Så reser du bäst under påsk via Landvetter flygplats

Påskhelgen innebär en ökad mängd resande från Landvetter flygplats, såväl inrikes som utrikes. Här är ett par tips för att komma iväg och genom flygplatsen så smidigt som möjligt.
– Påskhelgen är ju en av de stora reshelgerna, säger processledaren Robert Magnusson vid vid Swedavia på Landvetter flygplats.

ANNONS
LocationLandvetter flygplats|
|

För de som vill flyga under påskhelgen men inte tar kvasten till Blåkulla finns fortfarande Landvetter flygplats. Utrikesresandet dominerar, men även inrikesflyget ser ökningar under påskhelgen.

– Påskhelgen är ju en av de stora reshelgerna. Kanske inte riktigt i samma storleksordning som julhelgen, men det är en stor reshelg. Det är en stor högtid för oss, berättar processledaren Robert Magnusson vid flygplatsen för Härryda-Posten.

Att resa innebär för många en del stress. Därför är det viktigt att börja resan redan i hemmet, menar Magnusson.

– Att man börjar resa redan hemma och börjar planera är väl en viktig aspekt. Och kan man så checka gärna in från hemmet. Många flygbolag erbjuder ju det idag. Och sen att man kollar så att pass och visum och resedokument är okej så att man är förberedd.

ANNONS

Rekommenderar ni folk att skriva ut och ha med eller räcker det elektroniskt?

– Det är flygbolagsstyrt. Kan man ha sitt boardingkort digitalt så funkar det absolut lika bra.

Vilka är de vanligaste resemisstagen man gör när man kommer till flygplatsen och man inte förberett sig?

– Ibland så tänker man inte på att passet ska vara giltigt. Och kanske ibland också vara giltigt en tid efter att man kommer hem. Det kan vara en sån här sak som man behöver ha lite koll på. Just det. Och sen också att komma i rätt tid till flygplatsen.

Vad är då rätt tid?

– Det är när incheckningen öppnar. Nu finns det ett jättebra verktyg på vår hemsida. Där finns de flesta flygbolag med under fliken ”Flygbolag” och där står det vilken incheckningstid som gäller för respektive flygbolag.

Glöm inte regler om handbagage och tullregler

En annan sak som nämns är att resenärer ska ha koll på storleken på handbagaget.

– Det kan bli lite stökigt. Det är ju bra att ha försäkrat sig om vilket handbagage man får ha på just den biljetten man köper. För det varierar ju också, inte bara mellan flygbolag, utan också beroende på vilken flygbiljett du köper.

ANNONS

Det är inte bara allt det praktiska inför resa som man gör klokt i att ha koll på. Även vad man får ta med sig hem in i Sverige igen efter utlandsvistelsen är av stor vikt.

– Där har man fullt ansvar för det som man har på sig och det som finns i ens väskor. Där är ju Tullverkets regler som gäller. Tullverket har ju så att man kan gå in och se på deras hemsida vad det är som gäller. Beroende på vilken destination man kommer ifrån. Tullverket har ju ett jättebra informationsmaterial när det gäller det där.

– Det finns ju möjlighet att förboka sin parkering på flygplatsen också, vilket underlättar resandet. Det är en viktig del.

För de som har specialbagage, exempelvis golfbags, gäller också att ha koll på hur man ska lämna av det.

– Då måste man faktiskt checka in den först innan man lämnar den vid specialbagage. Så att man inte missar det. Då får man börja om igen.

Ett sista tips från Robert Magnusson vid Landvetter flygplats är att ladda ner Swedavias app.

– Där har man faktiskt koll på vad som händer. Där kan man också se vilken gate man ska ha till och om det finns några förseningar.

ANNONS

LÄS MER:Falska covidpass på Landvetter flygplats – åtalas för förfalskning

LÄS MER:En hundsalong har öppnat i Hindås: ”Alla är superglada”

LÄS MER:Fler ambulanser ses inte som lösningen för att öka responstiden

ANNONS