Trafikverkets avståndstavlor lämnar utrymme för förvirring

Avståndstavlorna efter Delsjömotet respektive Mölnlyckemotet lämnar utrymme för en smula förvirring. Efter fyra kilometer i riktning söderut säger skyltarna bland annat att du kommit fyra kilometer längre bort från Karlskrona.
– Det är rätt komiskt. Det måste jag hålla med om, säger Tomas Rolin, projektledare för driftområde Landvetter på Trafikverket.

ANNONS
|

Kanske har du någon gång passerat vägskylten strax efter Delsjömotet som berättar att du har 331 kilometer till Karlskrona, 140 kilometer till Jönköping, 57 kilometer till Borås och 14 kilometer till flygplatsen. Kanske har du fortsatt på Riksväg 40 i drygt fyra kilometer när du kommer till en ny vägskylt strax efter Mölnlyckemotet.

Kanske har du då läst att du plötsligt kommit fyra kilometer längre bort från Karlskrona, inte närmat dig Jönköping en kilometer, eller att du bara har tre kilometer närmre till Borås.

Tomas Rolin är projektledare på Trafikverkets driftområde Landvetter. Han känner inte till att skyltarna visar fel när Härryda-Posten ringer upp honom, och ber om att få återkomma i ärendet.

ANNONS

”Tackar för informationen”

Efter en stund ringer han tillbaka.

– Jag gick in och kollade på Google Maps och det är rätt komiskt. Det måste jag hålla med om, säger han och fortsätter:

– Men vi tackar för informationen. Vi kommer ändra på det så klart, någonstans har det blivit fel.

Vet du hur länge det har varit så här?

– Jag vågar inte svara på det. Men jag tror att det beror på att vägarna längre österut har ändrats och gjorts om, så distansen har ju ändrats någonstans på vägen, och så är det väl bara ena skylten som blivit uppdaterad. Vilken av dem som är rätt vet jag inte.

När en ny skylt är på plats vet han inte med säkerhet, men han tror inte att det ska dröja allt för länge.

Katarina Wolfram är presskommunikatör vid Trafikverket.
Katarina Wolfram är presskommunikatör vid Trafikverket. Bild: Johanna Vikar

Katarina Wolfram, presskommunikatör vid Trafikverket, berättar att det inte är ett helt ovanligt fenomen att skyltar visar fel avstånd.

– Det som kan hända när man sätter upp nya skyltar är att det har blivit fel hos den som har tillverkat skylten, eller att man har blandat ihop skyltarna.

– Det som också kan hända ibland är om man bygger om en vägsträcka. Helt plötsligt är vägen två kilometer kortare, och då kanske man inte direkt byter ut skyltarna. Man kanske inte tycker att det är värt det, för de här skyltarna kostar en bra slant och sen att man kanske behöver spärra av vägen.

ANNONS

Kan det finnas någon problematik med att skyltar anger fel avstånd?

– Det ska ju vara vägledning så att man får koll på hur långt det är. Men i det här fallet kör kanske inte alla till Karlskrona, utan snarare till Borås. Men det är ändå nog så viktigt att det blir rätt. Annars är det ju ingen mening att skyltarna står där, säger hon.

LÄS MER:Attendo fortsätter driva Säteriet i nytt avtal med Härryda kommun

LÄS MER:Snögubbarna i Landehof fixar skidspår för allmänheten

LÄS MER:Härrydaborna om de höga elpriserna: ”Jätteskrämmande”

ANNONS