Tvillingmys i Landvetter

Lek, bus och pannkakor stod på schemat när familjer med tvillingar under måndagen samlades på den öppna förskolan i församlingshemmet i Landvetter-Härryda pastorat.
– Vi har varit på alla träffar som varit sedan de föddes. Det är roligt för barnen att träffa lite nya kompisar och leka, säger en av mammorna Charlotta Billing.

ANNONS
|

Initiativet kom från Matilda Hjelmberg med familj för fyra år sedan.

– Vi saknade ett fysiskt forum för att träffa andra tvillingfamiljer. Då bollade vi det med kyrkan och deras öppna förskola nappade, säger hon.

Vid ett av borden sitter enäggstvillingarna Erik och Arvid Sträng, 3, från Dala i Härryda tätort. De är i full färd med att sätta ihop en byggsats med modellbygge.

Deras mamma Anna Sträng beskriver livet som tvillingförälder som ”fullt ös medvetslös” och att det kan vara svårt att känna att man räcker till.

– Det är två barn med exakt samma behov vid exakt samma stund. Och med en storebror på det, säger hon och refererar till Olof, 6, som inte är med.

ANNONS

Delar erfarenheter

De här träffarna är ett sätt för henne att träffa andra föräldrar och utbyta erfarenheter. Hon har bland annat fått konkreta tips.

– När de var riktigt små fick jag tips om att man kan mata dem i varsin babysitter med ersättning, säger hon.

En annan sak som hon tycker är bra med träffarna är att de slipper bli ”familjen annorlunda” – som de ofta blir ute på promenader.

– Folk tittar på en. De tycker det är häftigt med tvillingar och folk kommer fram och ställer frågor. Det är kul med uppmärksamheten, men ibland vill man bara flyga under radarn. Då är det skönt att komma hit för här finns det andra som vet hur det är, säger hon.

Att folk kommer fram med nyfikna frågor instämmer mamman Anna Fridström från Lerum in i.

– Det är nästan alltid någon som har någon relation till tvillingar och de vill fråga hur det är och om de är olika. Det är oftast positivt. Man älskar ju att prata om sina barn, säger hon och skrattar samtidigt som hennes döttrar Saga och Emmy Bergman, 20 månader, leker bredvid på mattan.

Livet ändrades till det dubbla

När hon fick reda på att hon och hennes partner Daniel Bergman väntade tvillingar hade de redan dottern Alice som i dag är 6 år. Beskedet kom först som en chock men övergick snabbt till förväntan.

ANNONS

– Det första man gör är att man går hem och funderar på hur den graviditeten kommer att vara. Hur ändras våra liv nu? Vad ska vi ha för bil och så där. Jag tror man landar mer och mer i att det är speciellt och häftigt, säger hon.

Hon hittade information om träffen på Facebook och det är första gången hon är här med sina döttrar. Nästa träff arrangeras någon gång under kommande vår och hon kommer gärna tillbaka.

– Att få barn är omvälvande på alla sätt. Att då få två barn är en väldigt stor förändring och då var det skönt att träffa andra som stod inför samma frågor, säger hon.

LÄS MER:Ica i Hindås har infört 18-årsgräns för att köpa ägg under Halloween

LÄS MER:Delade meningar om framtida simhall i Härryda

LÄS MER:Stor oro inför årets hyresförhandlingar: ”Katastrof”

ANNONS