Bygglovsnämnden i Härryda kommun granskas av JO

Ett Härrydapar har fått vänta i över ett år på att få ett förhandsbesked. Något som vanligen ska ske inom tio veckor. Nu blir miljö-och bygglovsnämnden i Härryda kommun granskad av Justitieombudsmannen, JO.
– Det är ju självklart allvarligt, men nu håller det på att utredas, säger Martin Tengfjord (SP), ordförande i den aktuella nämnden.

ANNONS
|

Under februari ifjol inkom en ansökan till Härryda kommun från ett par som ville ha ett förhandsbesked på tomter i Härryda kommun. De förväntade sig ett svar inom tio veckor, men tiden gick utan att något beslut kom.

Efter att ett helt år passerat gör paret en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som granskar att myndigheter följer lagar och regler som de ska.

Paret skriver i sin anmälan att de har varit i kontakt med kommunen, och att de fått till sig flera gånger att ärendet ska tas upp i nämnden utan resultat:

”Det skulle ta 10 veckor nu är vi uppe i 53 veckor och inget beslut eller nämnd har tagit upp vårt ärende ännu. Alla grannar som sökt efter oss har fått sina beslut klara”.

ANNONS

Nämnden krävs på svar: ”Haft bekymmer med bemanningen”

Enligt Boverket ska sökande få beslut inom 10 veckor efter att en komplett ansökan kommit in, med alla handlingar som behövs. Och som högst får det ta 20 veckor, om ärendet behöver utredas extra av byggnadsnämnden i den aktuella kommunen.

Härryda-Posten har varit i kontakt med de sökande, som meddelar att de fortfarande väntar på ett besked, men i väntan på JO:s beslut avböjer de en intervju.

Efter att anmälan nu har tagits vidare för granskning begär JO att nämnden bland annat redogör för handläggningen och handläggningstiden i ärendet.

Senast 24 maj ska ett yttrande i frågan lämnats in till myndigheten.

Enligt Sportpartiets Martin Tengfjord, som sedan årsskiftet är ordförande i miljö- och bygglovsnämnden, pågår nu ett arbete att reda ut vad som har ”gått fel”.

– Det pågår ett arbete att rota i det, det gör både förvaltningen och vi i nämnden. Någonstans har det ju skett ett fel. I vissa fall kan det vara den mänskliga faktorn. Det har varit historiska grejer med organisation bland personalen, det är ett kort svar, säger Tengfjord till Härryda-Posten.

Kan du utveckla vad du menar?

– Jag gissar att det är något med personalen, personalförändringar. Vi har haft lite bekymmer med bemanningen och personalen på förvaltningen. Men jag har inte hela facit. Det är inga datasystem som fallerar, eller så. Vi jobbar med kvalitetssökningar hela tiden, men ofta är det inte specifika ärenden. Utan hur vi jobbar på att förfina och förbättra processerna.

ANNONS

Ansökan om förhandsbesked ska upp på nästa nämndmöte

På nästa nämndmöte kommer nu ansökan om förhandsbeskedet på tomter, som nu också är aktuell hos JO, tas upp.

– Då kommer själva ärendet att hanteras i nämnden. Och det hanteras som vanligt som alla andra ärenden. Men JO-anmälan är en annan sak. Anledningen till varför det dragit ut på tiden vet jag inte idag, det är en process som pågår. Det är väl bra att få saker bedömda av en extern part. Om man har brustit är det ju bra att det finns sådana instanser, säger Martin Tengfjord (SP).

LÄS MER:Mariia siktar på att jobba som läkare – även i Sverige

LÄS MER:Elever från Hulebäcksgymnasiet visade upp sitt musikalprojekt: ”Festlig stämning”

LÄS MER:Hon ville skydda sig mot våldtäkt – är nu själv dömd

ANNONS