22-årige Eric Hjorth från Landvetter flyttar till Kanada för att spela hockey

Härryda HC-fostrade Eric Hjorths hockeytalang uppmärksammades tidigt. Som 19-åring draftades han av NHL-klubben Columbus Blue Jackets och flyttade till Kanada. Landets hockeyligor stängdes ner på grund av pandemin och Hjorth återvände till Europa. Nu, tre år senare, har han skrivit på ett kontrakt med det kanadensiska laget Laval Rocket.
– Mitt långsiktiga mål är dock att slå mig in i NHL.

ANNONS
|

Trots att Eric Hjorth från Landvetter enbart är 22 år gammal har han redan en imponerande armada av hockeyerfarenheter i ryggen. Redan 2019, som blott 18-åring, draftades han av det anrika NHL-laget Columbus Blue Jackets. Att bli draftad av ett lag i den världsledande hockeyligan är en tydlig indikation på den talang och förmåga som Hjorth besitter, och det innebär att klubben fick rättigheterna till att rekrytera honom.

Men att bli draftad av ett NHL-lag innebär inte per automatik att man kommer spela för dem. Istället utvecklade Hjorth sitt spel på annat håll. Samma år anslöt han i stället till det kanadensiska proffsjuniorlaget Sarnia Sting. Han hann med att spela 60 matcher och stå för totalt 29 poäng innan säsongen abrupt avbröts på grund av pandemin.

ANNONS

– Det var ett av mina roligaste år inom hockeyn. Spelet i Nordamerika passar mig mycket bättre. Det är mer offensivt spel och mindre rinkar. Kanada är också ett land som andas hockey, sporten är så stor där. Det är ett hockeymecka liksom, säger Eric Hjorth.

ric Hjorth under en träning den 24 maj 2022 i Mölndal.
ric Hjorth under en träning den 24 maj 2022 i Mölndal. Bild: Bildbyrån

Sejourer i både Finland och i AIK

Den ursprungliga planen var att stanna i Kanada en säsong till, men eftersom den nordamerikanska hockeyn gick in i lockdown, tvingades han till att söka sig till en ny klubb på annat håll. Han hann med sejourer både i Finland och i den svenska klubben AIK, innan han till slut landade i den klassiska Norrköpingsklubben HC Vita Hästen. Han hann med att spela 43 matcher för klubben innan den gick i konkurs och Hjorths kontrakt bröts.

– Det började bra och jag fick spela mycket. Det var ett lärorikt år måste jag säga och jag fick utveckla mitt spel åt det defensiva hållet.

Hur skulle du vilja beskriva din spelstil?

– Jag är en spelande back. Jag gillar att spela offensivt och jag gillar att skjuta eftersom jag har ett bra skott.

Eftersom Columbus Blue Jackets inte valt att utnyttja sina rättigheter och värva Hjorth så var det återigen dags för honom att söka sig till en ny klubb. Till slut föll valet på att återigen göra flytten över Atlanten, denna gång till det kanadensiska AHL-laget Laval Rocket. Laget som är baserat i Quebec är NHL-laget Montreal Canadiens farmarlag.

ANNONS

– Mitt mål är att spela så mycket som möjligt, men mitt långsiktiga mål är dock att slå mig in i NHL. Men det gäller att ta ett steg i taget och det är en utvecklingstid att spela i AHL.

Vad innebär det att laget är en farmarklubb?

– Det är ett system i Nordamerika där varje NHL-lag har ett farmarlag som spelar i AHL och som man samarbetar med. Man skickar spelare mellan lagen och det gäller att få så mycket speltid som möjligt där. Det ska bli grymt kul och spännande. Jag är riktigt taggad för det.

Eric Hjorth under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Vita Hästen och Östersund den 26 november 2022 i Norrköping.
Eric Hjorth under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Vita Hästen och Östersund den 26 november 2022 i Norrköping. Bild: Bildbyrån

Fostrad i Landvetterklubben Härryda HC

Även om flytten är någorlunda anmärkningsvärd inom hockeyvärlden är det inte första gången Eric Hjorth går en annorlunda väg. Han är fostrad i Landvetterklubben Härryda HC och gick som tolvåring över till storklubben Frölunda HC:s ungdomsverksamhet.

När det var dags att välja gymnasium nobbade han dock klubbens eget gymnasium, till förmån för Linköping.

– Jag kände att jag ville testa något nytt och mogna som person genom att bo själv i ung ålder. Då blev Linköping ett bra alternativ för mig, och det känns kul att ha testat det och jag är tacksam för den möjligheten.

Eric Hjorths flytt till Kanada sker i september och det möjliggör en sommar hemma i Landvetter.

ANNONS

– Det känns bra. Jag har tid att spela lite golf och ägna tid åt att bara träna på och förbereda mig inför den kommande säsongen.

Vad krävs det för att lyckas på den nivån du lyckats på?

– Det krävs att man tränar jättemycket. Att man tränar mycket extra och har drivet och viljan att hela tiden bli bättre. Så det är egentligen upp till sig själv, men hänger även på att man får förtroende av tränare. Så mitt tips till andra är att orka träna varje dag.

LÄS MER:Ian Blomquist från Mölnlycke spelar junior-VM i ishockey

LÄS MER:Våfflor, musik och fordon – helyllekväll i Härryda

LÄS MER:ICA Kvantum i Landvetter sponsrar ungdomsföreningar

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS