Våfflor, musik och fordon – helyllekväll i Härryda

Under onsdagen bjöd Härryda hembygdsförening in till en kväll för umgänge. Det bjöds på våfflor enligt hemligt recept, unika fordon stod parkerade på rad och Herbert Leandersson skänkte en räfsa.
– Min pappas syster och hennes man köpte gården 1900-talet, säger han.

ANNONS
|

Hembygdsgården i Härryda är en plats som bär en rik lokalhistoria. Likt ett levande museum bevaras det både traditioner och artefakter som är kopplade till Härryda och Härrydabor. Under onsdagskvällen bjöd hembygdsföreningen in till en bil- och våffelkväll. En av besökarna var 97-årige Herbert Leandersson som skänkte en egengjord räfsa till föreningen.

– Jag har koppling till Häradsdomaren. Min pappas syster och hennes man köpte gården av den dåvarande häradsdomaren på 1900-talet, säger han.

Herbert Leandersson har svårt att beräkna den tid som krävdes för att tillverka räfsan. Han förklarar att han jobbat ”många, korta stunder”.

– Jag har jobbat med trä på olika sätt hela livet och det är svårt att sluta med det. Man använder den till att kratta hö med den. Förr i tiden så valde de som slog med en lie ut sin favorit bland tjejerna, som gick bakom och räfsade bort höet.

ANNONS

Besökarantalet under onsdagskvällen var runt hundratalet personer och våffelmakarna i köket hade fullt upp. I ett hörn av köket stod Inger Wahlqvist och gräddade våfflorna.

– Vi gör de enligt ett gammalt recept som en av våra äldre, Ella, fått med sig från sin släkt. Hon är inte här idag, men hon brukade grädda våfflor över den öppna spisen och ha folkdräkt på sig.

Indisk moped, amerikansk pickup och en babyblå Merca

Speciellt för onsdagskvällens våffelbjudning var att de som besökte gården med veteranbilar fick våfflorna gratis. Nyfikna besökare kunde beskåda bland annat en Chevrolet från 50-talet och en babyblå Mercedes från 70-talet. Dagens kanske mest otippade fordon rullar dock fram på två hjul.

En kultförklarad indisk moped – en Bajaj Bonnie.

– Det var under 90-talet som ett företag från Göteborg tog in de i Sverige. De är jättevanliga i Indien, men här finns det nog inte så många. Jag såg en annons för 1 200 kronor och sedan var jag fast, säger Joe Hidén.

Det var av en ren slump han hamnade på våffelkvällen. Han bor i närheten och körde förbi hembygdsföreningen när han var i färd med att köra bort och slänga ett bilbatteri.

– Då började folk vinka och kalla in mig, så jag stannade. Det är trevligt här, säger han.

ANNONS

Vad är det du gillar med just den här mopeden?

– Jag gillar att den är så liten och charmig på något sätt. Den är så liten att jag kan få in den i husbilen. Den är ju inte helt hundra så jag har fått förbättra den efter hand. Jag försöker få den att göra 30 kilometer i timmen, säger han och tillägger:

– Så slipper jag springa som en groda när jag sparkar mig fram i uppförsbackarna. Det är dock bra konditionsträning.

LÄS MER:Rådanäs Bryggeri firar ölets dag

LÄS MER:Mölnlyckeklubben krossar allt motstånd: Rasmus, 13, sköt hattrick

LÄS MER:Starka reaktioner från oppositionspartierna i Härryda om Nytidas gruppbostad Hjorten

ANNONS