FC Ljiljan får tiderna som blir över när andra föreningar bokat klart

Futsal är inomhussporten som växer lavinartat och som har 170 000 registrerade spelare i Sverige. Men i Härryda sätter kommunen stopp för att kunna ta tillvara på intresset. Det menar Haris Avdic, ordförande i den renodlade futsalklubben FC Ljiljan Göteborg.
– Medan vi trängs med våra tonåringar i små gymnastiksalar, tränar Pixbo innebandy med treåringar i fullstora idrottshallar, säger han.

ANNONS
|

Regnet öser ner och Haris Avdic kommer småspringande mot Båtsmansskolans gymnastiksal med två kassar fika i händerna. Om en knapp timme intar futsalklubbens pojkar 9-lag hallen för en sista träning innan ett par veckors julledighet väntar.

Futsal är en sport som har många likheter med fotboll, men som spelas inomhus med helt andra regler och spelsätt. Idag finns över 1700 deltagande lag i seriespel, vilket gör futsal till en av de största inomhusidrotterna i Sverige.

Haris Avdic ställer kvickt i ordning ett par gymnastikbänkar och slår sig ner.

Han vill påpeka:

– Jag vill inte gnälla och jag vill inte rikta kritik mot de som sitter på fritid hos kommunen. De har försökt hjälpa till. Men jag tror inte att de är insatta i idrotten och förstår vad deras beslut innebär för ungdomarna. Jag tycker de behöver ta till vara på det Ljiljan har byggt upp.

ANNONS

FC Ljiljan bildades av kompisgäng under 2017

Det har nu gått fem år sedan Haris Avdic och två vänner gick ihop för att starta upp Mölnlyckeklubben FC Ljiljan Göteborg. Till en början bestod föreningen blott av ett herrseniorlag som åkte runt på lite cuper och spelade mest för skojs skull.

Men ett par år senare kände de sig redo för att utveckla verksamheten, och när laget gick med i seriespel började intresset bland ungdomar också väckas till liv.

– Folk fick veta att det finns en seriös och bra verksamhet för futsal. Jag blev nedringd av föräldrar som hade barn och ungdomar som ville börja spela.

Bara ett par år senare har föreningen förutom seniorlaget åtta pojklag i olika åldrar, och närmare 200 medlemmar.

– Intresset för futsalen i Mölnlycke är helt enormt. Vi har hundratals personer som kommer och tittar på våra matcher och det kommer förfrågningar två till tre gånger i veckan om ungdomar som vill börja spela, säger han.

Kommunen har inte erkänt futsal som inomhussport

Men han har ett stort problem som gör att han tvingas tacka nej till varje förfrågan. Och det är att laget har svårt att få träningstider, eftersom kommunen inte erkänt futsal som en inomhussport.

– Det fungerar så att alla andra inomhussporter får välja tider först. Sen får vi slasket som blir över. Så våra lag har tid för en träning i veckan, säger han.

ANNONS

Något Marie Westergård, enhetschef för föreningsservice på Härryda kommun, bekräftar.

– Det har funnits tankar om att det är många som spelar fotboll i vanliga fall som på vintern spelar futsal. Och problemet med futsal är att deras säsong är så kort. De spelar från oktober någon gång till februari, och då låser man hela säsongen, säger hon.

Haris Avdic:

– Folk tror att fotbollsspelare vill spela futsal bara för att de inte vill vara ute och träna. Men det är en helt annan sport. Det är som handboll och basket, där använder man händerna i båda sporterna, men det är två helt olika saker, säger han.

Kommunen dubbelbokade tider – fick avveckla verksamheten för två årskullar

Haris Avdic berättar vidare att han inför den här säsongen fick grönt ljus för ytterligare två träningstider varje vecka. Därmed kunde han tacka ja till två årskullar och ett 40-tal ungdomar som stod i kö.

– De betalade in sina medlemsavgifter, vi fixade tränare, köpte in material och allting var klart. Men samma vecka som det ena laget, ungdomarna födda 2009, ska börja träna säger kommunen att det har blivit en dubbelbokning.

– Jag var tvungen att säga till ungdomarna att er verksamhet kommer tyvärr inte finnas kvar, och vi fick betala tillbaka alla medlemsavgifter.

ANNONS

Någon vecka senare, samma dag som pojkar födda 2013 gjorde sin första träning, damp ett nytt mejl om dubbelbokning ner i Haris mejlkorg.

– De skrev bara: ”tyvärr, den tiden ska basketen ha.”

– Jag tänkte herregud, jag kan inte lägga ner en verksamhet till när de redan har börjat träna. Då gick jag ju i taket och mejlade allihopa. Men det var ingen som hörde av sig. Jag låg sömnlös i flera nätter. Vad skulle jag säga till alla ungdomar, föräldrar och tränare?

Verksamhetschefen blev inkopplad

Till slut blev verksamhetschefen Marie Westergård inkopplad och ringde Haris för att försöka komma fram till en lösning.

– Då erbjöd hon mig tider här inne, säger han och pekar på ribbstolarna som närmast sticker ut över planen i Båtsmansskolans gymnastiksal.

– Hon sa: "man kan faktiskt träna i gymnastiksal Haris". Ja, det kan man, men de är 15 år. Du kan knappt slå en passning här inne. Det känns som att hon inte är insatt. Jag når inte fram, säger Avdic.

Marie Westergård menar att dubbelbokningar är sånt som kan hända.

– Det är ett väldigt komplext system, förklarar hon.

På vilket sätt är det komplext?

– Det är jättekomplext att försöka få till alla de här tiderna för att det ska stämma med alla hallar. Men jag är inte riktigt insatt i själva bokningssystemet. Vi har sagt till Haris att vi har förståelse för situationen. Men vi har också en helhet som ska lösas, säger hon.

ANNONS

Pixbo Wallenstam har säsongsbokning i idrottshall för sina yngsta

Samtidigt som FC Ljiljan blir erbjudna tider i gymnastiksalar tränar Pixbo Wallenstam med deras yngsta grupp ”Rävkul” i Mölnlycke B, som har nära fullstora mått.

– En kompis berättade att deras son skulle spela innebandy och frågade om min son ville hänga med. Han ville så jag skrev till mamman att han kommer och frågade om tid och plats.

– Mölnlycke idrottshall, söndag klockan 15.00. Jag tänkte, skojar hon med mig nu? De är tre år gamla, de leker ju bara. Och det roliga är att att halva hallen står tom.

Han påpekar dock att det inte är något konstigt med att Pixbo, som han upplever det, blir prioriterade.

– Det vet ju alla att Pixbo går först och jag säger inte att det inte ska vara så. De har gjort jättemycket för Mölnlycke i decennier. De ska prioriteras. Men det måste göras på rätt grunder.

Kommunen: Ungdomar upp till sju år ska träna i gymnastiksalar

Marie Westergård får frågan vilka hallar det är tänkt att de yngsta barnen ska använda.

– Barn under sju år ska hålla till i gymnastiksalar, säger hon.

Men Pixbo Wallenstams Rävkul, ungdomar 0–6 år, har en säsongsbokning i Mölnlycke B?

– Alla detaljer där kan inte jag. Men förmodligen är det så att de har avstått någon annan tid då. Det fungerar så att föreningarna skickar in hur många lag och träningsgrupper de har i de olika åldrarna. Då får de ett visst antal timmar utifrån det och får skicka in önskemål om hallar och så vidare. Men vi lägger oss liksom inte i vilken hall och var de lägger sina lag. Utan varje förening får själv fördela antalet timmar man har.

ANNONS

Kan du förstå att det sticker lite i ögonen när Ljiljan får avveckla lag med tonåringar samtidigt som Pixbo tränar med treåringar i idrottshallar?

– Jag kände inte till det här. Vi har en jättegod dialog med Haris och försöker verkligen se till att de ska få tider. Och Ljiljan går före övriga fotbollsföreningar som har futsalverksamhet, eftersom de är renodlade, säger hon.

Marie Westergård berättar också att det pågår en utredning där bland annat frågan om futsalen ska bli likställd med övriga inomhussporter diskuteras. Utredningen förväntas vara klar någon gång framåt våren.

LÄS MER:Pia Alhäll blir ny kommundirektör i Härryda

LÄS MER:SAS startar direktflyg från Landvetter till New York

LÄS MER:Nu vänder det – snart kommer ljuset tillbaka

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS