Nytida ska bemöta kritik – inför kommunstyrelsen och socialnämnden i Härryda

Representanter från Nytida ska närvara under både kommunstyrelsens och socialnämndens sammanträden i slutet av augusti. Detta efter att Maria Kornevik Jakobsson (C) och Per Vorberg (M) bjudit in dem med anledning av Härryda-Postens granskning.
– Vi vill veta vad det är som har hänt och anledningen för att det är på det viset, säger Kornevik Jakobsson.

ANNONS
|

Både socialnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) och kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) har agerat med anledning av Härryda-Postens granskning av Nytidas gruppbostad Hjortens i Mölnlycke.

Kornevik har bjudit in Nytida till socialnämndens sammanträde den 30 augusti och Vorberg har bjudit in representanter från företaget till kommunstyrelsens sammanträde dagen därpå.

– Jag har bjudit in dem till nämnden för att vi ska kunna ställa alla de frågor som vi vill ha svar på. Vi vill veta vad det är som har hänt och anledningen för att det är på det viset. Det är viktigt att de ger sin bild och att detta utreds, säger Kornevik och tillägger:

ANNONS

– Nu har även en tidigare anställd kontaktat mig och jag träffar hen innan så att jag också får den personens bild. Man behöver ha många bilder tänker jag.

Hon berättar för Härryda-Posten att tidningens avslöjanden ligger till grund för inbjudan och hon hoppas få svar på de frågor som tidningen har uppmärksammat.

– Jag hoppas de kan svara på det och hoppas också givetvis att det är så sanningsenligt som möjligt. De måste kunna svara på hur det kommer sig att deras verksamhet blir så granskat och anmält.

I ditt e-postmeddelande till Nytida skriver du ”vi kan lägga in en halvtimma för presentation och frågor”. Är det tillräckligt för att avhandla alla frågor och få uttömmande svar?

– Det är inte så att jag kommer titta på klockan och säga att ‘det är slut nu’. Jag tänker att de kanske förbereder en 20 minuter dragning och säkerligen så kommer de få frågor i en timme.

I slutet av juli avslöjade Härryda-Posten att en Hjortenanställd åtalats, och erkänt för polis, att hen kört drogpåverkad till och från arbetsplatsen. I Nytidas svar till tidningen nämner företaget inte hur de hanterar sin personals drogmissbruk – vilket också är en fråga att ta upp, enligt Kornevik:

ANNONS

– Vi ska även be kommunens personalchef att vara med hos nämnden för att veta hur vi hade agerat om det hade varit en kommunal angelägenhet. Om kommunen kommer på någon som har ett missbruk så har vi ett ansvar att se till att den personen hamnar på fötter, på något sätt.

Per Vorberg kallar bolaget till kommunstyrelsens sammanträde

Även kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) har agerat. Han har bjudit in Nytida till kommunstyrelsens möte den 31 augusti. Detta bland annat för att omsorgsbolaget ska bemöta Härryda-Postens granskning.

– Jag har naturligtvis varit i kontakt med Nytida och sagt att jag vill veta vad det här är för någonting och hur de hanterar det. Sen så delar inte Nytida den bilden som det ser ut när man läser tidningen, säger Vorberg till Härryda-Posten.

I ett e-postmeddelande som Per Vorberg adresserat till kommunstyrelsens politiska gruppledare uppmanar han dem att lyfta frågeställningar kring bland annat bakgrund till upphandling, avtal uppföljning och om själva verksamheten. Detta för att få en så samlad bild som möjligt.

Per Vorberg skriver också i e-postmeddelandet att kommunens förvaltning kommer redogöra för bakgrunden, men också om hur avtalsuppföljningen fungerar.

En annan anledning till att Nytida bjudits in till mötet är “för att vi ska få en samlad bild av vad var anledningen till att vi upphandlade denna verksamhet, vad är det vi upphandlat och hur är avtalsföljdsamheten.”

ANNONS

Han förklarar för Härryda-Posten att det är kommunstyrelsen som har ansvaret för avtalet.

– För oss är det superviktigt att vi har bra avtal och bra leverantörer för våra medborgares tjänster. Då har vi sagt att Nytida får komma till oss och berätta vad de anser om det här, och bemöta och förklara, men framförallt vad de gör för att åtgärda de saker som stämmer, säger han och fortsätter:

– För mig är det jätteviktigt att man ska kritisera när man gör något som inte är bra, men man ska också bidra för att utveckla verksamheten vilket står i vårt avtal med dem, säger han.

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Per Vorberg: ”Varför har inte facket gjort något på Hjorten?”

LÄS MER:Hjortenanställd använde cannabis och kokain – erkänner brott

ANNONS