Rävlanda AIS vann kvalet – spelar division 5-fotboll nästa år

Bergevi IP i Främmestad. Över 100 tillresta Raissuportrar. Avgörande match i kvalet till division 5. Redan innan domaren blåste i pipan fanns förutsättningar för en alldeles särskild dag i Rävlanda AIS 102 år långa historia. Men så som matchen faktiskt utkristalliserade sig hade inte tränaren Christian Skytting kunnat föreställa sig på förhand.

ANNONS
|

Förutsättningarna inför den gångna helgens match var att vid oavgjort eller seger spelar Rävlanda i division 5 nästa säsong. Tränaren Christian Skytting beskriver det som att Rais inledde matchen med full kontroll. Med en känsla av att matchen bara skulle spelas av.

Men i den 54:e matchminuten hände någonting. Främmestads Hampus Olausson drog på sig sitt andra gula kort på nio minuter och utvisades. Något som naturligtvis borde ha varit till Rais fördel. Men så blev det inte, enligt Skytting.

– Istället sackar vi ihop lite och de får lite mer energi, säger han.

Kort därefter dömer domaren straff till Främmestad. Hemmalaget går upp i ledning 1–0.

ANNONS

– Då är det som att luften går ur. Jag tror inte att det är någon Raisare som längre tror på att det ska gå vägen.

Sju minuter kvar av ordinarie matchtid. Resultattavlan visade fortfarande 1–0 och Rais hade svårt att skapa någonting. Då klev Rais stjärnspelare Hampus Holmgren fram. Han sköt och Skytting ser bollen borra sig in i högra krysset. Det blev förlösande. Som en känslostorm.

I matchens sista spark kom Rais också att vinna matchen efter ett straffmål.

– Det blev som kronan på verket. Jag kunde inte skrivit ett bättre filmmanus själv, säger tränaren för laget som nästa säsong spelar division 5-fotboll för första gången på 15 år.

Vad betyder det för bygden?

– Om man tittar rent rationellt på det är det division 6 det handlar om. Det tänker man att det inte ska betyda så mycket, men på något sätt gör det det. Det var över 100 pers från Rävlanda som åkte upp till matchen.

Till historien hör också att för bara några år sedan hade Rais inget herrlag i seriespel överhuvudtaget och laget har växt fram ur de egna leden. Av nästan 40 spelare i truppen är det bara fem personer som inte spelat ungdomsfotboll i Rais.

ANNONS

Och resan är inte tänkt att ta slut här.

– Rent krasst handlar det om att ha ett lag i bygden som alla kan känna stolthet över, och det är egentligen oberoende av division. Men nu siktar vi på division 4, och det är fullt rimligt inom ett par år. Sen får vi se var det leder till därefter, avslutar Christian Skytting i division 5-laget Rävlanda AIS.

LÄS MER:Innebandytalangen Jakob Heins drömde om Pixbo Wallenstam – fick med sig familjen till Sverige

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS