Snögubbarna i Landehof fixar skidspår för allmänheten

Snökanonerna sprutar för fullt. Det är vinter på Landehofs skidstadion i Landvetter. Redan nu är en 350 meter lång vändslinga öppen, och någon gång framåt nästa vecka kan tusentals skidsugna börja åka på ordentliga skidspår i Göteborgstrakten.

ANNONS

För den som någon gång varit på Landehofs skidstadion när snökanonerna är igång är Jan Hansen, 82, med största sannolikhet ett bekant ansikte. År ut och år in har han stått i det konstgjorda snöfallet för att övervaka att allting går rätt till.

Jan Hansen, Tommy Gustafsson, Sven-Erik Andreasson och Bertil Andreasson börjar enligt tradition dagen med fika för att planera dagens arbete.
Jan Hansen, Tommy Gustafsson, Sven-Erik Andreasson och Bertil Andreasson börjar enligt tradition dagen med fika för att planera dagens arbete. Bild: Sebastian Nilsson

Men han är inte ensam. Långt därifrån. När Härryda-Posten besöker Landehofstugan är hela eliten, som Jan Hansen uttrycker det, samlad.

Pensionärerna Tommy Gustafsson, Bertil Andreasson, och Sven-Erik Andreasson som tillsammans med Jan sitter och planerar dagens arbete över en kopp kaffe har alla varit synnerligen delaktiga i snötillverkningen sedan det började sprutas snö i Landehof i mitten av 1990-talet.

ANNONS

– Vi jobbar på dagtid, så får den unga generationen som har vanligt jobb komma på kvällen, säger Sven-Erik Andreasson.

– Det är nya förmågor på gång, men man måste ändå vara med lite. Jag kommer vara här uppe så länge jag orkar. Det blir mindre och mindre, men jag försvinner inte på ett tag, säger Jan Hansen.

Landvetter och Landehof bjuder på en strålande vinterdag.
Landvetter och Landehof bjuder på en strålande vinterdag. Bild: Sebastian Nilsson

Vill få ungdomarna på snö

Jan Hansens äldste son Johnny la grunden till en framgångsrik skidorienteringskarräriär som mynnade ut i flera SM-guld, på pappas konstsnöspår. Längdåkaren Anton Lindblad nötte under ungdomen varv efter varv på spåren innan han så småningom tog sig ut på världscupcirkusen.

Och nu är en helt ny generation framgångsrika skidskyttar på god väg att växa fram.

Men även om den typen av framgångar säkert ger lite extra eld i baken är det i första hand kärleken till skidsporten, och att ungdomarna ska få en chans att hitta till skidåkningen, som gör att ”gubbeliten” fortfarande hänger i.

– Vissa år har vi haft 2 000 ungdomar från skolorna som varit här och åkt. Det är värt så mycket, säger Sven-Erik Andreasson.

– Annars sitter nere de centrum och röker och super. Det är det sämsta, fyller Jan Hansen i samtidigt som han slår en lätt näve i bordet.

ANNONS

Kaffet är nämligen uppdrucket. Och det går ju inte att fika bort hela dagen. Det är dags att bege sig ut.

Spåren uppe vid skidstadion prioriteras i första hand

Nere på skidstadion skiner solen och snökanonerna sprutar för fullt. Bara efter några dagar med kallgrader har snöhögarna växt sig stora.

– Vi har alltid haft som mål att göra klart här uppe vid stadion och runt först. Då får du nästan två kilometer som allmänheten kan börja åka på, säger Sven-Erik Andreasson.

Därefter är det dags att förflytta snökanonerna ner mot den så kallade mördarbacken. Och under hösten har man kompletterat en sträcka bakom Landehofstugan med rörledningar, vilket kommer innebära en delvis ny bansträckning.

Med fyra nya snökanoner och några andra förbättringsåtgärder satsar Landehof på framtiden, säger Jan Hansen.
Med fyra nya snökanoner och några andra förbättringsåtgärder satsar Landehof på framtiden, säger Jan Hansen. Bild: Sebastian Nilsson

Fyra nya snökanoner

Dessutom har Landehof till i år införskaffat fyra nya snökanoner, och kompletterat befintliga med nya fästen vilket innebär smidigare slangar vilket ska underlätta förflyttningen av kanonerna.

– Förut har vi haft 20-metersslangar, och de är väldigt tunga när det kommer vatten och is i dem, säger Sven-Erik Andreasson.

Det låter som att ni satsar lite hårdare i år?

– Ja, absolut, vi kommer satsa mer, säger Jan Hansen.

Hindås har väl annars varit lite mer på tårna de senaste åren. Ska ni manövrera bort dem nu?

– Nej, jag tror att det blir bara ännu fler som åker, säger Sven-Erik Andreasson och skrattar.

ANNONS

Men ni får inga pengar från kommunen, som i Borås till exempel?

– Nej, vi får inga pengar till investeringar, kanoner och sånt. Så det är en jävla skillnad. Kommunen tänker inte så att det kan sysselsätta ungdomen och skolorna, det är så de måste tänka, säger Jan Hansen.

– Men så länge de här gamla pensionärerna hänger i så ska vi nog ha spår, säger Sven-Erik Andreasson och skrattar.

Om ett par timmar är det dags för en liten lunchpaus innan ”de gamla pensionärerna” kommer tillbaka för att ta dagen i mål. Sen får den yngre generationen ta över.

Och framåt kvällen börjar det första tvåtimmarspasset av nattens så kallade snöjour, där föräldrar och andra engagerade i skidklubben ser till att snökanonerna aldrig står obevakade.

LÄS MER:Så påverkar elpriserna konstsnöproduktionen i Hindås, Landehof och Bollekollen

LÄS MER:Landehoftalangerna åker Sverigepremiären i skidskytte i Idre

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS