En hundsalong har öppnat i Hindås: ”Alla är superglada”

Bad, fön, eller fixa frisyren? I Hindås har en hundsalong slagit upp portarna. Där blir pälsklingar fina, efter hundfrisören Wanja Westerlunds omsorg.
– Jag har haft hundar som har somnat, då har vi lyckats, berättar hon.

ANNONS
|

I den gamla blomsteraffären i centrala Hindås huserar sedan i lördags en ny verksamhet, nämligen en salong för fyrbenta vänner. Där blir hundar ompysslade av ägaren Wanja Westerlund, som är utbildad hundfrisör.

– Jag har fått en sån support av Hindåsborna. Alla är superglada över att vi öppnat, säger hon.

Dagens första kund Hailey, en cocker spaniel, står redo på ett bord när Härryda-Posten kommer på besök. Hon ska få bad, fön och klippning. Men allra först ska tovor redas ut i pälsen, vilket Hailey verka gilla så där.

– Ja, det är väldigt uschligt det här, säger Wanja Westerlund till Hailey och fortsätter att borsta igenom hennes päls noggrant.

ANNONS

Det sticker upp ulligt underhår här och där i pälsen. Wanja Westerlund avbryter borstandet för att dra bort lite och förklarar:

– Hon ska plockas överallt, all ull ska bort. Och slutligen ska jag klippa henne rastypiskt, i en så kallad sporttrimning, som funkar bra till vardags. Det tar ungefär 2,5 timme.

Har specialiserat sig mot att klippa cocker spaniel

Det märks att företeelsen med hundfrisörer har blivit allt mer populärt. Wanja Westerlund har redan många bokningar på sin helt nyöppnade salong.

– Jag tar emot alla raser, men jag är specialiserad mot cocker spaniel, så det är kul att det är väldigt cocker-tätt här i Hindås. Jag har själv två egna, Ubbe och Iris, berättar hon och nickar mot Hailey.

– Jag undervisar också, i just den här rasen.

Wanja Westerlund bär in Hailey i ett annat rum där det vankas bad och fön. Hailey schamponeras två gånger, och sedan avslutas proceduren med balsam.

– Precis som för människor. Det är enklare att klippa ordentligt om pälsen är ren, säger hon.

Bytte bana för att jobba heltid med pälsvård

Det är ungefär två och ett halvt år sedan som hon bestämde sig för att byta bana. Det hon visste med säkerhet var att hon ville arbeta med just hundar.

– Jag har jobbat inom kommunpsykiatrin, och kände att jag ville göra något annat i livet. Då blev jag anställd i Göteborg av en av de mest framstående när det gäller cocker spaniel, Rebecca Govik, och blev upplärd av henne, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Men jag har haft hund sedan jag var fyra år. Så jag har hållit på och borstat och haft pälsvård i hela mitt liv.

Hundfrisören Rebecca Govik, som Wanja hänvisar till, tillhör det Svenska landslaget och är numera en kollega i branschen. De båda arbetar på Hundens Hus i Göteborg, där Wanja Westerlund också utbildar andra till hundfrisörer.

– Jag har många kunder i Göteborg, men målet är att fylla upp här i Hindås, så att jag kan ha öppet fem dagar i veckan här, men det tror jag kan ske ganska fort.

Hailey gnyr lite. Hon är inte helt nöjd över att Wanjas uppmärksamhet riktas åt något annat håll. Wanja torkar och lyfter henne till ett annat bord, det är dags för föning. Och det är ett moment som kan vara lite trixigt.

– Jag har haft hundar som blivit helt hysteriska när man satt på fönen. Och då har jag sagt till ägaren, ”hem och träna”. Det är klart att jag kan ta emot en hund utan att den övat, men det ska ju kännas okej även för den, berättar hon.

Har det hänt att du har blivit biten?

– Jag har blivit biten flera gånger, men inte allvarligt. Hundar skickar så många signaler så det är inte klokt, så det är jag som har varit stressad och missat.

ANNONS

Hailey får ett rött pannband över öronen innan föningen sätts igång. Efter en liten stund är pälsen torr. Då väntar en timmes klippning innan hennes ägare kommer för hämtning.

– Hon börjar nog bli lite less på mig nu, skrattar Wanja, och ägnar sig en stund åt gos.

Hur ska man träna en hund inför ett besök hos dig?

– Jag tycker att det är bra att öva hantering redan när valpen är åtta veckor. I korta stunder, inte hålla fast, och med mycket belöning. Att öva att komma upp på ett bord, att hålla en hårfön närmare och närmare. Det kan ta ett par månader, men det underlättar, för hundar ska ju klippas i hela sitt liv, säger hon.

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Härryda kommun

LÄS MER:Hälften av ambulanserna hinner inte i tid till Härryda kommun

LÄS MER:Bygglovsnämnden i Härryda kommun granskas av JO

ANNONS