Fia Reisek om konflikten som splittrar armbrytningen

Armbryterskan Fia Reisek fortsätter 20 år efter sin första världsmästartitel att leverera på den allra högsta nivån. För ett par veckor sedan bärgades VM-guld nummer sex och sju. Men delar av glädjen förtogs på grund av en stor konflikt inom sporten, som tidigare inte uppmärksammats i Sverige.
– Jag kan egentligen inte säga att jag är världsmästare, säger den 37-årige Rävlandaatleten.

ANNONS
|

Fia Reisek började bryta arm redan som liten flicka i Ensamheten i Storuman. Som träningskamrat hade hon bland annat kusinen Heidi Andersson som sedermera blev ”Armbryterskan från Ensamheten” med hela svenska folket.

Men i 25-årsåldern lämnade Reisek vidderna i Norrland och flyttade till Hindås.

– Jag hävdade alltid att jag aldrig skulle flytta från Norrland. Då var det någon smart jäkel som sa att: ”vänta bara tills du träffar en kille.”

– Han fick rätt. Men jag bearbetar att vi ska flytta upp igen när vi blir pensionärer, säger Fia Reisek och skrattar.

Sedan många år tillbaka bor Fia och hennes man Niklas på Planen i Bollebygds kommun tillsammans med sina två barn Vidar och Tore. Men stora delar av sin vakna tid spenderar hon i Rävlanda eftersom det är här hon har lyxen att ha både sin arbetsplats och träningslokal i samma byggnad.

ANNONS

Hon jobbar som attributmakare och i verkstaden som passeras på vägen till gymmet är väggar och bänkar fullsmockade med all möjlig rekvisita som snart är redo att säljas vidare till tv och teater.

I gymmet håller också armbrytarföreningen Aktiv Armsport till, föreningen som hon själv grundade i samband med flytten söderut. Här har hon genom åren tillbringat tusentals träningstimmar och hon är på strålande humör när hon berättar om hur föreningen utvecklats från två till dagens 30-talet aktiva.

En stor konflikt splittrar armbrytningen

Tanken är att mötet med Härryda-Posten ska fortsätta handla om roligheter. Fia Reisek är nämligen nyligen hemkommen från Turkiet där hon tog VM-guld i klassen -70 kilo. Med både höger- och vänsterarmen. Det innebar karriärens sjätte och sjunde individuella VM-guld – 20 (!) år efter hennes första.

Men en fråga leder in samtalet i något helt annat.

Som jag förstår det har det redan avgjorts ett världsmästerskap i år. Kan du reda ut hur det fungerar med VM-tävlingarna?

– Jag hade önskat att du inte skulle ställa den frågan, säger hon och skrattar igen.

Situationen kräver sin förklaring. Fia Reisek berättar att det existerar en gigantisk konflikt inom armbrytningen, som har splittrat hela den sport som hon sedan hon var en liten flicka hyst så stor kärlek till.

ANNONS

Kortfattat handlar det om att det nationella förbundet Svensk Armsport tillsammans med några andra länder för tre år sedan gick ur det internationella armbrytningsförbundet World Armwrestling Federation, WAF, och dess underförbund European Armwrestling Federation, EAF.

Det motiverades från svenskt håll med att WAF-ledningen i åratal brustit med transparensen, att det inte funnits någon insyn i varken redovisning eller beslutsprocess och att det kulminerade med: ”i en ifrågasatts lednings försök att hindra idrottare, ledare och funktionärer att fritt utöva sin sport”.

Sverige var i samma veva en av de drivande nationerna att bilda ett nytt förbund: International Federation of Armwrestling, IFA.

Arrangeras dubbla VM-tävlingar varje år

Sedan dess arrangeras det varje år dubbla världsmästerskap och det är olika nationer och aktiva som tävlar på de olika världsmästerskapen. Tidigare under hösten avgjordes det VM som IFA arrangerar i Frankrike.

Men några svenskar, däribland Reisek, valde istället att tävla i Turkiet, där ett nytt VM alltså avgjordes för ett par veckor sedan. Helt enkelt eftersom hon menar att mästerskapet är mer prestigefyllt och att konkurrensen är betydligt hårdare. Till saken hör också att de som väljer att tävla på de internationella mästerskap IFA arrangerar inte välkomnas till WAF:s arrangemang.

– Det är meningen att vi svenskar ska tävla på IFA. Men jag och några till har valt att inte göra det eftersom vi vill tävla mot de bästa. Jag har betalat alla mina egna utgifter i 20 år och får ingenting av Svensk Armsport, och då tycker jag att jag kan fortsätta göra det, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Men det som är tråkigt att säga är att det finns två världsmästare i min klass. Så ingen av oss kan egentligen säga att vi är världsmästare.

Det låter inte så bra för sporten?

– Det är otroligt dåligt för sporten. Det är otroligt dåligt på alla sätt.

Även om hon själv tagit beslut som hon beskriver som själviska, uttrycker hon förståelse för om andra känner press att göra som de blir uppmanade till av Svensk Armsport.

– Vi är ju rebellerna. Och det är inte lätt som junior eller om man är ny att välja att gå ifrån Svensk Armsport.

Sedan 2019 arrangeras det varje två världsmästerskap i armbrytning. Något som splittrar hela sporten. Fia Reisek ger gärna sin syn på saken.
Sedan 2019 arrangeras det varje två världsmästerskap i armbrytning. Något som splittrar hela sporten. Fia Reisek ger gärna sin syn på saken. Bild: Sebastian Nilsson

Konflikten grundar sig enligt Fia Reisek i politik

Hon kan inte alla detaljer som konflikten bottnar i. Men hon säger att det i grund och botten handlar om politik.

– Det är så svårt att veta hur de där gubbarna tänker. Man säger att det fifflas och är korrupt och det är massa skitsnack. Men det kommer från båda hållen hela tiden så det är svårt som atlet att veta vad som händer eller vad som har hänt. Speciellt när man har kontakt på båda sidor, säger hon.

Hur pratar ni som aktiva om det sinsemellan?

– Atleterna runtom i hela världen är sjukt besvikna över att det är så här. Alla är jätteledsna. Men styrelserna är helt oförstående. De verkar inte alls vilja lösa det här på ett bra sätt.

ANNONS

Reisek säger att det inte pratats om konflikten utanför armbrytningskretsar tidigare.

– Det har inte skrivits någonting. Det är inget vi är stolta över och det är inget som vi vill prata om egentligen. Men det är så det är och det borde komma fram också, säger hon.

Svensk Armsports ordförande Anders Axklo är rejält kritisk

Anders Axklo är ordförande för Svensk Armsport. Han är mycket kritisk till de svenska aktiva som beslutat att gå emot förbundet.

– Beslutet om att ta avstånd från en korrupt världsorganisation har på demokratiska grunder klubbats igenom med tre fjärdedelars majoritet. Men en handfull aktiva har valt att gå emot det, säger han och fortsätter:

– Jag har sagt väldigt tydligt till dem det berör att jag inte tycker om det, att de agerar själviskt men att det inte kommer få några konsekvenser eftersom vi förbehåller alla rätten att utöva sin sport, säger han.

Anders Axklo vill inte ta WAF i sin mun, utan beskriver det genomgående som: ”den världsorganisation vi inte längre erkänner”. Konflikten mellan olika nationella förbund och WAF sträcker sig många år tillbaka i tiden. Men det som 2019 fick droppen att rinna över säger han var att WAF ”godtyckligt” valde att stänga av vissa aktiva från deras tävlingar, utan att man kunde motivera det.

ANNONS

"Svenska elitatleter skiter i demokratiska rättigheter”

Axklo säger att han till viss del kan förstå att aktiva som lägger ner sina liv i armbrytningen vill tävla mot de bästa.

– Men tycker jag att allt annat ska vara underordnat för att få möta de bästa? Nej. Beskedet innan tävlingen i Turkiet, som vi egentligen inte erkänner, var att de kommer tillåta ryska armbrytare att deltaga, i strid med svenska och internationella rekommendationer.

– Nu blev det inte så vilket jag är tacksam för. Men det visste inte de svenskar som åkte dit. Kan de stå för det för att de vill tävla mot de bästa? Var går gränsen?

Reisek säger dock att svenskarna som åkte till Turkiet hade försäkrat sig på förhand att inga ryska armbrytare skulle komma till start.

Anders Axklo är förutom ordförande i Svensk Armsport även ordförande för det relativt nybildade världsförbundet IFA. På frågan hur de jobbar för att lösa problematiken svarar han:

– Det blir ju inte lättare att lösa det när vi har svenska elitatleter som skiter i demokratiska rättigheter för att de vill tävla mot de bästa. Så det är ju en del av min irritation mot den här gruppen, därför att de gör det svårare att komma framåt. De cementerar att vi har två läger, menar han.

ANNONS

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson sköt Bajen till Europa

LÄS MER:Innebandytalangen Jakob Heins drömde om Pixbo Wallenstam – fick med sig familjen till Sverige

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS