Hjortenanställd använde cannabis och kokain – erkänner brott

En Hjortenanställd med gruppansvar står åtalad för narkotikabrott. Personen blev stoppad av polisen den 10 juni i år. Hen har erkänt narkotikabruk och att hen, under denna period, kört fram och tillbaka till Hjorten. Personen är sedan tidigare dömd för liknande narkotikarelaterad brottslighet.
”Skulle det visa att personen missbrukat under arbetstid vidtar vi rättsliga åtgärder då”, skriver Nytidas sektorchef Jonny Schelin.

ANNONS
LocationHärryda|
|

Det var vid 18-tiden den 10 juni i år som en polispatrull utförde en kontroll på en bilförare längs med Säterivägen i Mölnlycke. Poliserna fattade snabbt misstankar om att bilföraren – som är en Hjortenanställd med gruppansvar – var påverkad av narkotika.

Enligt det förundersökningsprotokoll som Härryda-Posten tagit del av, beskrivs personen som stressad, nervös och svettig av polisen på plats. Dessutom noterade polisen att personen hade torr mun och "spelande fingrar".

Personen, som nu åtalats vid Göteborgs tingsrätt, erkände på plats att hen använt cannabis tre dagar innan kontrollen. Men droganalyserna utförda på Mölndal sjukhus visade även spår av bensoylekgonin, ett nedbrytningsämne som bildas i kroppen efter intag av kokain. Enligt Rättsmedicinalverket kan det påvisas upp till 30 timmar efter senaste intag.

ANNONS

När polisen undrade om personen kört bil efter att ha brukat narkotika framkom det att hen kört fram och tillbaka till Hjorten.

“Jag körde bil igår och idag.”

Hur långt körde du?

”Till och från jobbet igår och idag så sammanlagt 8 km.”

Vart skulle du köra?

“Till och från jobbet.”

Vilka tider har du kört till jobbet?

“Idag 6:30. Igår körde jag faktiskt inte jag fick skjuts. Och sen körde jag nu när ni stannade mig. Det har varit lugnt ute när jag kört, inte hög trafikintensitet.”

Personen blev redan år 2020 dömd för liknande brott. Under 2019 stoppade polisen hen vid Mölnlyckemotet och droganalyser visade då på påverkan av cannabis. Vid tillfället hittades även cannabis och narkosläkemedlet ketamin i personens ägo.

Nytida vidtar åtgärder enbart vid missbruk under arbetstid

Den privata koncernen Nytida vägrar, likt tidigare, att svara på Härryda-Postens frågor annat sätt än via e-postmeddelanden. Nytida driver gruppbostaden Hjorten i Mölnlycke på uppdrag av Härryda kommun. Sektorchefen Jonny Schelin skriver till Härryda-Posten att företaget har nolltolerans mot narkotika och annat drogbruk på arbetstid:

“Vi kan som arbetsgivare inte förekomma en eventuell dom eller agera på något som skulle ha skett på fritiden. Skulle det visa att personen missbrukat under arbetstid vidtar vi rättsliga åtgärder då.”

ANNONS

Han avstår dock från att kommentera om Nytida anser det lämpligt med att flera anställda personer dömda för narkotikarelaterade brott på arbetsplatsen eller bruk av droger utanför arbetsplatsen arbetar inom verksamheten.

Härryda-Posten har tidigare rapporterat att Hjortens verksamhetschef Maria Hultén varnades av personal om förekomsten av narkotikabruk på Hjortens gruppbostad, vilket senast framkom i en IVO-anmälan i mitten av mars. Jonny Schelin menar dock annat:

“Verksamhetschefen fick kännedom för två år sedan om misstänkt drogpåverkan. Eftersom provtagning innebär ett ingrepp i den personliga integriteten måste det finns misstankar om påverkan på arbetstid för att vidta en sådan åtgärd, vilket inte fanns i detta fall.”.

Härryda Kommun: ”Behöver höra hur Nytida hanterat det i deras verksamhet”

När Härryda-Posten ringer enhetschefen för beställarenheten på Härryda kommun, Martin Filin Karlsson, och presenterar uppgifterna, säger han att han behöver ta upp det med Nytida.

– Det är såklart inte en bra situation som uppstår med det här. Vi har ett sätt att hantera liknande situationer i den kommunala verksamheten, och jag behöver höra mig för hur Nytida hanterat det i deras verksamhet, säger han.

Hur tror du att anhöriga reagerar på detta?

– När det gäller brukarnas företrädare och anhöriga, så utgår jag från att Nytida informerar dem om hur de hanterar den här situationen.

ANNONS

Enligt det ramavtal som Härryda kommun tecknat med Nytida, är företaget skyldiga att anställa ”lämplig personal”.

Tycker du att Nytida följt upp den delen av avtalet?

– Kommunens inställning är att personer med pågående missbruk inte är lämpliga för att arbeta på en gruppbostad. Sen behöver jag höra med Nytida om de säkerställt att de har anställt lämplig personal.

Nytida har meddelat Härryda-Posten att de kan agera endast om det visar sig att en person missbrukat droger under arbetstid. Det kan tolkas som att det är acceptabelt att använda droger utanför arbetsplatsen – här har en person erkänt att hen brukat narkotika och kört till Hjorten

– Jag behöver prata direkt med Nytida. Kommunens ingång i det här är när man har ett pågående missbruk så är man olämplig på den här typen av verksamhet.

Är det ett avtalsbrott?

– Det är en knixigare fråga, då måste jag läsa avtalstexten väldigt noga och göra bedömningar.

Socialnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) tycker att det är regelvidrigt, men att hon inte kan uttala sig om det arbetsrättsliga.

– Vid missbruksproblematik är det inte lämpligt att arbeta inom en verksamhet där det finns narkotikaklassade läkemedel, säger hon till Härryda-Posten.

ANNONS

Tidningen har tidigare avslöjat att ytterligare personer är dömda för narkotikabrott. Utöver den nu åtalade anställde, kan Härryda-Posten nu också avslöja att en vikarie dömdes för ringa narkotikabrott under mars 2023, då personen innehaft fyra olika typer av droger.

Det är ju flera som har blivit dömda för narkotikabrott sedan tidigare.

– Ja, det är ju ännu värre. Varför samlas de på samma ställe? Det är jättekonstigt, säger Kornevik.

Pekar inte detta på ett avtalsbrott?

– Jo, det gör det säkert. Absolut säkert.

Assistentåklagare Evelina Hultegård berättar för Härryda-Posten att hon väckt åtal gällande rattfylleri och ringa narkotikabrott. Målet kommer troligtvis att avhandlas utan huvudförhandling, eftersom det rör sig om bötesbelopp och då brottet erkänts.

LÄS MER:Nya IVO-anmälningar och dömd personal på Nytidas gruppbostad Hjorten

LÄS MER:Vittnesmål till tidningen: Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppboende Hjorten

LÄS MER:Det krävs mod att berätta om missförhållanden

ANNONS