Härrydaborna om de höga elpriserna: ”Jätteskrämmande”

Under måndagen startades det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge. December månads elräkning närmar sig med både storm och bävan. Härryda-Posten gav sig ut för att fråga Härrydaborna hur de hanterar läget och vad de önskar att regeringen ska göra för att mildra effekterna av elpriskrisen.

ANNONS
Daniel Lindahl, 40, bor i villa i Landvetter: ”Jag vet inte om jag är orolig, men det är klart att det påverkar.”
Daniel Lindahl, 40, bor i villa i Landvetter: ”Jag vet inte om jag är orolig, men det är klart att det påverkar.” Bild: Sebastian Nilsson

Daniel Lindahl, 40, bor i villa i Landvetter.

Är du orolig över elpriserna?

– Jag vet inte om jag är orolig, men det är klart att det påverkar. Vi tittar på vad vi kan göra för att påverka beteendet. Vi klarar det, men det är klart att man tänker mer på det än för ett år sedan.

Vad gör du för att minska kostnaderna och elkonsumtionen?

– Vi tittar mycket på smart styrning av både värme, belysning och annat. Vi försöker anpassa användningen av elen när det är som billigast och minska där det går.

Är du nöjd över regeringens hantering?

– Det är kanske inte det bästa sättet att erbjuda kompensationen till elkunderna på det sätt som man gör nu. Det bidrar inte till att minska elförbrukningen utan gynnar mest storkonsumenter. Det borde finnas andra sätt att gynna de som faktiskt anstränger sig för att spara el.

ANNONS
Lotta Engberg, 56, bor i villa i Mölnlycke: ”Förra månaden skulle kostat oss 8 000 kronor om vi inte hade eldat med pellets eller ved. Nu hamnade vi på 1 600. Så det är jätteskrämmande.”
Lotta Engberg, 56, bor i villa i Mölnlycke: ”Förra månaden skulle kostat oss 8 000 kronor om vi inte hade eldat med pellets eller ved. Nu hamnade vi på 1 600. Så det är jätteskrämmande.” Bild: Sebastian Nilsson

Lotta Engberg, 56, bor i villa i Mölnlycke.

Är du orolig över elpriserna?

– Jag har själv bundet i två år till. Men vi skaffade solpaneler i våras eftersom vi inser att det kommer bli problem efter de bundna åren. Vi har även övervägt att skaffa bergvärme när vi närmar oss slutet på vår bundna tid.

– Vi gjorde en uträkning. Förra månaden skulle kostat oss 8 000 kronor om vi inte hade eldat med pellets eller ved. Nu hamnade vi på 1 600. Så det är jätteskrämmande.

Vad gör du för att minska kostnaderna och elkonsumtionen?

– Vi har gjort det där typiska med att sänka temperaturen och så släcker vi ner. Vi har även tittat över alla de här mobilladdarna som sitter överallt. Sen har vi ju vår pelletspanna, och så kör vi en kamin med ved per kväll. Men vi har definitivt dragit ner på elbiten. Det är nästan en liten sport nu.

Är du nöjd över regeringens hantering?

– Jag röstade på de som sitter i regering nu, jag är liberal, men jag är inte förvånad över att de fick problem. Sen blev ju krisen i Ukraina ytterligare lök på laxarna.

Hade du önskat något mer från regeringen?

ANNONS

– Jag kan bara hålla med en kritiker jag läste i tidningen idag. Nu är det inte partiledardebatt som gäller. Jag tror svenska folket framförallt behöver lugn och att regeringen visar ledning, och inte komplett kakafoni i debatter.

Sandor Toth, 60, bor i hus i Landvetter: ”Överhuvudtaget har jag inte förtroende för regeringen.”
Sandor Toth, 60, bor i hus i Landvetter: ”Överhuvudtaget har jag inte förtroende för regeringen.” Bild: Sebastian Nilsson

Sandor Toth, 60, bor i hus i Landvetter.

Är du orolig över elpriserna?

– På sätt och vis är jag orolig.

Vad gör du för att minska kostnaderna och konsumtionen?

– Jag försöker spara lite men värme måste man ha.

Är du nöjd över regeringens hantering?

