Fotbollspelare från svenskbygden Minnesota tränade i Mölnlycke inför Gothia cup

På en blåsig fotbollsplan tränade under söndagen ett femtontal amerikanska fotbollstjejer tillsammans med lika många från Mölnlycke IF:s damlag. Det amerikanska laget Minnesota Thunder Academy passade på att känna på lite svensk fotboll innan de deltar i Gothia cup.

ANNONS
|

Tjejerna kommer från svenskbygden Minnesota i USA, dit så många svenskar utvandrade på 1800-talet. Många av tjejerna har anknytning till Sverige genom mor- och farföräldrar, eller ännu längre tillbaka i tiden. En av spelarna Kenzie Harer, 19, är i Sverige för andra gången för att delta i Gothia cup. Hon är ”freshman”, vilket innebär att hon går sitt första år på universitet, på Bemidji State University i Minnesota. Där studerar hon för att bli sjukgymnast. Hon har spelat fotboll sedan hon var tre år gammal:

– Det var nog mina föräldrar som influerade mig till att spela fotboll. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att min pappa är fotbollstränare, säger hon skrattande.

ANNONS

Hon hoppas kunna fortsätta att spela när hon börjar sin magisterutbildning. Men det beror på om hon blir antagen till något collegelag, förstås. Hon ser fram emot dagens träningsmatch, då lagen faktiskt kommer att blanda amerikanska fotbollsspelare med svenska.

– Jag vet att de spelar på ett annat sätt än vad vi är vana vid. De spelar mera av ett lagspel. Vi dribblar lite mer, säger Kenzie. Men idag är det mera på kul, avslutar hon.

Hennes favoritspelare är Sophia Smith och Kenzie erkänner att hon är lite partisk eftersom Sophia är amerikan.

Erica  Hjertén Bosch, 23, Mölnlycke IF Dam.
Erica Hjertén Bosch, 23, Mölnlycke IF Dam. Bild: Urban Hamid

Siktar långsiktigt på fotbollen

Erica Hjertén Bosch, 23, från Mölnlycke IF, ser fram emot dagens träningsmatch. Hon har också spelat fotboll i många år. Hon började redan som femåring. Hon studerar till lärare och har bara ett år kvar på sin utbildning. För henne har det aldrig funnits någon annan sport.

– Jag fastnade direkt, säger hon utan omsvep.

Även för henne var det nog hennes föräldrars påverkan som ledde in henne i fotbollens värld. Förut var Lotta Schelin hennes stora fotbollsidol.

– Jag ville bli som hon. Men när jag växte upp insåg jag att jag aldrig kunde skulle bli en elitspelare.

Men att sluta med fotbollen kommer aldrig på fråga. Erica tänker fortsätta även efter sina studier och tror att det blir lättare att kombinera med en anställning eftersom hon då får fasta tider. Träningen är förlagd till kvällarna, så det blir inte alls lika svårt som när hon studerar.

ANNONS

Svenska Tobias Torsell tränar Minnesota Thunder Academy

Det amerikanska fotbollslagets tränare Tobias Thorsell är svensk-amerikan men är sedan många år bosatt i Minneapolis i Minnesota. Han har spelat i många olika lag i Sverige och coachat collegefotboll i åtta år och tränar fotbollsklubben Minnesota Thunder Academy sedan 2017. Anställningen i klubben är inte på heltid. Hans huvudsakliga arbete är på ett försäkringsbolag, Wester National Insurance, där han arbetar med att utreda olyckor. Han är här med en stor trupp, 47 spelare, med föräldrar och tränare uppgår gruppen till över 100 personer.

– 2019 vann vi Puma Trophy. Det är jättekul när man är på Gothia cup och ser bilderna av vårt lag, säger Tobias Thorell.

Nästa vecka ges svaret på om laget kan leva upp till förväntningarna.

LÄS MER:Stora Gothia Cup-guiden – hela Härrydas matchschema

LÄS MER:ICA Kvantum i Landvetter sponsrar ungdomsföreningar

LÄS MER:Full fart på fotbollscupen i Hindås

ANNONS