Härryda Hockey J20 är klara för spel i juniorettan

Under lördagskvällen säkrade Härryda Hockeys J20-lag seriesegern i J20 Division 1A, Region Syd. Laget tar nu klivet upp till juniorettan, där de ska kämpa för en plats till kvalserien, som i sin tur kan leda till landets näst högsta division för juniorer.
– Jag har inte stenkoll på historien. Men såvitt jag vet är det första gången Härrydas J20 går till juniorettan, säger tränaren Christopher Panic.

ANNONS

Efter några år utan J20-lag påbörjade Härryda hockey en ny resa ifjol och tog in Christopher Panic, som har ett förflutet som spelare i Härryda, som huvudtränare. En nysatsning som snabbt gett resultat.

Spel i juniorettan säkrade laget redan när de vann mot Stenungsund tidigare i veckan, och i och med bortavinsten mot Kållered under lördagskvällen var också seriesegern i grundserien säkrad.

– Det har varit en otroligt rolig resa än så länge. Det är otroligt stort att göra det här med det här laget. 99 procent av truppen har Härryda som sin moderklubb, säger Panic.

Så ser vägen ut till landets näst högsta division

I Region Syd finns fem olika grundserier där ettan och tvåan i varje serie tar sig vidare till juniorettan. Lagen som slutar trea eller sämre i grundserien spelar i sin tur i fem olika fortsättningsserier.

Ettan i juniorettan tar sig direkt till kvalserien som är det sista steget för att nå upp till landets näst högsta J20-division, J20 regional. Tvåan till femman i juniorettan spelar istället playoff mot segrarna i fortsättningsserierna. Vinnarna i varje playoff tar sig sedan upp till kvalserien, som avgörs i två serier á tre lag.

Till helgen spelar laget sista matchen i grundserien när de möter Halmstad borta, och helgen efter det drar juniorettan igång. Enligt Christopher Panic, som visserligen säger att han inte har stenkoll på historien, lär det vara första gången i klubbens historia som J20-laget spelar i juniorettan.

ANNONS

– Jag vet att de hade ett duktigt J20-lag när de som var födda 1998 spelade. Men de spelade i alla fall inte i juniorettan, säger han.

”Det visar för de yngre lagen i klubben att det går att bli en duktig ishockeyspelare i Härryda”

För att laget ska ta sig vidare till kvalserien, som är det sista steget för att ta klivet upp i J20 regional, som är landets näst högsta division för juniorer, krävs att Härryda slutar bland de fem bästa i juniorettan. Totalt 10 lag spelar i serien.

Skulle de gå hela vägen och vinna juniorettan går de raka vägen till kvalserien, medan det om de slutar på plats två till fem, krävs playoff för att ta sig vidare.

– Jag hoppas att vi kan vara med och fajtas, att åtminstone få spela playoff, säger Panic och fortsätter:

– Men det är många duktiga lag så det kommer bli tufft, men otroligt spännande.

På grund av sviktande intresse från spelarna och dåliga resultat la klubbens seniorlag ner mitt under säsongen ifjol. Nu hoppas Panic att den nya generationen juniorer så småningom också ska leda till ett stabilt och välmående A-lag.

– Sen om det blir kommande säsong eller året därefter kan jag inte svara på. Men jag har känslan av att det finns något bra på gång i det här gänget.

ANNONS

Vad betyder spel i juniorettan för föreningen?

– Jag tror det betyder jättemycket. Det visar för de yngre lagen i klubben att det går att bli en duktig ishockeyspelare i Härryda, att man inte behöver flytta för att få bra matcher och bra träning, säger Christopher Panic.

LÄS MER:Rävlanda AIS vann kvalet – spelar division 5-fotboll nästa år

LÄS MER:Härryda vann borta mot Stenungsund

LÄS MER:Nya miljoner till Djupedals konstgräsplan i förtid

LÄS OCKSÅ:

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS