon säger att det inte är ovanligt att invånare eller anhöriga till boende på andra boenden i kommunen hör av sig till henne med olika former av uppgifter, men att hon inte kontaktats gällande Hjorten.

– Det hade varit lättare om jag hade fått prata med någon eller om någon hade mejlat mig. Men det är det ingen som har gjort.

Även Härryda kommun hade problem med Hjorten

Maria Kornevik Jakobsson poängterar att även kommunen hade problem med verksamheten då den var i kommunal regi. Hon menar att den största anledningen till att Härryda kommun valde att lägga över Hjorten på entreprenad var för att kommunen själva hade utmaningar med att garantera verksamhetens miniminivå, bland annat utifrån kompetensförsörjning och kunskap om brukarnas unika behov.

– Jag vet att vi hade stora bekymmer när vi var ansvariga. Vi klarade inte uppdraget då. För det här är personer som har stora behov. Och personer med stora behov behöver ju också ha sina behov tillgodosedda, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Det går inte att säga att brukare är för besvärliga för att de inte ska ha rätt till grundläggande respekt.Det finns ingen ursäkt, trots att brukarna har komplexa problem. Det ska gå att hantera.

Till Härryda-Posten säger Maria Kornevik Jakobsson att hon står fast vid att det var rätt att lägga över driften på Nytida, men öppnar nu för huvuvida boendeformen överhuvudtaget är lämplig för de boendes behov.

– Jag har reflekterat jättemycket över detta. Är det möjligt att ens ha den här typen av boende? Man kanske inte ska ha personer med den här komplexa problemen på ett och samma ställe. Jag vet inte.

Hon fortsätter:

– Vi måste ju verkligen tänka över hur vi ska göra. För det spelar ingen roll om det är kommunalt eller privat, det måste funka för brukarna.

Situationen på Hjorten utreds av Härryda kommun

Det här oanmälda besöket som gjordes från kommunens sida i förra veckan då fick ju Nytida själva bestämma vilken av personalen som skulle prata med kommunen. Vad anser du om det?

– Jag tycker nog att vi hade kunnat fått kommit oanmälda och pratat med den personal som var där och då, annars är det ju inte så stor nytta med det. Man skulle ändå önska att få prata med personalen så att man verkligen inte behövde sortera genom någon annan.

ANNONS

Har du förtroende för Nytida att fortsätta driva den här verksamheten?

– Det här måste ju utredas på riktigt. Jag vet ju att Nytida har många andra verksamheter på andra orter som fungerar.

Men, lägger Kornevik Jakobsson till:

– Jag hoppas verkligen inte att de inte klarar av sitt uppdrag. Om det visar sig att de inte gör det, då är det självklart att då går det ju inte. Vi kan ju inte nära någon som inte har skött sitt uppdrag.

Hon poängterar dock att grundfrågan måste lösas:

– Det här verkar ju inte som om det här är det bästa sättet att bo på, eftersom det är stora komplexa behov för enskilda människor, och så ska man då tillfredsställa de här stora komplexa, olika behoven samtidigt. Det verkar omöjligt. Men personalen ska ju ändå uppföra sig.

Nu är det ju åtta månader kvar på innevarande kontrakt och det är upp till kommunen att ensidigt besluta om förlängning. Hur tänker du kring en eventuell förlängning och behovet av utredning innan dess?

–Vi håller ju på med parallella utredningar. Det här måste ju åtgärdas. Det är ju inte ett kontrakt som bara löper på. Nytida måste visa vad de gör och de måste visa vad de har för personal och åtgärder om det finns problem, säger Maria Kornevik Jakobsson och lägger till:

ANNONS

– Om er rapportering stämmer så är det klart att det här ska åtgärdas. Så här ska inte deras anhöriga ha det överhuvudtaget. Och vi håller på. Det här är ingenting som går på semester. Vi tänker gå till botten med det här så långt det är möjligt.

Artikeln har uppdaterats.

LÄS MER:Nytida ifrågasätter Härryda-Postens granskning: ”Bygger på anonyma vittnesmål”

LÄS MER:Det krävs mod att berätta om missförhållanden

LÄS MER:Härryda kommun misstänker avtalsbrott från Nytida

ANNONS