Jan Linde är ordförande hyresgästföreningen Härryda, säger att de är ”fullständigt nedringda”.
Jan Linde är ordförande hyresgästföreningen Härryda, säger att de är ”fullständigt nedringda”. Bild: Julia Kero

Stor oro inför årets hyresförhandlingar: ”Katastrof”

Fotnot: Detta är en ett år gammal nyhet som skickades ut som push igen 15/11 2023.
Bland hyresgäster i Härryda kommun är det en märkbar oro inför årets hyresförhandlingar. En av de stora frågorna är kallhyror, där skenande elpriser gjort att hyresgäster snabbt fått högre kostnader.
– Vi är fullständigt nedringda, säger Jan Linde, ordförande för Hyresgästföreningen i Härryda.

ANNONS
|

Till skillnad från förra årets hyresförhandlingar råder nu lågkonjunktur och stigande priser på bland annat mat och el. Allt fler upplever en allt mer ansträngd ekonomi.

Oron märks extra tydligt inför årets hyresförhandlingar som snart drar igång, enligt Jan Linde, ordförande för Hyresgästföreningen i Härryda. Telefonen hos föreningen har gått varm. Det är allt ifrån att hyresgäster vill byta lägenheter till rädsla för att inte ha råd att betala hyran.

– Häromdagen fick jag ett samtal från en person som kände ”måste jag sälja bilen”. Till och med jag känner mig väldigt orolig i år. Läget känns katastrofalt.

ANNONS

”Många bor i dåligt isolerade hus”

För de hyresgäster som bor i lägenheter med kallhyra är läget extra tufft. Enligt Jan Linde handlar det om åtminstone 1 200 lägenheter som ägs av allmännyttan Förbo AB.

– Många bor dessutom i dåligt isolerade hus. Det är inte som i en villa där du själv kan göra något åt saken. Man är beroende av ägaren. Hur kan man motivera att man har dåliga hus där hyresgäster har höga hyror för att man eldar för kråkorna? Man borde ha gjort något åt de här husen tidigare.

– Nu när vi sätter oss i förhandlingar är detta vår huvudfråga. Hyrorna borde inte höjas som det ser ut. Snarare sänkas.

Jan Linde bor själv med sin sambo i en bostad med kallhyra i Mölnlycke, men eftersom just deras bostad räknas som ett radhus kan de göra avdrag för ökade elkostnader.

– Däremot borde de isolera vinden här. Det är enkelt gjort, och det hade jag själv kunnat göra, om jag hade fått. Det är ju en miljöaspekt på det hela också.

Jan Linde tittar på bostäders energiklass på Boverkets hemsida.
Jan Linde tittar på bostäders energiklass på Boverkets hemsida. Bild: Julia Kero

Bostäder med kallhyra ska ses över

Bostadsbolaget Förbo AB ägs gemensamt av kommunerna Härryda, Lerum, Mölndal och Kungälv, där Härryda kommun enskilt är största ägaren. Cirka 2 300 lägenheter ligger i Härryda kommun, där drygt 500 är lägenheter med kallhyra.

ANNONS

– Vi gör en översyn av dessa just nu, eftersom hyresgäster hört av sig. Vi går in hos varje boende och ser att utrustningen fungerar som den ska och informerar om hur elförbrukningen kan sänkas. Långsiktigt ska vi se om vi behöver lägga om vår underhållsplan, energieffektivisera mer än vi tänkte för ett år sedan, säger Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo och fortsätter.

– När det gäller förhandlingarna kan vi inte kommentera dessa i förväg.

Målet är att hyresförhandlingarna ska vara klara till årsskiftet, men Jan Linde på hyresgästföreningen har inte stora förhoppningar om det.

– Jag tror att det är en stor risk att man inte kommer att komma överens. Men vi får väl se.

Vad är ditt råd ifall man inte klarar hyran?

– Fråga hyresvärden om det går att skjuta på en hyra. Har man betalat som man ska tidigare, brukar det gå bra. Har man inga besparingar alls, ska man vända sig till socialen, avslutar Jan Linde.

Är du drabbad av höga elräkningar, eller annat som har med ditt boende att göra? Hör av dig till oss på redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS