Hoppbackarna i Hindås blir byggnadsminne

Hoppbackarna i Hindås, som för några år sedan hotades av rivning, blir kommunens andra byggnadsminne. Dessutom det första i hela Västra Götaland kopplat till idrottsrörelsen.
– Det är väldigt glädjande, säger idag 91 år gamla Erik Boström, som ligger bakom stiftelsen som räddat hoppbackarna.

ANNONS
|

När Härryda-Posten besökte hoppbackarna i Hindås för några veckor sedan berättade Anders Fors, som sitter i styrelsen till Erik Boströms stiftelse, att en byggnadsminnesförklaring låg nära i tid.

Och mycket riktigt: under måndagen kom beskedet från Länsstyrelsen Västra Götaland.

”Hoppbackarna i Hindås har synnerligen höga kulturhistoriska värden. Genom beslutet om byggnadsminne skyddar vi ett idrottshistoriskt kulturarv som annars riskerar att gå förlorat för evigt”, säger Per-Ola Åström, antikvarie på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet, i ett pressmeddelande.

Den här typen av byggnadsminnen växer inte på träd

I samma pressmeddelande menar länsstyrelsen att backarna har höga arkitektoniska kvaliteter: ”Den stora hoppbacken är uppförd i en smäcker konstruktion av armerad betong. Den lilla backen är huggen i granit. Tillsammans står de som viktiga förmedlare om Hindås historia och tradition som vintersportort.”

ANNONS

Tog upp frågan för 20 år sedan

Bertil Larsson, som också sitter i Erik Boströms stiftelse, är den som haft tätast kontakt med Länsstyrelsen, och tar naturligtvis emot beskedet med öppna armar.

– Det är verkligen roligt. Jag tog upp det redan för 20 år sedan, så jag har hanterat det sedan dess kan man säga. Det tar sin tid allting, säger han och skrattar.

Hoppbackarna blir nu det första byggnadsminnet i hela Västra Götaland som har koppling till idrottsrörelsen. Totalt finns knappt 300 byggnadsminnen i länet, däribland Råda Säteri i Mölnlycke.

– Den här typen av byggnadsminnen växer inte på träd. För några år sedan vet jag att Riksantikvarieämbetet till och med var ute och jagade fornminnen med idrottsliga spår. Så det har tidsmässigt aktualiserats i rätt läge, säger Bertil Larsson.

Efter det mångåriga arbetet med att renovera hoppbackarna är det tänkt att de ska invigas och öppna upp för besökare i maj.

– Sen får väl framtiden utvisa vad man kan hitta på för saker för att utnyttja det. Det är nästan bara fantasin som kan sätta gränser, säger Bertil Larsson och fortsätter:

– Men man måste ge Erik (Boström) en stor stjärna. Han ligger ju bakom alla tillbyggnader till Hindåsgården och hade ju kunnat nöja sig med det. Från att hoppbackarna var på väg att rivas till att det blir byggnadsminne är en stor grej, säger han.

ANNONS

Initiativtagaren till att rädda hoppbackarna Erik Boström: ”Väldigt glädjande”

När Härryda-Posten slår en signal till nämnde Boström, initiativtagaren till att rädda hoppbackarna och som skjutit in miljoner till projektet, har han ännu inte tagit del av nyheten.

– Jaha, det har kommit idag. Det visste jag inte, svarar han.

Hur är det att höra det då?

– Det har ju legat på bordet ett tag. Men det är väldigt glädjande att man kommit så långt. Nu finns det en större kraft bakom som gör att de kommer kvarstå.

Ska det firas någonting?

– Nej. Det blir en invigning så småningom. Men det är väl det enda, säger 91-åringen.

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

LÄS MER:Rävlandabon Anna myser i stallet på julafton

LÄS MER:19-årige Jonathan Berntsson från Hindås driver eget företag

ANNONS