Pelé är död – Rolf minns när han kom till Hindås under fotbolls-VM 1958

Fotbollslegendaren Pelé är död. Han blev 82 år gammal.
– Det var en fin och mjuk kille. Det var mycket tjejer som samlades kring honom, och han var så vänlig och skojade med dem, säger Rolf Ohlson från Rävlanda som aldrig glömmer sommaren då brassarna intog turisthotellet i Hindås, i samband med fotbolls-VM 1958.

ANNONS
|

Rolf Ohlson har en lång karriär som yrkesfotograf bakom sig. Han har varit stabsfotograf för svenska FN-bataljonen i Gaza och i hans gedigna fotoarkiv finns bilder på alla möjliga världskändisar. Men inga bilder har blivit så vida spridda som de han tog på det brasilianska fotbollslandslaget i Hindås 1958.

Han möter upp Härryda-Posten på Avenyn i Göteborg där han bor idag. Snart 65 år sedan den där smått osannolika sommaren i Hindås. Under armen har han med sig ett inramat fotografi han tog på Pelé när han skriver hem till familjen i Brasilien. Han pekar på fotot och berättar:

– De kom till Hindås den 4 juni och den här bilden har jag daterat till samma dag. Så det är precis när de kommit fram. Han skrev hem till sin mamma och pappa, förmodligen berättar han att han kommit fram, säger Rolf Ohlson.

ANNONS

Pelé fick smak för mammas sockerkaka

Rolf Ohlson är uppväxt i Rävlanda, men i samband med att hans mor fick jobb som kallskänka på turisthotellet i Hindås 1957 gick flyttlasset en knapp mil norrut. Det var också hans mor som en dag kom hem från sitt arbete och berättade att Brasiliens landslag skulle bo där under VM 1958. Rolf Ohlson var då 18 år gammal. Ett år äldre än Pelé själv, men född samma år.

– Han fick smak för min mammas sockerkaka som personalen hade till fika. Han kom tillbaka flera gånger och frågade efter den, minns Rolf Ohlson och drar lite på smilbanden.

Det var med en Rolliecord han införskaffat för egna pengar ett par år tidigare han tog de bilder som på senare år blivit historiska. Utan hans fotografier hade minnet av en hörnsten i Hindås historia riskerat att långsamt tyna bort.

– TV4 gjorde en dokumentär i samband med 50-årsjubileet, så det måste varit 2008. De köpte bilderna av mig och då satte det fart. Innan dess var de inte publicerade någonstans, säger han.

Inspirerade tvåmålsskytten i finalen mot Sverige till att köpa en kamera

Den unge mannen som sprang runt med en kamera i högsta hugg blev snart ett bekant ansikte på hotellet. Rolf Ohlson berättar att han blev god vän med Vavá, anfallaren som gjorde två mål i finalen mot Sverige. Han kom också att bli intresserad av hans kamera.

ANNONS

– Hela gänget skulle in till Göteborg och gå på Liseberg. Då berättade han att han ville köpa en kamera, så jag skrev upp adressen till en fotobutik i Arkaden. När jag kom upp till hotellet nästa dag vinkade han till mig och visade upp en Rolleiflex som han hade köpt. Han hade snabbvev på den. Det var det inte på min.

Även om språkbarriären gjorde det lite utmanande att konversera, säger han att han minns det som att det gick bättre än man kunde tro. Han berättar om ett annat roligt minne med Vavá.

– Vi stod utanför hotellet en kväll. Då knackade han mig på axeln och pekade en bit bort. Då var det en av brassarna som tog in en tjej på rummet fönstervägen.

– Jag har aldrig sett så mycket tjejer i Hindås. De kom farande från olika byar.

Men det var inte dig de var ute efter?

– Nej, det var inte mig. Jag har sagt det i någon intervju, att vi Hindåsgrabbar var inte vatten värda när brassarna var där, säger han och skrattar.

Pelé Hindås 1958
Pelé Hindås 1958 Bild: Rolf Ohlson

Rolf kickade boll med brassarna utanför hotellet

Han hänvisar till ett annat foto där Pelé står på gräsmattan utanför hotellet med en boll balanserande på huvudet.

ANNONS

– Det var så att jag och Vavá satt på gräsmattan och konverserade så gott det gick. Rätt som det var kom Garrincha och lattjade med bollen. Då tog Vavá tag min hand och menade på att: ”kom upp här så lirar vi lite”. Under tiden vi höll på kom det dit fler killar, bland annat Pelé.

– Så den bilden på Pelé tog jag strax efteråt. Jag har bestämt att när jag vinner högsta vinsten på Eurojackpot ska jag söka upp en riktig skulptör som gör en staty exakt så som den bilden är tagen, och den ska stå på exakt den platsen, säger han och skrattar innan han fortsätter:

– Jag skryter ibland om att jag kickat boll med det gänget. Det var häftigt. Tänk om man hade vetat då att Pelé skulle bli världens störste.

Du förstod inte då hur stort det var då?

– Nej, jag hade inte någon susning. Det var nog ingen uppe i Hindås som förstod det. Men ägaren till konditoriet i Hindås, Lillstugan, ställde ut sin 17-tumare i trädgården när Brasilien spelade final mot Sverige. Och så samlade han ihop mängder med stolar. Det blev helt fullt i trädgården. De som satt längst ner vid vägen hade kikare som de tittade med. Så det fanns ju ett intresse.

ANNONS

Vilka höll Hindåsborna på?

– Brasilien. Det var självklart. Brassarna hade blivit Hindåsgrabbar, säger Rolf Ohlson.

”De som satt längst ner vid vägen hade kikare som de tittade med. Hade jag haft lite mer kött på benen som fotograf hade jag ju dokumenterat allt det där”, säger Rolf Ohlson.
”De som satt längst ner vid vägen hade kikare som de tittade med. Hade jag haft lite mer kött på benen som fotograf hade jag ju dokumenterat allt det där”, säger Rolf Ohlson. Bild: Rolf Ohlson

LÄS MER:Snögubbarna i Landehof fixar skidspår för allmänheten

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

LÄS MER:Hoppbackarna i Hindås blir byggnadsminne

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS