Delade meningar om framtida simhall i Härryda

Simhallsfrågan fortsätter att dela politiken i Härryda. Medan Per Vorberg (M) ser risk för att bygget kan skjutas in på 2030-talet om den ekonomiska krisen förvärras, vill Socialdemokraternas Patrik Linde att ett beslut tas under den nya mandatperioden. Sverigedemokraterna välkomnar i sin tur privata investeringar och vill invänta de nya simhallarna i Mölndal och Göteborg.

ANNONS
|

De ekonomiska förutsättningarna för Härryda kommun kommer att bli svårare under nästa och kommande år. Enligt en ekonomisk prognos som presenterades för kommunstyrelsen i torsdags ser resultatbudgeten för kommunen under 2023 och 2024 betydligt sämre ut än innevarande år.

Huruvida detta får konsekvenser för den föreslagna och omdebatterade simhallen i Härryda råder det vitt skilda meningar om inom politiken.

– Vi har kommit överens om att vi ska försöka ta de första stegen för att få till en simhall, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) och fortsätter:

– Men med vattenbrist, dyrare elpriser, inflation och de ekonomiska förutsättningarna så kommer det inte att bli de närmsta åren.

ANNONS

Ingen simhall i Härryda före 2026 enligt Per Vorberg (M)

Däremot, berättar Per Vorberg, är planen att hans minoritetsstyre under nästa år ska ge en instruktion till det kommunala maskineriet att driftsbudgeten för en simhall ska vara inräknad i det kommunala budgetarbetet i slutet av mandatperioden. Det vill säga allra senast hösten 2026.

Därefter handlar det om att hitta mark och genomdriva en detaljplan för en ny simhall. Härrydaborna får dock fortsätta vänta på att ta de första simtagen.

– Vi hinner inte bygga en simhall som står klar före 2026. Ingen skulle kunna lova det. Under 2023 och 2024 finns det inga pengar till det, menar Vorberg.

Finns det risk för att simhallen kan bli skjuten in på 2030-talet om den ekonomiska krisen blir långvarig och förvärras?

– Jo, men absolut. Är det så att vi går in en långvarig ekonomisk kris så är inte simhallen den högsta prioriteten. Kärnverksamheten är det. Även om vi också önskar och planerar för många olika saker så kommer vi aldrig att ta bort det ekonomiska ansvaret för kärnverksamheterna.

Patrik Linde (S) vill se beslut om simhall denna mandatperiod

Hos Socialdemokraterna är beskedet att de fortsatt vill se ett beslut om att simhallen ska byggas under innevarande mandatperiod. Och enligt Patrik Linde (S), kommunalråd för Socialdemokraterna, är de förutsättningarna alltjämt ”väldigt goda.” Om det behövs så kan kommunen ta lån för byggnationen.

ANNONS

– Även om vi inte har ett förslag på utformning av simhall att ta ställning till så bedömer jag att byggnationen kan komma igång, mellan tummen och pekfingret, om tre, fyra år. Vi har en solid ekonomi där vi i stort sett är fria från lån från kommunens sida. Vi har en möjlighet att ta lån för att finansiera en simhall.

Och Socialdemokraterna är inte beredda att vänta.

– Det är vi inte beredda att göra. Socialdemokraterna tycker att vi ska ta beslut under den här mandatperioden.

Patrik Linde (S) lyfter att det även handlar om att Härryda kommun måste ta ansvar för simskoleundervisningen för barnen i kommunen.

– Tider för simskolan räcker inte till i Göteborgsområdet. Då måste vi som kommun bära vårt ansvar. Om vi skickar våra barn till Mölndal för simundervisning så tar vi inte ansvar varken för våra egna barn eller barnen i Mölndal som har rätt till sin simhall.

Per Vorberg å sin sida menar att behovet av ekonomiskt ansvarstagande måste vara vägledande.

– Vi har inte en outtömlig kassa att tömma pengar ur. Vårt verktyg är inte skattehöjning. Det innebär att vi måste göra prioriteringar. Och där finns en risk att politiken inte orkar göra prioriteringar. Då måste man svara på vad man ska ta bort istället. Det är politiker ganska värdelösa på.

ANNONS

Simhallarna i Mölndal och Göteborg räcker menar Peter Arvidsson (SD)

Hos Sverigedemokraterna är alternativet varken att ta beslut om en ny simhall under den kommande mandatperioden eller vänta in på 2030-talet. Gruppledaren Peter Arvidsson säger precis som Per Vorberg att politik handlar om prioriteringar och att ”I läget vi befinner oss i finns det mer trängande behov än en simhall”.

– Vi skulle kunna bygga en simhall. Men vi prioriterar inte det.

Att det redan finns många simhallar i närområdet duger för närvarande, menar Arvidsson.

– Sverigedemokraterna i Härryda är jätteglada att det byggs nya simhallar i Mölndal, vid Valhalla i Göteborg och äventyrsbadet vid Lisebergshallen, säger han och lägger till:

– Alla som vill lära sig simma och bada kan åka till de många simhallarna som finns i närheten av Härryda.

Däremot öppnar Arvidsson för en ny simhall under två förutsättningar. Dels välkomnar han privata initiativ som skulle vilja investera i en privat simhall i Härryda kommun, dels vill han invänta hur behovet ser ut framöver:

– Vi får se hur behovet ser ut när Mölndal och Göteborg har byggt klart sina simhallar.

”Vi löser det” säger Per Vorberg (M) om simhallen

Trots risken för att simhallen skulle kunna skjutas in på 2030-talet menar kommunstyrelseordföranden Per Voberg (M) att det ska kunna gå att genomföra, om än ej inom de kommande åren.

ANNONS

– Härryda kommun har haft tuffa år tidigare men vi har ändå lyckats bygga Wallenstam Arena, en professionell gymnastik- och trampolinhall. Det är tack vare vår ansvarsfulla politik som vi skapar förutsättningarna. Men vår gruppering arbetar enligt principen att först ordna pengarna, sen bygger vi. Vi gör inte tvärtom. Det vi lovar försöker vi också genomföra. Så vi löser det.

Vad tycker du om huruvida det ska byggas en simhall i Härryda? Skriv en insändare eller debattartikel till redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Kommunens ekonomi stabil – men sämre tider väntar även för Härryda

LÄS MER:Stor oro inför årets hyresförhandlingar: ”Katastrof”

LÄS MER:Så skadar lustgas och e-cigaretter kroppen

ANNONS