– Överhuvudtaget har jag inte förtroende för regeringen. Det spelar ingen roll för vilka som sitter vid makten. Herregud, det behöver göras mycket mer från regeringens sida men det verkar inte vara någon som gör något.

Lisa Tidell, 43 bor i ett radhus i Landvetter: ”Det är orättvist att de i norra delarna av Sverige inte får stöd.”
Lisa Tidell, 43 bor i ett radhus i Landvetter: ”Det är orättvist att de i norra delarna av Sverige inte får stöd.” Bild: Sebastian Nilsson

Lisa Tidell, 43 bor i ett radhus i Landvetter.

Är du orolig över elpriserna?

– Inte direkt orolig. I och med att vi inte bor i fristående villa är det inte riktigt samma kostnader. Men vi har rörligt så man får tänka sig för lite extra.

Vad gör du för att minska kostnaderna och elkonsumtionen?

– Vi har en app där man ser när det är billigare att tvätta, torktumla och diska. Så vi försöker tänka till lite och försöker släcka rum. De enkla sakerna.

ANNONS

Är du nöjd över regeringens hantering?

– Man fick ju ett litet bidrag och det är jättebra tycker jag, såklart. Nu är jag inte så insatt i vad nästa steg är.

– Men det är klart att man önskar att de hade gjort ännu mer. Det är orättvist att de i norra delarna av Sverige inte får stöd. Vissa har fått mer, andra har fått mindre. Det känns fel. Alla ska få samma bidrag tycker jag.

Anette Svensk, 61, bor i villa Mölnlycke: ”Vi har sänkt vår värme med några grader. Lampor släcker vi när vi inte är i rummet.”
Anette Svensk, 61, bor i villa Mölnlycke: ”Vi har sänkt vår värme med några grader. Lampor släcker vi när vi inte är i rummet.” Bild: Sebastian Nilsson

Anette Svensk, 61, bor i villa Mölnlycke.

Är du orolig över elpriserna?

– Nej, jag är inte orolig i och med att vi har fast pris, sen är vi lyckligt lottade att vi har en hyfsad ekonomi. Så vi har en buffert. Vi har sänkt vår värme med några grader. Lampor släcker vi när vi inte är i rummet.

Vad gör du för att minska kostnaderna och elkonsumtionen?

– Man tänker väl kanske efter lite mer. Vi försöker köra tvätt- och diskmaskiner lite senare eller tidigare. Men vi går inte upp på nätterna, det kanske man skulle göra.

Är du nöjd över regeringens hantering?

– Nej. De lovade så mycket, men har inte hållit hälften av vad de sa. Man ska inte stå och lova massa saker utan att veta att man kan genomföra det, och det visste de tydligen inte. Men jag tycker också att det är lite skönt, de kan gott få sitta i regeringen och känna på det lite grann och ta den här skiten höll jag på att säga.

ANNONS
Eva Svensk, 64, bor i villa i Mölnlycke: ”Jag hade önskat att det hade varit jämn fördelning av priset i hela Sverige.”
Bild: Sebastian Nilsson

Eva Svensk, 64, bor i villa i Mölnlycke.

Är du orolig över elpriserna?

– Det är man ju. Just nu har vi ett ganska bra elavtal, men man är ju orolig i största allmänhet, säger Anette Svensks svägerska Eva som dyker upp under Härryda-Postens intervju.

Vad gör du för att minska kostnaderna och elkonsumtionen?

– Fryser, säger hon och skrattar och fortsätter:

– Vi har en bra kamin vi eldar i, och sen har vi dragit ner på värmen och tänker verkligen på tvätta och sånt på bra tider. Jag tänker ganska mycket på det.

Är du nöjd över regeringens hantering?

– De har varit så kort tid, så vi kanske får ge dem en liten chans till. Jag hade önskat att det hade varit jämn fördelning av priset i hela Sverige. Det tycker jag är mest rättvist. Då blir ju bidragen också samma.

LÄS MER:Trotsar kylan – de pilgrimsvandrar för Musikhjälpen

LÄS MER:Käpphästkamp i Landvetter när Landvetter Ryttarsällskap firade jul

LÄS MER:Guinevere är Mölnlyckes ridande Lucia: ”Pirrigt”

ANNONS