Nya IVO-tips och dömd personal på Nytidas gruppbostad Hjorten

Härryda-Posten kan avslöja att minst två anställda på Hjortens gruppbostad är dömda för narkotikabrott och en person är dömd för vapenbrott. En fast anställd dömdes så sent som 2020.
Under tiden för Härryda-Postens granskning har det även inkommit fyra nya ärenden till IVO, varav en klassificeras som en anmälan. Hjortens gruppbostads verksamhetschef Maria Hultén:
”Vi begär in utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning, men vi har inte rätt att göra det för redan anställda.”

Enes Mehmedagic

Härryda-Posten har i en serie artiklar granskat Hjortens gruppbostad i Mölnlycke. Boendet som drivs av Nytida anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vid flera tillfällen under mars månad. Personal och tidigare anställda har vittnat till tidningen om det kaos som sker bakom kulisserna. Kommunen misstänker vanvård och bristande omsorg av brukarna, men säger sig sakna bevis.

Nu kan Härryda-Posten avslöja att flera ur personalstyrkan sedan tidigare är dömda för bland annat narkotikabrott. En person som är fast anställd sedan 2020 dömdes samma år för både rattfylleri och narkotikabrott.

Polisen stoppade personen mot slutet av 2019 när hen körde bil drogpåverkad. Vid en närmare inspektion hittade polisen dessutom både cannabis och narkosläkemedlet ketamin.

Därtill är en regelbunden vikarie dömd för narkotikabrott vid två tillfällen och för vapenbrott vid ett tillfälle. Därtill är en, tidigare mångårig vikarie, också dömd för narkotikabrott.

I ett tidigare e-postmeddelande till Härryda-Posten skriver Hjortens verksamhetschef Maria Hultén:

”Givetvis tar vi referenser och våra rutiner är att alla som anställs ska visa ett utdrag från belastningsregistret, även om det inte är ett lagkrav.”

När Härryda-Posten uppmärksammar henne om den dömda personal som hon anställt skriver hon:

Jag känner inte till att någon anställd eller före detta anställd har blivit dömd för brott. Vi begär in utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning, men vi har inte rätt att göra det för redan anställda.

Uppgifter om drogmissbruk och nya IVO-anmälningar

Personal på Hjortens gruppbostad har i intervjuer med Härryda-Posten påpekat att narkotikaklassad medicin försvunnit från verksamheten. Men också att flera personer misstänker drogmissbruk på arbetsplatsen.

– Det har varit så tydligt när vissa suttit inne och skakat på APT-möten. Många har sagt till chefen att det pågår drogmissbruk hos vissa där inne, utan att något har hänt eller undersökts.

Maria Hultén skriver till Härryda-Posten:

”Det finns inget som tyder på att någon varit narkotikapåverkad på jobbet.”

Uppgifterna om misstänkt drogmissbruk får också stöd i ett av de fyra nya IVO-tipsen som inkom under april månad. En av dem har klassificerats som en amälan. I en av dem går det att läsa:

”Anställer personal utan att ha koll på kompetens eller belastnings register. Samt att vissa i personalen har drogmissbruk, vilket även har nämnts till chef men ingenting har gjorts åt saken inte ens ett urinprov på anställda.”

Enligt det ramavtal som Nytida har tecknat med Härryda kommun, är Nytida skyldiga att försäkra sig om att all personal är väl lämpad för sitt arbete, annars är det ett avtalsbrott mot den avtalspunkt som reglerar kompetens.

Bild: Bildbyrån

Ytterligare IVO-anmälningar

Härryda-Posten kan också avslöja att det under april månad inkom ytterligare fyra IVO-tips gällande Hjortens gruppbostad. De inkom till myndigheten med jämna mellanrum under månaden, och anmälaren eller anmälarna, avhandlar både vanvård och arbetsmiljöproblematik.

I en av anmälningarna beskrivs det hur brukarnas utåtagerande beteende normaliserats. Det innebär att när en brukare är självskadande så avfärdas detta med att ”hen har en dålig dag.”

I en av anmälningarna tipsas IVO att besöka gruppbostaden under specifika helger för att ”kolla hur saker och ting ser ut. Speciellt brukarnas rum och hygien.”

Hjortens gruppbostads verksamhetschef Maria Hultén skriver i ett e-postmeddelande den 30 juni till Härryda-Posten:

”Uppgifterna om IVO-anmälningar är ny för mig. Jag känner till tre IVO-anmälningar som alla har avslutats efter IVO. Om det finns fler anmälningar så har de inte nått mig än.”

Härryda kommunhus i Mölnlycke.
Härryda kommunhus i Mölnlycke. Bild: Malte Just

Kommunen om de nya anmälningarna: ”Graverande uppgifter”

Redan i samband med Härryda-Postens intervju med Härryda kommuns socialchef Malin Johansson och beställarenhetens chef Martin Filin Karlsson den 21 juni lyfte Härryda-Posten de nytillkomna IVO-anmälningarna.

Efter att Härryda-Posten läst upp delar av anmälningarna uttalar sig Malin Johansson:

– Det är någonting vi hör nu och vi behöver titta på det eftersom vi inte har sett de anmälningarna. Det är absolut uppgifter vi behöver få till oss.

När Härryda-Postens reporter ringer upp Martin Filin Karlsson den 30 juni, säger han:

– Nästa steg i den här processen är att vi får ta del av de anmälningarna som du (reportern, reds. anm.) nämnde. Vi har ännu inte fått ta dem av IVO. Vi behöver titta på innehållet där och det måste vara med och styra vad vi gör för planerade uppföljningsinsatser här, säger han och avslutar:

– För innehållet i de lät graverande.

Artikeln är uppdaterad.

Fotnot. Det kom in fyra tips under april, varav ett tips blev en anmälan. IVO öppnar inte ärenden på alla tips om det rör sig om samma ärende.

LÄS MER:Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke föremål för larm om missförhållanden

LÄS MER:Vittnesmål till tidningen: Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppboende Hjorten

LÄS MER:Härryda kommun misstänker avtalsbrott från Nytida