Ian Blomquist från Mölnlycke spelar junior-VM i ishockey

Han drog på sig landslagsdressen för första gången i april i år. Nu är 19-årige Ian Blomquist en del av den svenska JVM-truppen som hittills är obesegrade i gruppspelet i Kanada.
– För ett och halvt år sedan fanns det knappt på tapeten. Det är overkligt, säger målvakten som är uppväxt i Mölnlycke och fostrad i Härryda hockey.

ANNONS

Att en spelare med bakgrund i hockeyklubben Härryda HC representerar Sverige under ett JVM i ishockey är ytterst sällsynt. Men det gör just nu Ian Blomquist som är uppväxt i Mölnlycke och som började spela med Härryda hockey när han var sex år gammal.

De senaste par åren har han haft en raketutveckling på karriären, och under den pågående säsongen har han börjat samla på sig allt mer speltid för Västerås i hockeyallsvenskan.

– Det har gått väldigt fort för mig så det var väldigt speciellt att få beskedet att bli uttagen till JVM. Jag tror inte riktigt man förstår hur stort det är förrän man kommer hem.

ANNONS

– Det är ju en turnering jag följt ända sedan Sverige vann 2012. Och när de gick till final två år senare kommer jag ihåg att vi var några lagkamrater i Härryda som tittade på matchen tillsammans. Så jag har alltid haft fina minnen och känslor kring turneringen, säger 19-åringen.

Vad har din fostran i Härryda betytt för dig?

– Det var ju där intresset för hockeyn verkligen växte. Kompisarna träffade man i hallen i Landvetter och det var där jag spenderade större delen av min fritid. Och den här verkliga gemenskapen man hade då finns kanske inte riktigt på samma sätt nu, säger han.

Ian Blomquist har ännu inte fått någon speltid

Sverige har nu dammat av tre av fyra gruppspelsmatcher under JVM i Kanada och har vunnit alla tre. Senast under torsdagen besegrade laget Tjeckien med 3–2 efter förlängning.

Än så länge har dock Ian Blomquist fått följa mästerskapet från bänken. Därifrån har han fått bevittna Djurgårdsmålvakten Carl Lindbom göra stor succé, vilket skapat rubriker i diverse riksmedia.

Något som innebär att Ian Blomquist chanser att få speltid i turneringen inte nödvändigtvis är skyhöga.

– Det är klart att det kan bli svårt. Det som kan göra att jag får speltid är ju om Calle blir skadad, men det kan man ju inte gå runt och hoppas på. Jag får ta det lite för vad det är. Att jag har tagit mig hit är en stor vinst i sig. För ett och halvt år sedan fanns det knappt på tapeten. Det är overkligt bara att vara här, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Sen är det klart att jag kom hit med förhoppningen att spela matcher. Men jag har haft en bra dialog med tränarna och varit medveten om hur de har tänkt att matcha Calle. Sen får jag bara se till att vara redo om chansen skulle komma.

Du sitter inte och smyghoppas på några målvaktstavlor?

– Nej, det kan man inte riktigt göra. Då hoppas jag hellre att vi tar guld, säger 19-åringen.

Sverige spelar den sista gruppspelsmatchen mot värdnationen Kanada natten mot söndag.

LÄS MER:Härryda Hockey J20 är klara för spel i juniorettan

LÄS MER:FC Ljiljan får tiderna som blir över när andra föreningar bokat klart

LÄS MER:Pelé är död – Rolf minns när han kom till Hindås under fotbolls-VM 1958

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS