Landehoftalangerna åker Sverigepremiären i skidskytte i Idre

Elvira Öberg, Stina Nilsson, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson. Det är några av stjärnorna som kommer till start när årets skidskyttesäsong inleds med Sverigepremiären i Idre i helgen. Men i startlistan återfinns också Landehoftalangerna Hjalmar Gedda och Sondre Swahn, födda 2003, som för första gången tävlar på seniornivå.

ANNONS
|

Landvetter och skidskytte låter kanske inte som ett givet succérecept.

Men sedan OK Landehof startade sin skidskyttesektion 2013 har framgångarna inte låtit vänta på sig. Ifjol var föreningen den medaljtätaste i hela landet när ungdoms- och junior-SM avgjordes i Sollefteå.

Räkna med att det är en bedrift som en förening i Västsverige aldrig tidigare lyckats med på ett skidskytte-SM. Kanske inte inom skidsporten överhuvudtaget. Totalt blev det nio individuella medaljer samt ett stafettguld.

Framgångarna uppmärksammades också av svenska skidskytteförbundet som efter säsongen utsåg OK Landehof till den ärofyllda utmärkelsen Årets svenska skidskytteförening.

Landehoftalangena ställs mot världsstjärnorna för första gången

En som i allra högsta grad varit bidragande till succén är 19-årige Tahultssonen Hjalmar Gedda, som vann masstarten under JSM i Sollefteå. I år har han tagit klivet upp i H20-22-klassen och har därmed också möjligheten att vara med under helgens Sverigepremiär, där i princip hela den svenska skidskytteeliten kommer till start.

ANNONS

Det samma gäller klubbkollegan Sondre Swahn, som också han tog medalj under JSM ifjol. De båda går sista året på Torsby skidskyttegymnasium och har de senaste veckorna bytt ut många av rullskidpassen för att istället nöta varv efter varv i skidtunneln i Torsby, för att hitta känslan i åkningen inför stundande premiär.

– Vi har ju bra träningsmöjligheter här och har kunnat köra mycket på snö, så man känner sig ändå ganska skidvan nu, säger Hjalmar Gedda.

Bra träningssäsonger i ryggen

De berättar båda att de följt upp den fina fjolårssäsongen med en bra grundträningssäsong och känner sig i god fas inför helgen.

– Jag har åkt några träningstävlingar på skolan som har gått bra, så jag hoppas att det kan gå minst lika bra nu när säsongen drar igång, säger Sondre Swahn.

Hur ska det bli att möta de stora grabbarna för första gången?

– Det blir kul och intressant med en riktig jämförelse för att se hur man står sig, menar Sondre Swahn.

Hjalmar Gedda håller med.

– Det är klart att det är kul att tävla mot idolerna. Men man kan ju inte förvänta sig för mycket när det är första gången man möter dem. Det viktigaste är väl att jämföra sig med de jag ska tävla mot mer senare under vintern. Men det ska bli kul att åka i samma klass.

ANNONS

Utmanande förutsättningar i spåret

Även om de båda naturligtvis har väntat länge på att äntligen få dra igång vintersäsongen ser vädret inte ut att bli varken vintrigt eller lätthanterligt för en skidskytt. På lördagen säger prognosen runt tio grader och det finns även risk för dimma.

– Idre är känt för att vara dimmigt den här tiden på året, och då blir det ju alltid intressant med skytte, säger Hjalmar Gedda och skrattar.

Och plusgraderna gör att det lär bli rejält uppkört och tungfört i spåret. Så det gäller att hitta rätt valla under skidorna.

– Jag litar på farsan och resten av vallateamet, säger Sondre Swahn.

Tävlingshelgen inleds med kortdistans på lördagen och fortsätter med sprint under söndagen. Tävlingarna går att följa på SVT.

LÄS MER:Innebandytalangen Jakob Heins drömde om Pixbo Wallenstam – fick med sig familjen till Sverige

LÄS MER:Landvetter IS och Landvetter IF 2003 diskuterar sammanslagning

LÄS MER:Fia Reisek om konflikten som splittrar armbrytningen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS