Egyptiskt lag dök inte upp till match mot Hus på Gothia cup

Killarna i fotbollslaget Hus har tränat hårt i en månad för att förbereda sig för Gothia cup. Glädjen över att få delta har de burit i nästan ett år. Idag skulle de möta Chico Sporting Club B18 från Egypten – men laget dök aldrig upp.

ANNONS
|

Det blåser en kraftig vind på Kvibergs IP. Det kraftiga hällregnet har precis upphört. Paraplyerna och regnjackorna fladdrar i den starka vinden. Killarna i Hus, som är en förkortning av Hällingsjö, Ubbhult och Sätila, står på planen och sparkar boll på bana 11. Några värmer upp. Oroliga blickar söker sig hela tiden i den riktning som det egyptiska laget ska komma ifrån. Lagets tränare tittar på klockan.

Matchen skulle ha börjat för några minuter sedan. Publiken som till största delen består av föräldrar och syskon till spelarna i laget står och huttrar i den kalla vinden. I de starka vindbyarna hörs ibland ljudet av springande fötter, bollar som sparkas och domarnas visselpipor från de andra fotbollsplanerna där matcherna är i full gång.

ANNONS

På plan 11 står tränarna och konfererar och ruskar på sina huvud. Var är motståndarlaget? Ska de dyka upp? Blir det någon match idag? En av ledarna försöker nå sekretariatet på sin mobil. Till slut kommer det dystra beskedet klockan 08:30:

– Det egyptiska laget kommer inte. De har sagt att de bestämt sig för att stanna kvar på skolan där de bor. Matchen är för tidig, säger tränaren Henrik Magnusson, som har svårt att dölja sin besvikelse.

Hus-spelaren: ”Respektlöst”

Killarna i laget tittar i marken och man se att käkarna spänns en aning. Hoppet att egypterna skulle komma till slut har släkts. De unga spelarna har tränat hårt under en månad inför Gothia cup och har levt med glädje och tillförsikt i nästan ett år över att få deltaga i evenemanget.

Wille Engelbrektsson, 17, från Ubbhult som deltar i Gothia cup för första gången, har bara ett ord för att beskriva sin besvikelse: ”Respektlöst”.

– Vi har tränat extra mycket inför Gothia cup. De borde stängas av, tillägger han medan han tar av sig knäskydden och sätter på sig lite varmare kläder.

Tränaren Henrik Magnusson går runt och berättar för spelare och deras familjer att det inte blir någon match idag. Även om han är besviken och ledsen försöker han att inte visa det. Men han misstänker att det kan bli samma sak imorgon med det franska laget. Det dök inte upp till sin match igår:

ANNONS

– Detta skulle bli ett minne för livet för killarna att få delta i Gothia cup. Nu får de inte spela, säger han.

Spelarna börjar packa ihop sina väskor. Nästan ingen säger något. Under gårdagen spelade de sin första match, mott ett lag från Västerås. Hus förlorade med två noll. Alla spelarna var taggade och hade hoppats att ta lite revansch idag.

Carin Magnusson.
Carin Magnusson. Bild: Urban Hamid

Föräldern Carin Magnusson från Hällingsjö som kommit för att titta på när hennes son Filip ska spela:

– Jag tycker så himla synd om killarna. Det här har varit deras dröm, säger hon.

Albin Börjesson, 17, från Hulebäck, döljer inte sin besvikelse över att han inte fick en chans att han möta Chico Sporting Club:

– Skamligt att de inte dyker upp. Sova istället för att spela, säger han när han lämnar planen tillsammans med sina lagkamrater.

Kan komma att lämna in officiell protest

Mark-Posten når Niklas Bengtsson, juryordförande på Gothia cup:

– Vi vet bara att laget var kvar på hotellet. Varför vet vi inte, förklarar han och tillägger att därför har Hus fått walkover och det kommer bli samma sak med matchen mot laget från Paris. Det blir walkover i den matchen också eftersom det laget inte är här.

– Vi har bestämt att det egyptiska laget får spela mot Västerås imorgon.

ANNONS

När Henrik Magnusson sitter i sin bil på väg hem när Mark-Posten når honom.

Vad tycker du om att det egyptiska laget ska möta Västerås imorgon?

Det blir alldeles tyst i luren:

– Det är inte rättvist. Vi ska diskutera i ledningen om vi eventuellt ska lämna in en officiell protest.

Som det ser ut nu har Hus förlorat en match och vunnit två stycken på walkover. Det var knappast så de unga spelarna hade trott att deras deltagande i världens största fotbollsturnering Gothia cup skulle se ut.

LÄS MER:Gothia cup-chefen öppnar för framtid i Mölnlycke

LÄS MER:Hindåspojkarna om internationella motståndet i Gothia cup: ”Det är verkligen coolt”

LÄS MER:Fotbollspelare från svenskbygden Minnesota tränade i Mölnlycke inför Gothia cup

ANNONS